Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Determination of Some Important Pomological and Biochemical Properties of the Genotypes of Strawberry Tree (Arbutus unedo L.) Selected in Bolu Province in Turkey

Yıl 2020, Cilt: 1 Sayı: 1, 31 - 38, 31.12.2020

Öz

This study was carried out to determine some important pomological and biochemical characteristics of strawberry tree genotypes selected in Bolu province in Turkey. Twenty genotypes, which were found to be most promising according to the data obtained during the two years in the study, were examined. Fruit length was changed between 15.48-21.44 mm, fruit width was 14.07- 21.46 mm and fruit weight was between 2.94-7.47 g in the examined genotypes. Soluble solid contents (SSC) was changed 13.95-21.75%, fruit juice pH value 3.40-3.83, titratable acid (TA) 0.48- 0.83%; ash content 0.428-0.848%, moisture content 63.78-77.93%, nitrogen content 0.110-0.300% and protein content 0.760-1.850% respectively. The results obtained suggest that the comparison of that results of the studies done in our country and the international data shows that the genetically domesticated genotypes that have grown in the region constitute a promising potential and that selection studies should be continued under controlled conditions.

Kaynakça

  • Güleryüz, M., Pırlak, L., and Aslantaş, R. (1995). Bazı yabani meyve türlerinin besin değerlerinin belirlenmesi üzerinde bir araştırma, in Türkiye V. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi 13-16 Ekim 1995.
  • Beyhan, Ö., Elmastaş, M., and Gedikli, F. (2010). Total Phenolic Compounds and Antioxidant Capacity of Leaf, Dry Fruit and Fresh Fruit of Feijoa (Acca sellowiana Myrtaceae), Journal of Medicinal Plants Research, vol. 4, no. 11, pp. 1065-1072.
  • İslam, A., and Pehlivan, N. F. (2016). Marmara Adası’nda Yetişen Kocayemişlerin (Arbutus unedo L.) Pomolojik Özellikleri, Akademik Ziraat Dergisi, vol. 5, no. 1, pp. 13-20.
  • Anşin, R., and Özkan, C. (1993). Tohumlu Bitkiler (Fenerogam), 512 ed., Trabzon: K.T.U. Orman Fak. Yayınları.
  • Demirsoy, L., and Çelikel, G. (2006). Doğada Bir Hazine: Kocayemiş, Hasad Dergisi, Bitkisel Üretim, no. 257.
  • Şenyurt, M., Bak, T., and Karadeniz, T. (2011). Kocayemişin (Arbutus unedo L.) Çelikle Çoğaltılması, in Türkiye VI. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, Şanlıurfa.
  • Seidemann, J. (1995). Knowledge of little-known exotic fruits. 5. Strawberry tree Arbutus unedo L., Deutsche Lebensmittel Rundschau, vol. 91, no. 4, pp. 110-113.
  • Soro, A., and Paxton, R. J. (1999). Strawberry Tree: a significant source of nectar around the Mediterranean basin, Bee World, vol. 80, no. 3, pp. 140-144.
  • Yaltırık, T., and Erdinç, S. (2002). Trees, Istanbul, The Foundation of Challenge with Erosion, Forestation and Protection of Natural Resources of Turkey: 32, İstanbul.
  • Onursal, C. E., and Gözlekçi, Ş. (2007). Sandal ağacı (Arbutus andrachne L.) tohumlarına yapılan bazı ön uygulamaların tohum çimlenme oranı ve süresi üzerine etkileri, Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları, vol. 20, no. 2, pp. 211-218.
  • Demirsoy, L., Demirsoy, H., Çelikel, G., Macit, L. and Ersoy, B. (2010). Seed Treatment with GA3 or Stratification Enhances Emergence of some Strawberry Tree Genotypes. Hort. Sci. Vol.37. No.1: 34-37.
  • Şeker, M., Yücel, Z., and Nurdan, E. (2004). Çanakkale Yöresi Doğal Florasında Bulunan Kocayemiş (Arbutus unedo L.) Populasyonunun Morfolojik ve Pomolojik Özelliklerinin incelenmesi, Tarım Bilimleri Dergisi, vol. 10, no. 4, pp. 422-427.
  • Özcan, M. M., and Hacıseferoğulları, H. (2007). The Strawberry (Arbutus unedo L.) fruits: Chemical composition, physical properties and mineral contents, Journal of Food Engineering, vol. 78, pp. 1022-1028.
  • Çelikel, G., Demirsoy, L., and Demirsoy, H. (2008). The strawberry tree (Arbutus unedo L.) selection in Turkey, Scientia Horticulturae, vol. 118, pp. 115-119.
  • Şeker, M., Akçal, A., Sakaldaş, M., and Gündoğdu, M. (2010). Farklı Çelik Alma Dönemleri ile Oksin Dozlarının Kocayemişin (Arbutus unedo L.) Köklenme Oranı Üzerine Etkilerinin Belirlenmesi," U. Ü. Ziraat Fakültesi Dergisi, vol. 24, no. 1, pp. 99-108.
  • Yarılgaç, T., and İslam, A. (2007). Ünye Yöresi Kocayemişlerinin (Arbutus unedo.L.) Bazı Pomolojik Özellikleri," in Türkiye V. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, Erzurum.
  • Karadeniz, T., Kurt, H., and Kalkışım, Ö. (1996). Yomra (Trabzon) Çevresinde Yetişen Kocayemiş (Arbutus unedo L.) Tiplerinin Meyve Özellikleri Üzerinde Çalışmalar, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Dergisi, vol. 6, no. 4, pp. 65-70.
  • Karadeniz, T., and Şişman, T. (2003). Giresun'da yetiştirilen bir kocayemiş (Arbutus unedo L.) tipinin biyolojik özellikleri, in Ulusal Kivi ve Üzümsü Meyveler Sempozyumu, Ordu.
  • Karadeniz, T., Şenyurt, M., and Kalkışım, Ö. (2011). Trabzon (Kaşüstü) Yöresinde Yetişen Kocayemişlerin (Arbutus unedo L.) Pomolojik Özellikleri, in Türkiye VI. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, Şanlıurfa.
  • Baytop, T. (1984). Türkiye’ de Bitkiler ile Tedavi (Therapy by Plants in Turkey), İstanbul: İ.Ü. Yayınları: 520, 1984.
  • Ayaz, F. A., Küçükislamoğlu, M., and Reunanen, M. (2000). Sugar, non-volatile and phenolic acids composition of strawberry tree (Arbutus unedo L. var. ellipsoidea) fruits, Journal of Food Composition and Analysis, vol. 13, no. 2, pp. 171-177.
  • Pabuçoğlu, A., Kıvçak, B., Baş, M., and Mert, T. (2003). Antioxidant activity of Arbutus unedo leaves," Fitoterapia, no. 74, pp. 597-599.
  • Mariotto, S., Esposito, E., Paola, R. D., Ciampa, A., Mazzon E., and Prati, A. C. (2008).Protective effect of Arbutus unedo aqueous extract in carrageenan-induced lung inflammation in mice, Pharmacological Research, vol. 57, pp. 110-124.
  • Özgen, M., Torun, A. A., Ercişli, S., and Serce, S. (2009). Changes in chemical composition, antioxidant activities and total phenolic content of Arbutus andrachne fruit at different maturation stages, Italian J. Food Sci., no. 21, pp. 65-72.
  • Barros, L., Carvalho, A. M., Morais, J. S., and Ferreira, I. (2010). Strawberry-tree, blackthorn and rose fruits: Detailed characterisation in nutrients and phytochemicals with antioxidant properties, Food Chemistry, no. 120, pp. 247-254.
  • Mendes, L., Freitas, V., Baptista, P., and Carvalho, M. (2011). Comparative antihemolytic and radical scavenging activities of strawberry tree (Arbutus unedo L.) leaf and fruit, Food and Chemical Toxicology, vol. 49, pp. 2285-2291.
  • Oliveira, I., Baptista, P., Malheiro, R., Casal, S., Bento A., and Pereira, J. A. (2011). Influence of strawberry tree (Arbutus unedo L.) fruit ripening stage on chemical composition and antioxidant activity, Food Research International, no. 44, pp. 1401-1407.
  • İşbilir, Ş. S., Oral, H. H., Yağar, H., and Ekinci, N. (2012). Determination of Antioksidan Activites of Strawberry Tree (Arbutus unedo L.) Flowers and Fruits at Different Ripening Stages, Acta Sci. Pol. Hortorum Cultus, vol. 11, no. 3, pp. 223-237.
  • Malheiro, R., Sa, O., Pereira, E., Aguiar, C., Baptista, P., and Pereira, J. A. (2012). Arbutus unedo L. leaves as source of phytochemicals with bioactive properties, Industrial Crops and Products, no. 37, pp. 473-478.
  • Karadeniz, T., Kalkışım, Ö., and Şişman, T. (2003). Trabzon Çevresinde Yetişen Kocayemiş (Arbutus unedo L.) Tiplerinin Meyve özellikleri ve Çelikle Çoğaltılması, in Ulusal Kivi ve Üzümsü Meyveler Sempozyumu, Ordu.
  • Şeker, M., and Toplu, C. (2007). Çanakkale yöresi doğal florasında bulunan kocayemiş (Arbutus unedo L.) meyvelerinin ayrıntılı kimyasal yapılarının belirlenmesi, 5. Gıda Mühendisliği Kongresi, Ankara.

Türkiye'de Bolu İlinde Seçilen Kocayemiş Ağacı(Arbutus unedo L.)Genotiplerinin Bazı Önemli Pomolojik ve Biyokimyasal Özelliklerinin Belirlenmesi

Yıl 2020, Cilt: 1 Sayı: 1, 31 - 38, 31.12.2020

Öz

Bu çalışma, Türkiye'de Bolu ilinde seçilen çilek ağacı genotiplerinin bazı önemli pomolojik ve biyokimyasal özelliklerini belirlemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Çalışmada iki yıl boyunca elde edilen verilere göre en umut verici olduğu tespit edilen 20 genotip incelendi. İncelenen genotiplerde meyve uzunluğu 15.48-21.44 mm, meyve genişliği 14.07-21.46 mm ve meyve ağırlığı 2.94-7.47 g arasında değişti. Çözünür katı içerikler (SSC)% 13.95-21.75, Meyve Suyu pH değeri 3.40-3.83, titre edilebilir asit (TA)% 0.48-0.83,kül içeriğ i% 0.428-0.848, nem içeriği % 63.78-77.93, azot içeriği % 0.110-0.300 ve protein içeriği sırasıyla% 0.760-1.850 değişmektedir. Elde edilen sonuçlar, ülkemizde yapılan çalışmaların sonuçları ile uluslararası verilerin karşılaştırılmasının, bölgede yetişen genetik olarak yerel genotiplerin umut verici bir potansiyel oluşturduğunu ve seleksiyon çalışmalarının kontrollü koşullarda sürdürülmesi gerektiğini göstermektedir

Kaynakça

  • Güleryüz, M., Pırlak, L., and Aslantaş, R. (1995). Bazı yabani meyve türlerinin besin değerlerinin belirlenmesi üzerinde bir araştırma, in Türkiye V. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi 13-16 Ekim 1995.
  • Beyhan, Ö., Elmastaş, M., and Gedikli, F. (2010). Total Phenolic Compounds and Antioxidant Capacity of Leaf, Dry Fruit and Fresh Fruit of Feijoa (Acca sellowiana Myrtaceae), Journal of Medicinal Plants Research, vol. 4, no. 11, pp. 1065-1072.
  • İslam, A., and Pehlivan, N. F. (2016). Marmara Adası’nda Yetişen Kocayemişlerin (Arbutus unedo L.) Pomolojik Özellikleri, Akademik Ziraat Dergisi, vol. 5, no. 1, pp. 13-20.
  • Anşin, R., and Özkan, C. (1993). Tohumlu Bitkiler (Fenerogam), 512 ed., Trabzon: K.T.U. Orman Fak. Yayınları.
  • Demirsoy, L., and Çelikel, G. (2006). Doğada Bir Hazine: Kocayemiş, Hasad Dergisi, Bitkisel Üretim, no. 257.
  • Şenyurt, M., Bak, T., and Karadeniz, T. (2011). Kocayemişin (Arbutus unedo L.) Çelikle Çoğaltılması, in Türkiye VI. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, Şanlıurfa.
  • Seidemann, J. (1995). Knowledge of little-known exotic fruits. 5. Strawberry tree Arbutus unedo L., Deutsche Lebensmittel Rundschau, vol. 91, no. 4, pp. 110-113.
  • Soro, A., and Paxton, R. J. (1999). Strawberry Tree: a significant source of nectar around the Mediterranean basin, Bee World, vol. 80, no. 3, pp. 140-144.
  • Yaltırık, T., and Erdinç, S. (2002). Trees, Istanbul, The Foundation of Challenge with Erosion, Forestation and Protection of Natural Resources of Turkey: 32, İstanbul.
  • Onursal, C. E., and Gözlekçi, Ş. (2007). Sandal ağacı (Arbutus andrachne L.) tohumlarına yapılan bazı ön uygulamaların tohum çimlenme oranı ve süresi üzerine etkileri, Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları, vol. 20, no. 2, pp. 211-218.
  • Demirsoy, L., Demirsoy, H., Çelikel, G., Macit, L. and Ersoy, B. (2010). Seed Treatment with GA3 or Stratification Enhances Emergence of some Strawberry Tree Genotypes. Hort. Sci. Vol.37. No.1: 34-37.
  • Şeker, M., Yücel, Z., and Nurdan, E. (2004). Çanakkale Yöresi Doğal Florasında Bulunan Kocayemiş (Arbutus unedo L.) Populasyonunun Morfolojik ve Pomolojik Özelliklerinin incelenmesi, Tarım Bilimleri Dergisi, vol. 10, no. 4, pp. 422-427.
  • Özcan, M. M., and Hacıseferoğulları, H. (2007). The Strawberry (Arbutus unedo L.) fruits: Chemical composition, physical properties and mineral contents, Journal of Food Engineering, vol. 78, pp. 1022-1028.
  • Çelikel, G., Demirsoy, L., and Demirsoy, H. (2008). The strawberry tree (Arbutus unedo L.) selection in Turkey, Scientia Horticulturae, vol. 118, pp. 115-119.
  • Şeker, M., Akçal, A., Sakaldaş, M., and Gündoğdu, M. (2010). Farklı Çelik Alma Dönemleri ile Oksin Dozlarının Kocayemişin (Arbutus unedo L.) Köklenme Oranı Üzerine Etkilerinin Belirlenmesi," U. Ü. Ziraat Fakültesi Dergisi, vol. 24, no. 1, pp. 99-108.
  • Yarılgaç, T., and İslam, A. (2007). Ünye Yöresi Kocayemişlerinin (Arbutus unedo.L.) Bazı Pomolojik Özellikleri," in Türkiye V. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, Erzurum.
  • Karadeniz, T., Kurt, H., and Kalkışım, Ö. (1996). Yomra (Trabzon) Çevresinde Yetişen Kocayemiş (Arbutus unedo L.) Tiplerinin Meyve Özellikleri Üzerinde Çalışmalar, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Dergisi, vol. 6, no. 4, pp. 65-70.
  • Karadeniz, T., and Şişman, T. (2003). Giresun'da yetiştirilen bir kocayemiş (Arbutus unedo L.) tipinin biyolojik özellikleri, in Ulusal Kivi ve Üzümsü Meyveler Sempozyumu, Ordu.
  • Karadeniz, T., Şenyurt, M., and Kalkışım, Ö. (2011). Trabzon (Kaşüstü) Yöresinde Yetişen Kocayemişlerin (Arbutus unedo L.) Pomolojik Özellikleri, in Türkiye VI. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, Şanlıurfa.
  • Baytop, T. (1984). Türkiye’ de Bitkiler ile Tedavi (Therapy by Plants in Turkey), İstanbul: İ.Ü. Yayınları: 520, 1984.
  • Ayaz, F. A., Küçükislamoğlu, M., and Reunanen, M. (2000). Sugar, non-volatile and phenolic acids composition of strawberry tree (Arbutus unedo L. var. ellipsoidea) fruits, Journal of Food Composition and Analysis, vol. 13, no. 2, pp. 171-177.
  • Pabuçoğlu, A., Kıvçak, B., Baş, M., and Mert, T. (2003). Antioxidant activity of Arbutus unedo leaves," Fitoterapia, no. 74, pp. 597-599.
  • Mariotto, S., Esposito, E., Paola, R. D., Ciampa, A., Mazzon E., and Prati, A. C. (2008).Protective effect of Arbutus unedo aqueous extract in carrageenan-induced lung inflammation in mice, Pharmacological Research, vol. 57, pp. 110-124.
  • Özgen, M., Torun, A. A., Ercişli, S., and Serce, S. (2009). Changes in chemical composition, antioxidant activities and total phenolic content of Arbutus andrachne fruit at different maturation stages, Italian J. Food Sci., no. 21, pp. 65-72.
  • Barros, L., Carvalho, A. M., Morais, J. S., and Ferreira, I. (2010). Strawberry-tree, blackthorn and rose fruits: Detailed characterisation in nutrients and phytochemicals with antioxidant properties, Food Chemistry, no. 120, pp. 247-254.
  • Mendes, L., Freitas, V., Baptista, P., and Carvalho, M. (2011). Comparative antihemolytic and radical scavenging activities of strawberry tree (Arbutus unedo L.) leaf and fruit, Food and Chemical Toxicology, vol. 49, pp. 2285-2291.
  • Oliveira, I., Baptista, P., Malheiro, R., Casal, S., Bento A., and Pereira, J. A. (2011). Influence of strawberry tree (Arbutus unedo L.) fruit ripening stage on chemical composition and antioxidant activity, Food Research International, no. 44, pp. 1401-1407.
  • İşbilir, Ş. S., Oral, H. H., Yağar, H., and Ekinci, N. (2012). Determination of Antioksidan Activites of Strawberry Tree (Arbutus unedo L.) Flowers and Fruits at Different Ripening Stages, Acta Sci. Pol. Hortorum Cultus, vol. 11, no. 3, pp. 223-237.
  • Malheiro, R., Sa, O., Pereira, E., Aguiar, C., Baptista, P., and Pereira, J. A. (2012). Arbutus unedo L. leaves as source of phytochemicals with bioactive properties, Industrial Crops and Products, no. 37, pp. 473-478.
  • Karadeniz, T., Kalkışım, Ö., and Şişman, T. (2003). Trabzon Çevresinde Yetişen Kocayemiş (Arbutus unedo L.) Tiplerinin Meyve özellikleri ve Çelikle Çoğaltılması, in Ulusal Kivi ve Üzümsü Meyveler Sempozyumu, Ordu.
  • Şeker, M., and Toplu, C. (2007). Çanakkale yöresi doğal florasında bulunan kocayemiş (Arbutus unedo L.) meyvelerinin ayrıntılı kimyasal yapılarının belirlenmesi, 5. Gıda Mühendisliği Kongresi, Ankara.
Toplam 31 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil İngilizce
Konular Ziraat, Veterinerlik ve Gıda Bilimleri
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Ömer Beyhan Bu kişi benim 0000-0001-6047-5727

Taki Demir 0000-0002-3266-4579

Hamdi Zenginbal 0000-0001-5041-2298

Yayımlanma Tarihi 31 Aralık 2020
Gönderilme Tarihi 4 Aralık 2020
Yayımlandığı Sayı Yıl 2020 Cilt: 1 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Beyhan, Ö., Demir, T., & Zenginbal, H. (2020). Determination of Some Important Pomological and Biochemical Properties of the Genotypes of Strawberry Tree (Arbutus unedo L.) Selected in Bolu Province in Turkey. Journal of Agricultural Biotechnology, 1(1), 31-38.