Deri
sektörünün dünyada ve ülkemizde en önemli problemlerinden biri endüstriyel
atıklardır. Bu atıkların değerlendirilmesi ile hem çevre sorunlarının çözülmesi
hem de, katma değeri yüksek ürünlerin üretilmesi ile de ekonomiye
kazandırılması çok önemlidir. Deri katı atıklar
proteinik özelliklerinden, lifli karakterinden ve yüksek doğal yağ içeriğinden
dolayı ekonomik değere sahip atıklar sınıfında olup, jelatin üretimi için de
uygundur. Türkiye'nin ihtiyacı olan 6 bin ton jelatini üretebilecek kapasiteye
sahip olan firmalar jelatin için hammadde miktarının yetersiz olduğunu
bildirmektedir. Jelatin üretiminde daha çok sığır deri atıkları kullanılırken,
manda üretiminin azlığı nedeniyle manda derisi atıkları diğerleri ile
karıştırılmaktadır. Bu çalışmada manda deri atıklarından jelatin üretimi için en
iyi ekstraksiyon metodunu belirlenmesi amaçlanmış ve manda derisi budama
atıklarından 4 farklı ekstraksiyon metodu ile manda jelatini elde edilmiştir.
Bu metotlar arasında en yüksek verim (Metot 3) 13,02 g/100 g olarak
belirlenmiştir. Bu yöntemde manda derileri (1:5
w/v) saf su ilave edildikten sonra farklı sıcaklıklarda deri:su karışımı 50°C’de, 60°C’de, 70°C’de ve 80°C’de 3'er saat olacak
şekilde ekstraksiyon gerçekleştirilmiştir. Üretilen jelatinlerin reolojik özellikleri Reometre ile belirlenmiş ve Metot 3 ile
üretilen jelatinlerin en iyi reolojik özellik gösterdiği tespit edilmiştir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 15 Eylül 2018 |
Gönderilme Tarihi | 14 Şubat 2018 |
Kabul Tarihi | 8 Mayıs 2018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2018 Cilt: 15 Sayı: 3 |