Bu araştırma, ortalama 5 aylık yaşta 70 gün süreyle besiye alınan Alpin x Kıl Keçisi (F1), Saanen x Kıl Keçisi (F1) ve Kıl Keçisi erkek oğlaklarının besi gücü, karkas ve et kalite özelliklerinin saptanması amacıyla yapılmıştır. Alpin x Kıl Keçisi (F1) (n=7), Saanen x Kıl Keçisi (F1) (n=6) ve Kıl Keçisi (n=7) oğlaklarında günlük yem tüketimi ve yemden yararlanma oranları aynı genotipik sırayla 0.820, 0.795 ve 0.936 kg (P<0.01) ve 7.92, 7.51 ve7.71 kg (P<0.01) olarak saptanmıştır. Soğuk karkas randımanları sırasıyla %46.83, 47.23 ve 46.06 olarak belirlenmiştir. Karkas özellikleri incelenen genotiplerde but, sırt-bel oranı ve kol oranı sırasıyla %28.50, %28.29 ve %30.52, %19.28, %16.01 ve %19.63 (P<0.01) ve %19.73, %21.26 ve %20.53 (P<0.05) bulunmuştur. Et kalite özelliklerinden nem, kül, yağ, pH, renk, su tutma kapasitesi, soğutma yitimi ve pişirme kaybı üzerinde durulmuştur. Longissimus dorsi kası örneklerinin analizi ile elde edilen pH, parlaklık (L*),damlama su kaybı (72. Saat) ve pişirme kaybı değerleri sırasıyla 6.26, 5.83 ve 5.59 (P<0.01), 43.65, 44.87 ve 51.75 (P<0.05), %2.26, %2.82 ve %3.51 (P<0.05) ve %16.08, %23.06 ve %25.19 (P<0.01) olarak saptanmıştır. Araştırmada, günlük yem tüketimi, yemden yararlanma oranı, sırt-bel oranı, kol oranı, boyun oranı pH, damlama su kaybı (72. saat), L*, pişirme kaybı ve göz kası alanı bakımında genotipler arasında fark gözlenmiştir.
Alpin x Kıl Keçisi (F1) Saanen x Kıl Keçisi (F1) oğlak karkas özellikleri et kalitesi
This study was performed to determine the fattening performance, carcass and meat quality characteristics of Alpine x Hair goat (F1), Saanen x Hair goat (F1) and Hair goat male kids. A total of 20 kids at about 5 months of age were fattened for 70 days. Average values for daily food intake of Alpine x Hair goat (F1) (n=7), Saanen x Hair goat (F1) (n=6) and Hair goat (n=7) kids during the fattening were calculated 0.820, 0.795 and 0.936 kg (P<0.01), and average concentrate consumption per 1 kg live weight gain were 7.92, 7.51 and 7.71 kg (P<0.01) kg, respectively. The dressing percentage was found as 46.83%, 47.23 and 46.06, respectively. Percentages of long leg, back-loin and fore-arm were 19.29%, 16.02 and 19.64 (P<0.05) and 19.74%, 21.27 and 20.54 (P<0.05), respectively. Meat quality characteristics were determined in the Longissimus dorsi (LD). Average values of pH, L*(lightness), drip loss (72 h) and cooking loss of meat samples were found as 6.26, 5.83 and 5.59 (P<0.01), 43.65, 44.87 and 51.75 (P<0.05), 2.26%, 2.82%and 3.51% (P<0.05) and 16.08%, 23.06% and 25.19% (P<0.01), respectively.
Alpine x Hair goat Saanen x Hair goat kid carcass characteristics meat quality
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 19 Eylül 2016 |
Gönderilme Tarihi | 18 Nisan 2016 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2016 Cilt: 13 Sayı: 3 |