Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Domates Sertliğinin Hasarsız Tahmini İçin Renk Değerlerinin Modellenmesi

Yıl 2017, Cilt: 14 Sayı: 3, 1 - 8, 10.10.2017

Öz

Bu çalışmada, el tipi renk ölçüm cihazı ile ölçülen renk
değerleri (L, a, b) kullanılarak
domates kabuk yırtılma kuvveti ve kabuk sertliğinin hasarsız tahmin potansiyeli
araştırılmıştır. Denemelerde Bandita F1
çeşidi sera domatesleri kullanılmıştır. Farklı olgunluk seviyelerinde hasat
edilmiş olan 238 adet domatesin L, a
ve b renk değerleri Minolta CR-400
model renk ölçüm cihazı kullanılarak ölçülmüştür. Domateslerin kabuk
yırtılma noktasındaki kuvvet (FR) ve kabuk sertliği (FR/FD)
sertlik parametresi olarak ölçülmüş ve renk değerleri ile ilişkilendirilmiştir.
Domates sertlik parametreleri ve L, a
ve b renk değerleri farklı formdaki
çoklu doğrusal regresyon (MLR) modelleri kullanılarak incelenmiştir. MLR
kullanılarak geliştirilen model eşitlikte a,
b
ve ab renk değerleri
seçilmiştir. 238 adet domates için elde edilen ortalama sertlik değerleri
öncelikle iki gruba ayrılmıştır. Renk ve sertlik verilerinin %70’i kalibrasyon,
%30’u da doğrulama (tahmin) veri grupları için kullanılmıştır. Seçilmiş olan
model eşitliğin kalibrasyonu 167 adet ve doğruluğu da farklı olgunluk
seviyesindeki 71 adet domates örnekleri ile test edilmiştir. Geliştirilen model
eşitlikte a, b ve ab renk değerlerinin kullanılması
durumunda ölçülen ve tahmin edilen domates kabuk yırtılma kuvveti arasındaki
ilişki yüksek bulunmuştur. Ayrıca, kalibrasyon ve doğrulama verileri için
belirtme katsayıları (R2) sırasıyla 0.88 ve 0.89 olarak
hesaplanmıştır. Bu performans, hasarsız renk ölçümünün domateslerin gerçek
zamanlı sertlik tahmininde kullanılabileceğini göstermektedir.

Kaynakça

  • Baltazar, A., Aranda, J.I., Gonzales-Aguilar, G. 2008. Bayesian classification of ripening stages of tomato fruit using acoustic impact and colorimeter sensor data. Comput. Electron. Agric. 2008; 60: 113-121.
  • Batu, A. 2004. Determination of acceptable firmness and colour values of tomatoes. J. Food Eng. 61(3): 471-475
  • Batu, A., Thompson, A.K., Ghafir, S.A.M., Abdel-Rahman, N.A. 1997. Minolta ve Hunter renk ölçüm aletleri ile domates, elma ve muzun renk değerlerinin karşılaştırılması. Gıda, 22(4): 301-307.
Yıl 2017, Cilt: 14 Sayı: 3, 1 - 8, 10.10.2017

Öz

Kaynakça

  • Baltazar, A., Aranda, J.I., Gonzales-Aguilar, G. 2008. Bayesian classification of ripening stages of tomato fruit using acoustic impact and colorimeter sensor data. Comput. Electron. Agric. 2008; 60: 113-121.
  • Batu, A. 2004. Determination of acceptable firmness and colour values of tomatoes. J. Food Eng. 61(3): 471-475
  • Batu, A., Thompson, A.K., Ghafir, S.A.M., Abdel-Rahman, N.A. 1997. Minolta ve Hunter renk ölçüm aletleri ile domates, elma ve muzun renk değerlerinin karşılaştırılması. Gıda, 22(4): 301-307.
Toplam 3 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Bölüm Makaleler
Yazarlar

Kubilay Vursavuş

Yayımlanma Tarihi 10 Ekim 2017
Gönderilme Tarihi 6 Ekim 2017
Yayımlandığı Sayı Yıl 2017 Cilt: 14 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Vursavuş, K. (2017). Domates Sertliğinin Hasarsız Tahmini İçin Renk Değerlerinin Modellenmesi. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, 14(3), 1-8.
AMA Vursavuş K. Domates Sertliğinin Hasarsız Tahmini İçin Renk Değerlerinin Modellenmesi. JOTAF. Ekim 2017;14(3):1-8.
Chicago Vursavuş, Kubilay. “Domates Sertliğinin Hasarsız Tahmini İçin Renk Değerlerinin Modellenmesi”. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi 14, sy. 3 (Ekim 2017): 1-8.
EndNote Vursavuş K (01 Ekim 2017) Domates Sertliğinin Hasarsız Tahmini İçin Renk Değerlerinin Modellenmesi. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi 14 3 1–8.
IEEE K. Vursavuş, “Domates Sertliğinin Hasarsız Tahmini İçin Renk Değerlerinin Modellenmesi”, JOTAF, c. 14, sy. 3, ss. 1–8, 2017.
ISNAD Vursavuş, Kubilay. “Domates Sertliğinin Hasarsız Tahmini İçin Renk Değerlerinin Modellenmesi”. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi 14/3 (Ekim 2017), 1-8.
JAMA Vursavuş K. Domates Sertliğinin Hasarsız Tahmini İçin Renk Değerlerinin Modellenmesi. JOTAF. 2017;14:1–8.
MLA Vursavuş, Kubilay. “Domates Sertliğinin Hasarsız Tahmini İçin Renk Değerlerinin Modellenmesi”. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, c. 14, sy. 3, 2017, ss. 1-8.
Vancouver Vursavuş K. Domates Sertliğinin Hasarsız Tahmini İçin Renk Değerlerinin Modellenmesi. JOTAF. 2017;14(3):1-8.