Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster
Yıl 2016, Cilt: 6 Sayı: 1, 180 - 197, 26.03.2016

Öz

Kaynakça

  • Akdoğan, H. (2003). Meslek Etiğinin Kamuoyunu Aydınlatmadaki Önemine Meslek Mensuplarının Yaklaşımları Ve Çorum İlinde Uygulanan Bir Anket Çalışması. l. Türkiye Uluslararası İş Ve Meslek Ahlakı Kongre Bildirisi, 8-19 Eylül 2003 Hacettepe Üniversitesi Bildiri Kitabı, 308-321. Altunışık, R., Coşkun, R., Bayraktaroğlu, S. ve Yıldırım, E. (2012). Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri SPSS Uygulamaları. (7. Baskı). Adapazarı: Sakarya Yayıncılık. Avcı, N. (2007). Turizmde Taşıma Kapasitesinin Önemi. Ege Akademik Bakış Dergisi. 7:2 :486-501 Banerjee B. (2002). Corporate Environmentalism: the Construct and its Measurement. Journal of Business Research, 55: 177-179. Batal, S. (2010). Avrupa Birliği Çevre Politikalarının Temel Özellikleri, Mevzuat Dergisi, 148. Bohdanowicz, P. (2005). European Hoteliers’ Environmental Attitudes. Cornell Hotel and Restaurant Administration Quarterly, 46 (2): 188-204. Carson P. ve Moulden J. (1991). Green is Gold: Business Talking to Business About the Environmental Revolition, Harper Business. Toronto. Cooper, C.,Fletcher, J., Fyall, A., Gilbert, D. and Wanhıll, S., (2008). Tourism Principles and Practice. Fourth Edition, Prentice Hall, Harlow, England, 704. Çakır G. ve Çakır A. (2010). Konaklama Tesislerinde Sürdürülebilir Turizm Kapsamında Su Kaynaklarının Korunmasına Yönelik Uygulamalar. Tarım Bilimleri Araştırma Dergisi: 3 (1): 31-36. Deng, S. ve Burnett, J. (2002). Water Use in Hotels in Hong Kong. Hospitality Management. 21: 57-66. Doruk, S. (2012). Türkiye’deki Çevre Yönetimi ve Mevzuatlarının Trabzon İlindeki İşleyişinin Araştırılması. (Basılmamış Yüksek Lisans Tezi). Trabzon: Karadeniz Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü. Durak, A.(2008). Turizmin Çevreye Etkileri Nevşehir İli Konaklama İşletmeleri Yöneticilerinin Çevre Duyarlılığı İle İlgili Bir Araştırma. (Basılmamış Yüksek Lisans Tezi). Erciyes Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü. Duru, B. (2009). Avrupa Birliği Çevre Politikası, Avrupa Birliği Politikaları, (Der.) Çağrı E. ve Deniz S. Ankara: İmaj Yayınevi. Durmaz, B. (2004). Avrupa Birliğinde Çevre Politikası Alanında Muhtemel Müzakere Sürecine Yönelik Gerekli Hazırlıkların Örneklerle Çalışılması. Ankara: Avrupa Birliği Genel Sekreterliği, Sektörel ve Bölgesel Politikalar Dairesi Başkanlığı. Emekli, G. (2006).Coğrafya Kültür ve Turizm: Kültürel Turizm. Ege Coğrafya Dergisi. 15, 51-59. Emeksiz, M. (2007). Küçük Otel İşletmeleri ve Çevre Yönetimi, Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, Cilt 10,Sayı 18: 141-156 Erdoğan, N. ve Barış, E. (2007). Environmental Protection Programs and Conservation Practices of Hotels in Ankara, Tourism Management. 28: 604-614 Erdoğan, N. ve Tosun, C. (2009). Environmental performance of tourism accommodations in the protected areas: Case of Goreme Historical National Park. International Journal of Hospitality Management 2:,406–414. Garrod, B.A.F., (2001). Heritage tourism: A Qestion of Definition, Annals of Tourism Research, 27(3): 1049-1052 Güneş, G. (2011). Konaklama Sektöründe Çevre Dostu Yönetimin Önemi. Karamanoğlu Mehmet Bey Üniversitesi Sosyal ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi. 13 (20) : 45-51 Ademe, Arcs, Cres, IcaenIer, Softech. (2012) Green Flag for Green Hotels. (http://ec.europa.eu) Kahraman, N. ve Türkay, O. (2006). Turizm ve Çevre, Ankara: Detay Yayıncılık Kaymaz, M. (2012). Turizm Sektöründe Çevre Yönetimi: Marmaris’teki Konaklama İşletmeleri Örneği. (Basılmamış Yüksek Lisans Tezi).Muğla: Sıtkı Koçman Üniversitesi. Fen Bilimleri Enstitüsü. Kelgökmen, D. (2006). Avrupa Birliğinde Çevre Koruma Politikaları ve Türkiye’deki Yerli ve Yabancı Firmaların Pazarlama Politikalarına Etkileri. (Basılmamış Yüksek Lisans Tezi). İzmir: Ege Üniversitesi. Kınacı, B., Pehlivan, N. A. ve Seyhan, G. (2011). Turizm ve Çevre (Çevre Koruma), Ankara: Pegem Akademi. Kızıldemir, Ö. (2012). Termal Otel İşletmelerinde Katı Atık Yönetimi: Ön Büro Departmanında ki Uygulamalara Yönelik Bir Araştırma. (Basılmamış Yüksek Lisans Tezi) Afyon: Kocatepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü. Kültür ve Turizm Bakanlığı. 5 Aralık 2015 Tarihinde, http://www. kulturturizm.gov.tr Lütz, H. (2008). Enerji Etkinliği. 1 Kasım 2014 Tarihinde, http://www.centraline.com/fileadmin/extern/energy/inc/pdf/tr/cl-energyhotel-1008-tu.pdf Özgen, I.(2005). Büyük Ölçekli Otel İşletmelerinde Atık Yönetimi ve İber Otel Sarıgerme Park Örneği. (Basılmamış Doktora Tezi). İzmir: Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü. Turizm Gazetesi. 10 Mart 2015 Tarihinde, http://kariyer.turizmgazetesi.com/articles/article.aspx?id=47610 Perera, O. Hirsch, S. ve Fries, P. (2003). Switched on: Renewable Energy Opportunities in the Tourism Industry. 20 Mart 2015 tarihinde, http://www.uneptie.org/pc/ tourism/documents/energy. Seyhan, G. (2010). Sürdürülebilir Turizm Kapsamında Konaklama İşletmelerinde Çevreye Duyarlı Uygulamalar ve Yeşil Pazarlama: Örnek Olay Çalışması: Calısta Luxury Resort Hotel – Antalya. (Basılmamış Yüksek Lisans Tezi) İzmir: Dokuz Eylül Üniversitesi. Sosyal Bilimler Enstitüsü. Ural, A. ve Kılıç, İ. (2011). Bilimsel Araştırma Süreci ve SPSS ile Veri Analizi. (3. Basım). Ankara: Detay Yayıncılık.

Konaklama İşletmelerinde Çevre Dostu Uygulamalar: Bodrum Örneği

Yıl 2016, Cilt: 6 Sayı: 1, 180 - 197, 26.03.2016

Öz

Turizm faaliyetlerinin gerçekleştirilebilmesi için gerekli olan en büyük hammaddelerden biri doğal çevredir. Fakat turizm sektörü, diğer tüm sektörler gibi doğal çevreye olumlu yönde katkı sunarken, doğal çevrenin kirlenmesini ve insan sağlığının zarar görmesini de tetiklemektedir. Son yıllarda çevre konusunda bilinçlenen müşteriler, kamu kurum ve kuruluşlarının geliştirmiş olduğu çevre yönetim sistemleri, çevreye duyarlı sivil toplum kuruluşlarının baskıları ve işletmelerin karlılık hedefleri doğrultusunda, dünya çapında doğal çevreyi korumaya yönelik eğilimler artmaktadır. Turizm sektörünün ana hatlarından birini oluşturan konaklama işletmelerinde de, özellikle çevre bilincine sahip müşterilerin beklentileri ve bu işletmelerin uzun vadede karlılık sağlama düşüncesi bulunmaktadır. Bu çalışmanın amacı, Muğla ilinin Bodrum ilçesinde bulunan dört ve beş yıldızlı konaklama işletmelerinin çevre dostu uygulamalar hakkındaki mevcut durumu araştırılmıştır. Bodrum’da bulunan işletme ve yatırım belgeli 84 adet dört ve beş yıldızlı konaklama işletmesinden 77 konaklama işletmesinin yöneticileri ile görüşülmüştür. Araştırma sonucunda; konaklama işletmelerinin çevreye duyarlı oldukları tespit edilmiştir. Konaklama işletmelerinin özelliklerine göre çevre dostu uygulamalarının da farklılık gösterdiği belirlenmiştir.

Kaynakça

  • Akdoğan, H. (2003). Meslek Etiğinin Kamuoyunu Aydınlatmadaki Önemine Meslek Mensuplarının Yaklaşımları Ve Çorum İlinde Uygulanan Bir Anket Çalışması. l. Türkiye Uluslararası İş Ve Meslek Ahlakı Kongre Bildirisi, 8-19 Eylül 2003 Hacettepe Üniversitesi Bildiri Kitabı, 308-321. Altunışık, R., Coşkun, R., Bayraktaroğlu, S. ve Yıldırım, E. (2012). Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri SPSS Uygulamaları. (7. Baskı). Adapazarı: Sakarya Yayıncılık. Avcı, N. (2007). Turizmde Taşıma Kapasitesinin Önemi. Ege Akademik Bakış Dergisi. 7:2 :486-501 Banerjee B. (2002). Corporate Environmentalism: the Construct and its Measurement. Journal of Business Research, 55: 177-179. Batal, S. (2010). Avrupa Birliği Çevre Politikalarının Temel Özellikleri, Mevzuat Dergisi, 148. Bohdanowicz, P. (2005). European Hoteliers’ Environmental Attitudes. Cornell Hotel and Restaurant Administration Quarterly, 46 (2): 188-204. Carson P. ve Moulden J. (1991). Green is Gold: Business Talking to Business About the Environmental Revolition, Harper Business. Toronto. Cooper, C.,Fletcher, J., Fyall, A., Gilbert, D. and Wanhıll, S., (2008). Tourism Principles and Practice. Fourth Edition, Prentice Hall, Harlow, England, 704. Çakır G. ve Çakır A. (2010). Konaklama Tesislerinde Sürdürülebilir Turizm Kapsamında Su Kaynaklarının Korunmasına Yönelik Uygulamalar. Tarım Bilimleri Araştırma Dergisi: 3 (1): 31-36. Deng, S. ve Burnett, J. (2002). Water Use in Hotels in Hong Kong. Hospitality Management. 21: 57-66. Doruk, S. (2012). Türkiye’deki Çevre Yönetimi ve Mevzuatlarının Trabzon İlindeki İşleyişinin Araştırılması. (Basılmamış Yüksek Lisans Tezi). Trabzon: Karadeniz Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü. Durak, A.(2008). Turizmin Çevreye Etkileri Nevşehir İli Konaklama İşletmeleri Yöneticilerinin Çevre Duyarlılığı İle İlgili Bir Araştırma. (Basılmamış Yüksek Lisans Tezi). Erciyes Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü. Duru, B. (2009). Avrupa Birliği Çevre Politikası, Avrupa Birliği Politikaları, (Der.) Çağrı E. ve Deniz S. Ankara: İmaj Yayınevi. Durmaz, B. (2004). Avrupa Birliğinde Çevre Politikası Alanında Muhtemel Müzakere Sürecine Yönelik Gerekli Hazırlıkların Örneklerle Çalışılması. Ankara: Avrupa Birliği Genel Sekreterliği, Sektörel ve Bölgesel Politikalar Dairesi Başkanlığı. Emekli, G. (2006).Coğrafya Kültür ve Turizm: Kültürel Turizm. Ege Coğrafya Dergisi. 15, 51-59. Emeksiz, M. (2007). Küçük Otel İşletmeleri ve Çevre Yönetimi, Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, Cilt 10,Sayı 18: 141-156 Erdoğan, N. ve Barış, E. (2007). Environmental Protection Programs and Conservation Practices of Hotels in Ankara, Tourism Management. 28: 604-614 Erdoğan, N. ve Tosun, C. (2009). Environmental performance of tourism accommodations in the protected areas: Case of Goreme Historical National Park. International Journal of Hospitality Management 2:,406–414. Garrod, B.A.F., (2001). Heritage tourism: A Qestion of Definition, Annals of Tourism Research, 27(3): 1049-1052 Güneş, G. (2011). Konaklama Sektöründe Çevre Dostu Yönetimin Önemi. Karamanoğlu Mehmet Bey Üniversitesi Sosyal ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi. 13 (20) : 45-51 Ademe, Arcs, Cres, IcaenIer, Softech. (2012) Green Flag for Green Hotels. (http://ec.europa.eu) Kahraman, N. ve Türkay, O. (2006). Turizm ve Çevre, Ankara: Detay Yayıncılık Kaymaz, M. (2012). Turizm Sektöründe Çevre Yönetimi: Marmaris’teki Konaklama İşletmeleri Örneği. (Basılmamış Yüksek Lisans Tezi).Muğla: Sıtkı Koçman Üniversitesi. Fen Bilimleri Enstitüsü. Kelgökmen, D. (2006). Avrupa Birliğinde Çevre Koruma Politikaları ve Türkiye’deki Yerli ve Yabancı Firmaların Pazarlama Politikalarına Etkileri. (Basılmamış Yüksek Lisans Tezi). İzmir: Ege Üniversitesi. Kınacı, B., Pehlivan, N. A. ve Seyhan, G. (2011). Turizm ve Çevre (Çevre Koruma), Ankara: Pegem Akademi. Kızıldemir, Ö. (2012). Termal Otel İşletmelerinde Katı Atık Yönetimi: Ön Büro Departmanında ki Uygulamalara Yönelik Bir Araştırma. (Basılmamış Yüksek Lisans Tezi) Afyon: Kocatepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü. Kültür ve Turizm Bakanlığı. 5 Aralık 2015 Tarihinde, http://www. kulturturizm.gov.tr Lütz, H. (2008). Enerji Etkinliği. 1 Kasım 2014 Tarihinde, http://www.centraline.com/fileadmin/extern/energy/inc/pdf/tr/cl-energyhotel-1008-tu.pdf Özgen, I.(2005). Büyük Ölçekli Otel İşletmelerinde Atık Yönetimi ve İber Otel Sarıgerme Park Örneği. (Basılmamış Doktora Tezi). İzmir: Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü. Turizm Gazetesi. 10 Mart 2015 Tarihinde, http://kariyer.turizmgazetesi.com/articles/article.aspx?id=47610 Perera, O. Hirsch, S. ve Fries, P. (2003). Switched on: Renewable Energy Opportunities in the Tourism Industry. 20 Mart 2015 tarihinde, http://www.uneptie.org/pc/ tourism/documents/energy. Seyhan, G. (2010). Sürdürülebilir Turizm Kapsamında Konaklama İşletmelerinde Çevreye Duyarlı Uygulamalar ve Yeşil Pazarlama: Örnek Olay Çalışması: Calısta Luxury Resort Hotel – Antalya. (Basılmamış Yüksek Lisans Tezi) İzmir: Dokuz Eylül Üniversitesi. Sosyal Bilimler Enstitüsü. Ural, A. ve Kılıç, İ. (2011). Bilimsel Araştırma Süreci ve SPSS ile Veri Analizi. (3. Basım). Ankara: Detay Yayıncılık.
Toplam 1 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Gülay Özdemir Yılmaz

Ozan Özok Bu kişi benim

Barış Erdem Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 26 Mart 2016
Yayımlandığı Sayı Yıl 2016 Cilt: 6 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Özdemir Yılmaz, G., Özok, O., & Erdem, B. (2016). Konaklama İşletmelerinde Çevre Dostu Uygulamalar: Bodrum Örneği. Karabük Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 6(1), 180-197.