Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Effects Of Different Salt Concentrations on the Germination and Shoot Development in Some Cool Climate Turfgrass

Yıl 2021, Cilt: 2 Sayı: 2, 66 - 77, 31.12.2021

Öz

This study was carried out in order to determine the resistance of 10 varieties belonging to the species Lolium, Poa, Agrostis and Festuca, which have a cool climate turfgrass to salinity stress during germination, in the laboratories of Sakarya University of Applied Sciences Pamukova Vocational School in September 2020. Salt (NaCl) concentrations (0, 50, 100, 150, 200 mMol) were used to create different levels of salinity stress. In this study; germination rate, stem length, root length, vigor index, stem/root ratio, stem wet weight, root wet weight, stem dry weight, root dry weight and salinity tolerance index were investigated. According to the findings obtained in the study, it was observed that as the salt concentrations increased. Festuca arundinacea Starlett and Festuca arundinacea Titan RX Rhizome varieties were found to be more salinity tolerant than other varieties in terms of the characteristics examined.

Kaynakça

  • [1] A. Ergene, “Toprak Bilgisi”, Atatürk Üniv. Ziraat Fakültesi Yayınları No:267, Ders Kitapları Serisi No:42, Erzurum, (1982).
  • [2] J. Kwiatowsky, “Salinity classification, mapping, and management in Alberta”, Internet: www.agric.gov.ab.ca/soil/, (1998).
  • [3] B. Kara, İ. Akgün ve D. Altındal, “Tritikale genotiplerinde çimlenme ve fide gelişimi üzerine tuzluluğun (NaCl) etkisi”, Selçuk Üniversitesi, Selçuk Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi. 25(1):19, (2011).
  • [4] L. Taiz ve E. Zeiger, “Bitki Fizyolojisi”, Üçüncü Baskıdan Çeviri (Prof. Dr. İsmail TÜRKAN), Palme Yayıncılık, 33-65, Ankara, (2008).
  • [5] Ş. Çulha ve H. Çakırlar, “Tuzluluğun bitkiler üzerine etkileri ve tuz tolerans mekanizmaları”, Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi, 11: 11-34, (2011).
  • [6] K. Süyüm, “Karpuz genetik kaynaklarının tuzluluk ve kuraklığa tolerans seviyelerinin belirlenmesi”, Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, Konya, (2011).
  • [7] F. Altuner, E. Oral, R. Tunçtürk ve İ. Baran, “Gibberellik asit ön uygulamasına tabi tutulmuş triticale (× Triticosecale Wittmack)’ de tuz (NaCl) stresinin çimlenme üzerine etkisi”, KSÜ Tarım ve Doğa Dergisi, 22(2): 235-242, (2019).
  • [8] F. Baltacı, D. Can, A. Karaoğlu ve A. Tantur, “Tuzluluk, Nedenleri ve Çevresel Etkileri”, Sulanan Alanlarda Tuzluluk Yönetimi Sempozyumu, 20-21 Mayıs, 185-190, Ankara, (2004).
  • [9] E. Ekmekçi, M. Apan ve T. Kara, “Tuzluluğun bitki gelişimine etkisi”, OMÜ Ziraat Fakültesi Dergisi, 20 (3): 118-125, (2005).
  • [10] A. Deliboran ve Ş. Şavran, “Toprak tuzluluğu ve tuzluluğa bitkilerin dayanım mekanizmaları”, Türk Bilimsel Derlemeler Dergisi, 8(1): 57-61, (2015).
  • [11] R. Kanber, M.A. Çullu, B. Kendirli, S. Antepli ve N. Yılmaz, “Sulama, Drenaj ve Tuzluluk”, www.zmo.org.tr/etkinlikler/6tk05/013rizakanber.pdf, (2005).
  • [12] H. Turhan ve İ. Başer, “Toprak tuzluluğu ve bitki gelişimi”, Akdeniz Üniv. Ziraat Fakültesi Dergisi, 14(1): 171-179, (2001).
  • [13] G. Demiroğlu-Topçu, A. Çelen, E. Kuru ve Ş. Özkan, “Farklı tuz konsantrasyonlarının kamışsı yumak (Festuca arundinacea) ve mavi ayrık (Agropyron intermedium) bitkilerinin çimlenme ve erken gelişme dönemindeki etkileri üzerine araştırma”, Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Ens., Der., 25 (2):219-224, (2016).
  • [14] M. Yılmaz ve Ş. Kısakürek, “Bazı çok yıllık çim (Lolium perenne L.) çeşitlerinde tuz stresinin çimlenme ve erken fide gelişimi üzerine etkisi”, MKÜ Ziraat Fakültesi Dergisi, 23(2):204-217, (2018).
  • [15] N. Tatar, Y. Öztürk ve E. Budaklı-Çarpıcı, “NaCl ön uygulamalarının farklı tuz seviyelerinde çok yıllık çim (Lolium perenne L.)’in çimlenme özellikleri üzerine etkileri”, Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi, 5(1): 28-33, (2018).
  • [16] M. Türk ve M. Alagöz, “Kamışsı yumak (Festuca arundinaceae Schreb.) tohumlarının çimlenmesi üzerine tuz stresinin etkileri”, Bursa Uludag Üniv. Ziraat Fak. Dergisi, 34(2): 317-324, (2020).
  • [17] M. Sürmen, H. Erdoğan, A. Özeroğlu ve E. Kara, “Farklı Tuz Konsantrasyonlarının Çim Bitkilerinde Çimlenme ve Erken Fide Dönemi Özellikleri Üzerine Etkileri”, Uluslararası Katılımlı AGRIFOR Kongresi, Marmaris, (2018).
  • [18] E. Güneş ve H. Çakıcı, “Farklı tuz konsantrasyonlarının bazı sıcak iklim çim buğdaygillerinde verim ve beslenme durumu üzerine etkileri”, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 55 (3):341-349, (2018).
  • [19] İ. Atış, “Bazı silajlık sorgum (Sorghum bicolor L. Moench) çeşitlerinin çimlenmesi ve fide gelişimi üzerine tuz stresinin etkileri”, Süleyman Demirel Üniv. Ziraat Fakültesi Dergisi, 6 (2):58-67, (2011).
  • [20] A.D. Sharma, M. Thakur, M. Rana and K. Singh, “Effect of plant growth hormones and abiotic stresses on germination, growth and phosphoaphatse activities in Sorghum bicolor (L.) moench seeds”, Afr. J. Biotechnol, 3: 308-312, (2004).
  • [21] S. Çiçek, B. Kilercioğlu, R. Doğan ve E. Budaklı-Çarpıcı, “Bazı ileri makarnalık buğday (Triticum turgidum var. durum L.) genotiplerinin çimlenme döneminde tuz stresine tepkileri”, Bursa Uludag Üniv. Ziraat Fak. Dergisi, 32 (2), 19-29, (2018).
  • [22] H. Akay, E. Öztürk, İ. Sezer ve M.C. Bahadır, “Farklı tuz konsantrasyonlarının şeker mısır (Zea mays L. var. saccharata sturt.) çeşitlerinde çimlenme ve erken fide gelişimi üzerine etkileri”, Türk Tarım- Gıda Bilim ve Teknoloji Dergisi, 7(sp2): 103-108, (2019).
  • [23] B. İnan, O. Emir, R. Doğan ve E. Budaklı-Çarpıcı, “Bazı ekmeklik buğday (Triticum aestivum L.) hatlarının çimlenme döneminde tuz stresine tepkileri”, U. Ü. Ziraat Fak., Dergisi, Cilt 32, Sayı 1, 69-78, (2018).
  • [24] A. Doğru, “Farklı Mısır Genotiplerinde Tuz Stresinin Antioksidant System Üzerindeki Etkileri”, 22. Ulusal Biyoloji Kongresi, 430, Eskişehir, (2014).
  • [25] R. Munns, R.A. James and A. Lauchli, “Approaches to increasing the salt tolerance of wheat and other cereals”, Journal Exp. Botany, 57(5): 1025–1043, (2006).
  • [26] M. Yılmaz ve G. Bayram, “Bazı yonca çeşitlerinin farklı tuz konsantrasyonlarında çimlenme özelliklerinin belirlenmesi”, Türk Tarım-Gıda ve Teknoloji Dergisi, 7(sp2): 169-176, (2019).
  • [27] E. Çaçan ve K. Kökten, “Bazı Yonca (Medicago sativa L.) Çeşitlerinin Tuzluluğa Toleransının Belirlenmesi”, Türkiye 5. Uluslararası Katılımlı Tohumculuk Kongresi, Diyarbakır, (2014).
  • [28] M. Özkurt, İ. Saygılı ve K. Özdemir-Dirik, “Bazı yonca (Medicago sativa L.) çeşitlerinin erken gelişme dönemindeki tuz toleransının belirlenmesi”, Uluslararası Tarım ve Doğa Bilimleri Der., 1(3): 251-258, (2018).
  • [29] M. Arslan, ve B. Aydınoğlu, “Tuzluluk (NaCl) stresinin mürdümükde (Lathyrus sativus L.) çimlenme ve erken fide gelişme özelliklerine etkisi”, Akademik Ziraat Dergisi, 7(1):49-54, (2018).
  • [30] Ö. Önal Aşcı ve H. Üney, “Farklı tuz yoğunluklarının macar fiğinde (Vicia pannonica Crantz) çimlenme ve bitki gelişimine etkisi”, Akademik Ziraat Dergisi, 5(1):29-34, (2016).
  • [31] W.E. Finch-Savage and G.W. Bassel, “Seed vigour and crop establishment: extending performance beyond adaptation”, Journal of Experimental Botany, 67, 567–591, (2015).

Farklı Tuz Konsantrasyonlarının Bazı Serin İklim Çim Alan Buğdaygillerinin Çimlenmesi ve Sürgün Gelişimi Üzerine Etkileri

Yıl 2021, Cilt: 2 Sayı: 2, 66 - 77, 31.12.2021

Öz

Bu çalışma, serin iklim çim alan buğdaygillerinden; Lolium, Poa, Agrostis ve Festuca cinslerine ait 10 farklı çeşidin çimlenme döneminde tuz stresine dayanıklılığının belirlenmesi amacıyla Eylül 2020 tarihinde Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Pamukova Meslek Yüksekokulu laboratuvarlarında yürütülmüştür. Tuz stresini oluşturmak için farklı tuz konsantrasyonları (0, 50, 100, 150, 200 mMol) kullanılmıştır. Araştırmada; çimlenme oranı, sapçık uzunluğu, kökçük uzunluğu, vigor indeksi, sapçık/kökçük oranı, sapçık yaş ağırlığı, kökçük yaş ağırlığı, sapçık kuru ağırlığı, kökçük kuru ağırlığı ve tuza tolerans indeksi özellikleri incelenmiştir. Araştırmada tuz konsantrasyonlarının artmasıyla çimlenme oranlarının tüm çeşitlerde azaldığı görülmüştür. İncelenen türler arasında Festuca arundinacea Starlett ve Festuca arundinacea Titan RX Rizomlu çeşitlerinin diğer çeşitlere göre tuzluluğa daha toleranslı olduğu tespit edilmiştir.

Kaynakça

  • [1] A. Ergene, “Toprak Bilgisi”, Atatürk Üniv. Ziraat Fakültesi Yayınları No:267, Ders Kitapları Serisi No:42, Erzurum, (1982).
  • [2] J. Kwiatowsky, “Salinity classification, mapping, and management in Alberta”, Internet: www.agric.gov.ab.ca/soil/, (1998).
  • [3] B. Kara, İ. Akgün ve D. Altındal, “Tritikale genotiplerinde çimlenme ve fide gelişimi üzerine tuzluluğun (NaCl) etkisi”, Selçuk Üniversitesi, Selçuk Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi. 25(1):19, (2011).
  • [4] L. Taiz ve E. Zeiger, “Bitki Fizyolojisi”, Üçüncü Baskıdan Çeviri (Prof. Dr. İsmail TÜRKAN), Palme Yayıncılık, 33-65, Ankara, (2008).
  • [5] Ş. Çulha ve H. Çakırlar, “Tuzluluğun bitkiler üzerine etkileri ve tuz tolerans mekanizmaları”, Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi, 11: 11-34, (2011).
  • [6] K. Süyüm, “Karpuz genetik kaynaklarının tuzluluk ve kuraklığa tolerans seviyelerinin belirlenmesi”, Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, Konya, (2011).
  • [7] F. Altuner, E. Oral, R. Tunçtürk ve İ. Baran, “Gibberellik asit ön uygulamasına tabi tutulmuş triticale (× Triticosecale Wittmack)’ de tuz (NaCl) stresinin çimlenme üzerine etkisi”, KSÜ Tarım ve Doğa Dergisi, 22(2): 235-242, (2019).
  • [8] F. Baltacı, D. Can, A. Karaoğlu ve A. Tantur, “Tuzluluk, Nedenleri ve Çevresel Etkileri”, Sulanan Alanlarda Tuzluluk Yönetimi Sempozyumu, 20-21 Mayıs, 185-190, Ankara, (2004).
  • [9] E. Ekmekçi, M. Apan ve T. Kara, “Tuzluluğun bitki gelişimine etkisi”, OMÜ Ziraat Fakültesi Dergisi, 20 (3): 118-125, (2005).
  • [10] A. Deliboran ve Ş. Şavran, “Toprak tuzluluğu ve tuzluluğa bitkilerin dayanım mekanizmaları”, Türk Bilimsel Derlemeler Dergisi, 8(1): 57-61, (2015).
  • [11] R. Kanber, M.A. Çullu, B. Kendirli, S. Antepli ve N. Yılmaz, “Sulama, Drenaj ve Tuzluluk”, www.zmo.org.tr/etkinlikler/6tk05/013rizakanber.pdf, (2005).
  • [12] H. Turhan ve İ. Başer, “Toprak tuzluluğu ve bitki gelişimi”, Akdeniz Üniv. Ziraat Fakültesi Dergisi, 14(1): 171-179, (2001).
  • [13] G. Demiroğlu-Topçu, A. Çelen, E. Kuru ve Ş. Özkan, “Farklı tuz konsantrasyonlarının kamışsı yumak (Festuca arundinacea) ve mavi ayrık (Agropyron intermedium) bitkilerinin çimlenme ve erken gelişme dönemindeki etkileri üzerine araştırma”, Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Ens., Der., 25 (2):219-224, (2016).
  • [14] M. Yılmaz ve Ş. Kısakürek, “Bazı çok yıllık çim (Lolium perenne L.) çeşitlerinde tuz stresinin çimlenme ve erken fide gelişimi üzerine etkisi”, MKÜ Ziraat Fakültesi Dergisi, 23(2):204-217, (2018).
  • [15] N. Tatar, Y. Öztürk ve E. Budaklı-Çarpıcı, “NaCl ön uygulamalarının farklı tuz seviyelerinde çok yıllık çim (Lolium perenne L.)’in çimlenme özellikleri üzerine etkileri”, Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi, 5(1): 28-33, (2018).
  • [16] M. Türk ve M. Alagöz, “Kamışsı yumak (Festuca arundinaceae Schreb.) tohumlarının çimlenmesi üzerine tuz stresinin etkileri”, Bursa Uludag Üniv. Ziraat Fak. Dergisi, 34(2): 317-324, (2020).
  • [17] M. Sürmen, H. Erdoğan, A. Özeroğlu ve E. Kara, “Farklı Tuz Konsantrasyonlarının Çim Bitkilerinde Çimlenme ve Erken Fide Dönemi Özellikleri Üzerine Etkileri”, Uluslararası Katılımlı AGRIFOR Kongresi, Marmaris, (2018).
  • [18] E. Güneş ve H. Çakıcı, “Farklı tuz konsantrasyonlarının bazı sıcak iklim çim buğdaygillerinde verim ve beslenme durumu üzerine etkileri”, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 55 (3):341-349, (2018).
  • [19] İ. Atış, “Bazı silajlık sorgum (Sorghum bicolor L. Moench) çeşitlerinin çimlenmesi ve fide gelişimi üzerine tuz stresinin etkileri”, Süleyman Demirel Üniv. Ziraat Fakültesi Dergisi, 6 (2):58-67, (2011).
  • [20] A.D. Sharma, M. Thakur, M. Rana and K. Singh, “Effect of plant growth hormones and abiotic stresses on germination, growth and phosphoaphatse activities in Sorghum bicolor (L.) moench seeds”, Afr. J. Biotechnol, 3: 308-312, (2004).
  • [21] S. Çiçek, B. Kilercioğlu, R. Doğan ve E. Budaklı-Çarpıcı, “Bazı ileri makarnalık buğday (Triticum turgidum var. durum L.) genotiplerinin çimlenme döneminde tuz stresine tepkileri”, Bursa Uludag Üniv. Ziraat Fak. Dergisi, 32 (2), 19-29, (2018).
  • [22] H. Akay, E. Öztürk, İ. Sezer ve M.C. Bahadır, “Farklı tuz konsantrasyonlarının şeker mısır (Zea mays L. var. saccharata sturt.) çeşitlerinde çimlenme ve erken fide gelişimi üzerine etkileri”, Türk Tarım- Gıda Bilim ve Teknoloji Dergisi, 7(sp2): 103-108, (2019).
  • [23] B. İnan, O. Emir, R. Doğan ve E. Budaklı-Çarpıcı, “Bazı ekmeklik buğday (Triticum aestivum L.) hatlarının çimlenme döneminde tuz stresine tepkileri”, U. Ü. Ziraat Fak., Dergisi, Cilt 32, Sayı 1, 69-78, (2018).
  • [24] A. Doğru, “Farklı Mısır Genotiplerinde Tuz Stresinin Antioksidant System Üzerindeki Etkileri”, 22. Ulusal Biyoloji Kongresi, 430, Eskişehir, (2014).
  • [25] R. Munns, R.A. James and A. Lauchli, “Approaches to increasing the salt tolerance of wheat and other cereals”, Journal Exp. Botany, 57(5): 1025–1043, (2006).
  • [26] M. Yılmaz ve G. Bayram, “Bazı yonca çeşitlerinin farklı tuz konsantrasyonlarında çimlenme özelliklerinin belirlenmesi”, Türk Tarım-Gıda ve Teknoloji Dergisi, 7(sp2): 169-176, (2019).
  • [27] E. Çaçan ve K. Kökten, “Bazı Yonca (Medicago sativa L.) Çeşitlerinin Tuzluluğa Toleransının Belirlenmesi”, Türkiye 5. Uluslararası Katılımlı Tohumculuk Kongresi, Diyarbakır, (2014).
  • [28] M. Özkurt, İ. Saygılı ve K. Özdemir-Dirik, “Bazı yonca (Medicago sativa L.) çeşitlerinin erken gelişme dönemindeki tuz toleransının belirlenmesi”, Uluslararası Tarım ve Doğa Bilimleri Der., 1(3): 251-258, (2018).
  • [29] M. Arslan, ve B. Aydınoğlu, “Tuzluluk (NaCl) stresinin mürdümükde (Lathyrus sativus L.) çimlenme ve erken fide gelişme özelliklerine etkisi”, Akademik Ziraat Dergisi, 7(1):49-54, (2018).
  • [30] Ö. Önal Aşcı ve H. Üney, “Farklı tuz yoğunluklarının macar fiğinde (Vicia pannonica Crantz) çimlenme ve bitki gelişimine etkisi”, Akademik Ziraat Dergisi, 5(1):29-34, (2016).
  • [31] W.E. Finch-Savage and G.W. Bassel, “Seed vigour and crop establishment: extending performance beyond adaptation”, Journal of Experimental Botany, 67, 567–591, (2015).
Toplam 31 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Ziraat, Veterinerlik ve Gıda Bilimleri
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Mustafa Yılmaz 0000-0001-5256-245X

Ali Doğru 0000-0003-0060-4691

Melike Halime Kıldış Bu kişi benim 0000-0001-7998-9437

Yayımlanma Tarihi 31 Aralık 2021
Gönderilme Tarihi 27 Aralık 2021
Yayımlandığı Sayı Yıl 2021 Cilt: 2 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Yılmaz, M., Doğru, A., & Kıldış, M. H. (2021). Farklı Tuz Konsantrasyonlarının Bazı Serin İklim Çim Alan Buğdaygillerinin Çimlenmesi ve Sürgün Gelişimi Üzerine Etkileri. Journal of Agricultural Biotechnology, 2(2), 66-77.