Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Alpin x Kıl Keçisi (F1), Saanen x Kıl Keçisi (F1) ve Kıl Keçisi Oğlaklarının Besi, Karkas ve Et kalite Özellikleri

Yıl 2016, Cilt: 13 Sayı: 3, 129 - 133, 19.09.2016

Öz

Bu araştırma, ortalama 5 aylık yaşta 70 gün süreyle besiye alınan Alpin x Kıl Keçisi (F1), Saanen x Kıl Keçisi (F1) ve Kıl Keçisi erkek oğlaklarının besi gücü, karkas ve et kalite özelliklerinin saptanması amacıyla yapılmıştır. Alpin x Kıl Keçisi (F1) (n=7), Saanen x Kıl Keçisi (F1) (n=6) ve Kıl Keçisi (n=7) oğlaklarında günlük yem tüketimi ve yemden yararlanma oranları aynı genotipik sırayla 0.820, 0.795 ve 0.936 kg (P<0.01) ve  7.92, 7.51 ve7.71 kg (P<0.01) olarak saptanmıştır. Soğuk karkas randımanları sırasıyla  %46.83, 47.23 ve 46.06 olarak belirlenmiştir. Karkas özellikleri incelenen genotiplerde but, sırt-bel oranı ve kol oranı sırasıyla %28.50, %28.29 ve %30.52, %19.28, %16.01 ve %19.63 (P<0.01) ve %19.73, %21.26 ve %20.53 (P<0.05) bulunmuştur. Et kalite özelliklerinden nem, kül, yağ, pH, renk, su tutma kapasitesi, soğutma yitimi ve pişirme kaybı üzerinde durulmuştur. Longissimus dorsi kası örneklerinin analizi ile elde edilen pH, parlaklık (L*),damlama su kaybı (72. Saat) ve pişirme kaybı değerleri sırasıyla 6.26, 5.83 ve 5.59 (P<0.01), 43.65, 44.87 ve 51.75 (P<0.05), %2.26, %2.82 ve %3.51 (P<0.05) ve %16.08, %23.06 ve %25.19 (P<0.01) olarak saptanmıştır. Araştırmada, günlük yem tüketimi, yemden yararlanma oranı, sırt-bel oranı, kol oranı, boyun oranı pH, damlama su kaybı (72. saat), L*, pişirme kaybı ve göz kası alanı bakımında genotipler arasında fark gözlenmiştir.

Kaynakça

  • AOAC., 2000. Official Methods of Analysis. 17th ed. Gaithersburg, Maryland, USA.
  • Atay, O., Gökdal, Ö. 2009. Kavşit Köyü ve Yöresi Keçicilik Projesi. (Sözlü Bildir), 6. Ulusal Zootekni Bilim Kongresi, Atatürk Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü, 24-26 Haziran 2009, Erzurum.
  • Atay, O., Gökdal, Ö., Kayaardı, S. and Eren, V. 2011. Fattening performance, carcass characteristics and meat quality traits in Hair goat (Anatolian Black) male kids. Journal of Animal and Veterinary Advances, 10 (10), 1350-1354.
  • Darcan,N., Çankaya,S. 2008. The effect of ventilation and showering on fattening performances and carcass traits of crossbred kids. Small Ruminants Research 75: 192-198.
  • Düzgüneş, O., Kesici, T., Kavuncu, O., Gürbüz, F. 1987. Araştırma ve deneme metodları (İstatistik Metodları-II). AÜ, Zir. Fak. Yayın No: 1021, Ankara, s. 381.
  • Ekiz, B., Yılmaz, A., Yakan, A., Kaptan, C., Hanoğlu, H., 2014. Kıl Keçisi ve Saanen × Kıl Keçisi Melezi (F1 ve G1) Oğlakların Besi Performansı ve Et Yağ Asidi Kompozisyonu, İstanbul Üniv. Vet. Fak. Derg.(J. Fac. Vet. Med.), 40 (2), 226-236.
  • Ertuğrul, M., Eliçin, A., Cengiz, F., Aşkın, Y., Arık, İ.Z. 1989. Akkaraman ve Dorset Down x Akkaraman melezi (F1) kuzularda besi gücü ve karkas özellikleri. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları:1117, Bilimsel Araştırma ve İncelemeler: 608.
  • Gökdal, Ö., 2013. Growth, slaughter and carcass characteristics of Alpine × Hair goat, Saanen × Hair goat and Hair goat male kids fed with concentrate in addition to grazing on rangeland. Small Ruminant Research, 109: 69–75.
  • Güney, O., Kaymakçı, M., Karaca, O., Savaş, T. 2005. Türkiye’de süt keçisi ıslahının geleceği üzerine kimi öneriler, Süt Keçiciliği Ulusal Kongresi, Bildiriler, Sayfa 20-25,26-27 Mayıs, İzmir.
  • Honikel,K.O.1998. Referans Methods fort he Assesment of Physical Characteristics of Meat. Meat Science,49,4,447-457.
  • Karadağ, O., Köycü, E., 2011. Saanen ve Saanen Melezi Erkek Oğlakların Besi Performansları, Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi (Journal of Tekirdag Agricultural Faculty), 8 (2): 99-104.
  • Kaymakçı, M., Tuncel, E., Güney, O. 2005. Türkiye’de süt keçisi ıslah çalışmaları, Süt Keçiciliği Ulusal Kongresi, Bildiriler, Sayfa, 4-10, 26-27 Mayıs, İzmir.
  • Özder, M., 2006. Keçi Irkları. Keçi Yetiştiriciliği (Ed.)Mustafa Kaymakçı, İzmir İli Damızlık Koyun ve Keçi Yeiştiricileri Birliği YayınlarıNo:2., 17-42,.İzmir.
  • SAS, 1998. PC SAS user’s guide: Statistics. SAS Inst.cary. NC, USA.
  • Savaş, T. 2008. Türkiye’de Süt Keçiciliğinde Son Yıllardaki Gelişmeler, zootekni.comu.edu.tr/fayda/ kecigelismeler. Pdf
  • Şengonca, M., Koşum, N., Taşkın, T. 1998. Ege Bölgesinde Kıl keçi ıslahı çalışmaları. Ege Bölgesi I. Tarım Kongresi, 7-11 Eylül 1998, Bildiriler 2.
  • Şimşek, Ü. G. , Bayraktar, M. 2007. Kıl Keçisi ve Saanen x Kıl keçisi (F1) melezlerinde besi performansı ve karkas özellikleri. Fırat Üniversitsi Sağlık Bilimleri Dergisi 21(1): 15-20.
  • Taşkın, T., Kaymakçı, M., Koşum, N., Dellal, G., Savaş, T., Konyalı, A., Savran, F., Tölü, C., Tuncel, E., Koyuncu, M., Güney, O., Ocak , S., Darcan, N., Biçer, O., Keskin, M., Arık, İ.Z., Ayhan, V., Daşkıran, İ., 2010. Üniversitelerde Keçi Konulu Araştırmalar ve Bunların Sahaya Yansımaları, Ulusal Keçicilik Kongresi 2010, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, 24-26 Haziran 2010, Çağrılı Bildiri, 26-36.
  • Toplu, H. D. O, Göksoy, E. Ö., Nazlıgül, A., Kahraman, T., 2013. Meat quality characteristics of Turkish indigenous Hair goat kids reared under traditional extensive production system: effects of slaughter age and gender, 45(6): 1297-1304.
  • Yalçıntan, H., ekiz, B., Özcan, M., 2012. Carcass Composition of Finished Goat Kids from Indigenous and Dairy Breeds, İstanbul Üniv. Vet. Fak. Derg. (J. Fac. Vet. Med. Istanbul Univ.) 38 (1), 43-50.
  • Yılmaz, A., Ekiz, B., Özcan, M., Kaptan, C., Hanoğlu, H., Yıldırır, M. 2009. Effect of crossbreeding indigenous Hair goat with Saanen on carcass measurements and meat quality of kids under an intensive production system. Animal Science Journal, 80:460-467.
  • Yılmaz, A., Ekiz, B., Özcan, M., Kaptan, C., Hanoğlu, H., Yıldırır, M., Koçak, O., 2010. Carcass quality characteristics of Hair Goat and Saanen × Hair Goat crossbred kids from intensive production system, Journal of Animal and Feed Sciences, 19, 2010, 368–378

Fattening Performance, Carcass and Meat Quality Characteristics of Alpine x Hair Goat (F1), Saanen x Hair Goat (F1) and Hair Goat Kids

Yıl 2016, Cilt: 13 Sayı: 3, 129 - 133, 19.09.2016

Öz

This study was performed to determine the fattening performance, carcass and meat quality characteristics of Alpine x Hair goat (F1), Saanen x Hair goat (F1) and Hair goat male kids. A total of 20 kids at about 5 months of age were fattened for 70 days. Average values for daily food intake of Alpine x Hair goat (F1) (n=7), Saanen x Hair goat (F1) (n=6) and Hair goat (n=7) kids during the fattening were calculated 0.820, 0.795 and 0.936 kg (P<0.01), and average concentrate consumption per 1 kg live weight gain were 7.92, 7.51 and 7.71 kg (P<0.01) kg, respectively. The dressing percentage was found as 46.83%, 47.23 and 46.06, respectively. Percentages of long leg, back-loin and fore-arm were 19.29%, 16.02 and 19.64 (P<0.05) and 19.74%, 21.27 and 20.54 (P<0.05), respectively. Meat quality characteristics were determined in the Longissimus dorsi (LD). Average values of pH, L*(lightness), drip loss (72 h) and cooking loss of meat samples were found as 6.26, 5.83 and 5.59 (P<0.01), 43.65, 44.87 and 51.75 (P<0.05), 2.26%, 2.82%and 3.51% (P<0.05) and 16.08%, 23.06% and 25.19% (P<0.01), respectively.

Kaynakça

  • AOAC., 2000. Official Methods of Analysis. 17th ed. Gaithersburg, Maryland, USA.
  • Atay, O., Gökdal, Ö. 2009. Kavşit Köyü ve Yöresi Keçicilik Projesi. (Sözlü Bildir), 6. Ulusal Zootekni Bilim Kongresi, Atatürk Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü, 24-26 Haziran 2009, Erzurum.
  • Atay, O., Gökdal, Ö., Kayaardı, S. and Eren, V. 2011. Fattening performance, carcass characteristics and meat quality traits in Hair goat (Anatolian Black) male kids. Journal of Animal and Veterinary Advances, 10 (10), 1350-1354.
  • Darcan,N., Çankaya,S. 2008. The effect of ventilation and showering on fattening performances and carcass traits of crossbred kids. Small Ruminants Research 75: 192-198.
  • Düzgüneş, O., Kesici, T., Kavuncu, O., Gürbüz, F. 1987. Araştırma ve deneme metodları (İstatistik Metodları-II). AÜ, Zir. Fak. Yayın No: 1021, Ankara, s. 381.
  • Ekiz, B., Yılmaz, A., Yakan, A., Kaptan, C., Hanoğlu, H., 2014. Kıl Keçisi ve Saanen × Kıl Keçisi Melezi (F1 ve G1) Oğlakların Besi Performansı ve Et Yağ Asidi Kompozisyonu, İstanbul Üniv. Vet. Fak. Derg.(J. Fac. Vet. Med.), 40 (2), 226-236.
  • Ertuğrul, M., Eliçin, A., Cengiz, F., Aşkın, Y., Arık, İ.Z. 1989. Akkaraman ve Dorset Down x Akkaraman melezi (F1) kuzularda besi gücü ve karkas özellikleri. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları:1117, Bilimsel Araştırma ve İncelemeler: 608.
  • Gökdal, Ö., 2013. Growth, slaughter and carcass characteristics of Alpine × Hair goat, Saanen × Hair goat and Hair goat male kids fed with concentrate in addition to grazing on rangeland. Small Ruminant Research, 109: 69–75.
  • Güney, O., Kaymakçı, M., Karaca, O., Savaş, T. 2005. Türkiye’de süt keçisi ıslahının geleceği üzerine kimi öneriler, Süt Keçiciliği Ulusal Kongresi, Bildiriler, Sayfa 20-25,26-27 Mayıs, İzmir.
  • Honikel,K.O.1998. Referans Methods fort he Assesment of Physical Characteristics of Meat. Meat Science,49,4,447-457.
  • Karadağ, O., Köycü, E., 2011. Saanen ve Saanen Melezi Erkek Oğlakların Besi Performansları, Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi (Journal of Tekirdag Agricultural Faculty), 8 (2): 99-104.
  • Kaymakçı, M., Tuncel, E., Güney, O. 2005. Türkiye’de süt keçisi ıslah çalışmaları, Süt Keçiciliği Ulusal Kongresi, Bildiriler, Sayfa, 4-10, 26-27 Mayıs, İzmir.
  • Özder, M., 2006. Keçi Irkları. Keçi Yetiştiriciliği (Ed.)Mustafa Kaymakçı, İzmir İli Damızlık Koyun ve Keçi Yeiştiricileri Birliği YayınlarıNo:2., 17-42,.İzmir.
  • SAS, 1998. PC SAS user’s guide: Statistics. SAS Inst.cary. NC, USA.
  • Savaş, T. 2008. Türkiye’de Süt Keçiciliğinde Son Yıllardaki Gelişmeler, zootekni.comu.edu.tr/fayda/ kecigelismeler. Pdf
  • Şengonca, M., Koşum, N., Taşkın, T. 1998. Ege Bölgesinde Kıl keçi ıslahı çalışmaları. Ege Bölgesi I. Tarım Kongresi, 7-11 Eylül 1998, Bildiriler 2.
  • Şimşek, Ü. G. , Bayraktar, M. 2007. Kıl Keçisi ve Saanen x Kıl keçisi (F1) melezlerinde besi performansı ve karkas özellikleri. Fırat Üniversitsi Sağlık Bilimleri Dergisi 21(1): 15-20.
  • Taşkın, T., Kaymakçı, M., Koşum, N., Dellal, G., Savaş, T., Konyalı, A., Savran, F., Tölü, C., Tuncel, E., Koyuncu, M., Güney, O., Ocak , S., Darcan, N., Biçer, O., Keskin, M., Arık, İ.Z., Ayhan, V., Daşkıran, İ., 2010. Üniversitelerde Keçi Konulu Araştırmalar ve Bunların Sahaya Yansımaları, Ulusal Keçicilik Kongresi 2010, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, 24-26 Haziran 2010, Çağrılı Bildiri, 26-36.
  • Toplu, H. D. O, Göksoy, E. Ö., Nazlıgül, A., Kahraman, T., 2013. Meat quality characteristics of Turkish indigenous Hair goat kids reared under traditional extensive production system: effects of slaughter age and gender, 45(6): 1297-1304.
  • Yalçıntan, H., ekiz, B., Özcan, M., 2012. Carcass Composition of Finished Goat Kids from Indigenous and Dairy Breeds, İstanbul Üniv. Vet. Fak. Derg. (J. Fac. Vet. Med. Istanbul Univ.) 38 (1), 43-50.
  • Yılmaz, A., Ekiz, B., Özcan, M., Kaptan, C., Hanoğlu, H., Yıldırır, M. 2009. Effect of crossbreeding indigenous Hair goat with Saanen on carcass measurements and meat quality of kids under an intensive production system. Animal Science Journal, 80:460-467.
  • Yılmaz, A., Ekiz, B., Özcan, M., Kaptan, C., Hanoğlu, H., Yıldırır, M., Koçak, O., 2010. Carcass quality characteristics of Hair Goat and Saanen × Hair Goat crossbred kids from intensive production system, Journal of Animal and Feed Sciences, 19, 2010, 368–378
Toplam 22 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Okan Atay

Yayımlanma Tarihi 19 Eylül 2016
Gönderilme Tarihi 18 Nisan 2016
Yayımlandığı Sayı Yıl 2016 Cilt: 13 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Atay, O. (2016). Alpin x Kıl Keçisi (F1), Saanen x Kıl Keçisi (F1) ve Kıl Keçisi Oğlaklarının Besi, Karkas ve Et kalite Özellikleri. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, 13(3), 129-133.
AMA Atay O. Alpin x Kıl Keçisi (F1), Saanen x Kıl Keçisi (F1) ve Kıl Keçisi Oğlaklarının Besi, Karkas ve Et kalite Özellikleri. JOTAF. Eylül 2016;13(3):129-133.
Chicago Atay, Okan. “Alpin X Kıl Keçisi (F1), Saanen X Kıl Keçisi (F1) Ve Kıl Keçisi Oğlaklarının Besi, Karkas Ve Et Kalite Özellikleri”. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi 13, sy. 3 (Eylül 2016): 129-33.
EndNote Atay O (01 Eylül 2016) Alpin x Kıl Keçisi (F1), Saanen x Kıl Keçisi (F1) ve Kıl Keçisi Oğlaklarının Besi, Karkas ve Et kalite Özellikleri. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi 13 3 129–133.
IEEE O. Atay, “Alpin x Kıl Keçisi (F1), Saanen x Kıl Keçisi (F1) ve Kıl Keçisi Oğlaklarının Besi, Karkas ve Et kalite Özellikleri”, JOTAF, c. 13, sy. 3, ss. 129–133, 2016.
ISNAD Atay, Okan. “Alpin X Kıl Keçisi (F1), Saanen X Kıl Keçisi (F1) Ve Kıl Keçisi Oğlaklarının Besi, Karkas Ve Et Kalite Özellikleri”. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi 13/3 (Eylül 2016), 129-133.
JAMA Atay O. Alpin x Kıl Keçisi (F1), Saanen x Kıl Keçisi (F1) ve Kıl Keçisi Oğlaklarının Besi, Karkas ve Et kalite Özellikleri. JOTAF. 2016;13:129–133.
MLA Atay, Okan. “Alpin X Kıl Keçisi (F1), Saanen X Kıl Keçisi (F1) Ve Kıl Keçisi Oğlaklarının Besi, Karkas Ve Et Kalite Özellikleri”. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, c. 13, sy. 3, 2016, ss. 129-33.
Vancouver Atay O. Alpin x Kıl Keçisi (F1), Saanen x Kıl Keçisi (F1) ve Kıl Keçisi Oğlaklarının Besi, Karkas ve Et kalite Özellikleri. JOTAF. 2016;13(3):129-33.