Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Bazı Bitki Ekstraktlarının Pseudomonas syringae pv. tomato’nun Neden olduğu Domates Bakteriyel Benek Hastalığına Antibakteriyel Etkisi

Yıl 2019, Cilt: 16 Sayı: 2, 231 - 243, 30.05.2019
https://doi.org/10.33462/jotaf.529499

Öz

Pseudomonas syringae pv. tomato (Pst)’nun neden olduğu Bakteriyel Benek Hastalığı domatesin en önemli tohum kaynaklı
bakteriyel hastalığıdır. Bu çalışmada, yirmi dokuz bitki ekstraktının antibakteriyel etkileri in vitro ve in vivo’da araştırılmıştır.
In vitro’da, Allium sativum 3 mm, Coriandrum sativum 13 mm, Eucalyptus camaldulensis 13.6 mm Pst’ye antibakteriyel etki
göstermiştir. Pst’ye karşı Minimum Engelleme Konstantrasyonu değerleri (MIC) Allium sativum için 4.25 µl/ml, Eucalyptus
camaldulensis için 3.75 µl/ml, Origanum onites için ise >128 µl/ml olarak belirlenmiştir. Allium sativum, Coriandrum sativum,
Eucalyptus camaldulensis, Origanum onites, Origanum vulgare subs. hirtum ve Zingiber officinale bitki ekstraktları tohuma
uygulanmış ve Pst’nin neden olduğu hastalık %8.8-100 oranında engellenmiştir. Çalışmada, A. sativum ve O. onites en
başarılı tohum uygulaması olarak saptanmıştır. Bitki ekstraktları domates tohumlarının çimlenmesine herhangi bir olumsuz
etki yapmamıştır. Saksı çalışmalarında, Allium sativum, Eucalyptus camaldulensis, Origanum onites, Zingiber officinale
ekstraktları yeşil aksama püskürtüldüğünde Pst’nin neden olduğu hastalık %96-99, ekstraktlar köke uygulandığında %80-100
oranında baskılanmıştır. Köke Allium sativum ekstraktı uygulamak domates fidelerinde toksik olmuştur. Sonuç olarak, bitki
ekstraktları domates bakteriyel hastalıklarının mücadelesinde yeni pestisitlerin geliştirilmesi açısından ümit vaat etmektedir. 

Kaynakça

  • Agrawal, K., Sharma, D.K., and Jain, V.K., 2012. Seed-Borne Bacterial Diseases of Tomato (Lycopersicon esculentum Mill.) and Their Control Measures: A Review. International Journal of Food, Agriculture and Veterinary Sciences 2 (2): 173-182p.
  • Alemu, D., Lemessa, F., Wakjira, M., and Berecha, G., 2013. Antibacterial Activity of Some Invasive Alien Spesies Exrracts against Tomato (Lycopersicon esculentum Mill) Bacterial Wilt Caused by Ralstonia solanacearum (Smith). Plant Pathology Journal, 12 (2): 61-70p.
  • Altundağ, Ş., 2007. Labiatae Familyasına Ait Bazı Endemik Türlerin Önemli Bitki Patojeni Bakteriler Üzerine Antimikrobiyel Etkisinin Araştırılması. Gazi Üniversitesi, Biyoloji Bölümü, Yüksek Lisans Tezi.
  • Anonim,2017.http://www.megep.meb.gov.tr/mte_program_modul/moduller_pdf/Patlicangil%20Sebzeleri%20Yeti%C5%9Ftiricili%C4%9Fi%201.pdf. (Erişim Tarihi:18.08.2018).
  • Anonim,2018.http://www.megep.meb.gov.tr/mte_program_modul/moduller_pdf/Antibiyotik%20Duyarl%C4%B1l%C4%B1k%20Testi.pdf. (Erişim Tarihi: 29 06 2018).
  • Aysan, Y., Mirik, M., Sahin, F., and Çetinkaya-Yıldız, R., 2004. Outbreak of Bacterial Speck Disease in a Nursery in The Eastern Mediterranean Region of Turkey. 3rd Balkan Symposium on Vegetables & Potatoes, 6-10 September, 2004, Bursa Turkey. Acta Horticulturae 729: 441-443s.
  • Aysan, Y., Mirik, M., Çetinkaya-Yıldız, R., ve Küsek, M., 2005. Pseudomonas syringae pv. tomato’nun Yayılmasına Tohum Kökenli İnokulumun Rolü, Türkiye II. Tohumculuk Kongresi 9-11 Kasım 2005, Adana, 353s.
  • Aysan, Y., ve Saygılı, H., 2008. Domates Bakteriyel Benek Hastalığı. (H. SAYGILI, F. ŞAHİN, Y. AYSAN Editörler) Bitki Bakteri Hastalıkları, Meta Basım Matbaacılık Hizmetleri, İzmir, 123-126s.
  • Balestra, G.M., Heydari, A., Ceccarelli, D., Ovidi, E., and Quattrucci, A., 2009. Antibacterial Effect of Allium sativum and Ficus carica Extracts on Tomato Bacterial Pathogens. Crop Protection, 28: 807-811p.
  • Basim, H., Basim, E., Yilmaz, S., Dickstein, E.R., and Jones, J.B., 2004. An Outbreak of Bacterial Speck Caused by Pseudomonas syringae pv. tomato on Tomato Transplants Grown in Commercial Seedling Companies Located in The Western Mediterranean Region of Turkey. Plant Disease, 88: 1050p.
  • Baydar, H., 2009. Sekonder Metabolitlerin Önemi.Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Bilimi ve Teknolojisi. Süleyman Demirel Üniversitesi Yayın No: 51 Ziraat Fakültesi, SDÜ Basım Evi, Isparta. 45-63s.
  • Baştaş, K.K., 2015. Determination of Antibacterial Efficacies of Plant Extracts on Tomato Bacterial Speck Disease. The Journal of Turkish Phytopathology, 44 (1-3): 1-10p.
  • Cai, J., Wang, M., Zhao, X., Zhang, Y., and Yuan, X., 2017. Antimicrobial Activity of Laminaria japonica Extract against Bacterial Canker of Tomato Disease Agent Clavibacter michiganensis subsp. michiganensis. Journal of Applied anf Food Quality 90: 183-190.
  • Cemen, A., Aysan, Y., Horuz, S., and Saygılı, H., 2017. Biological Control of Tomato Bacterial Speck Disease Using Bacteriophages. Integrated Control in Protected Crops, Temperature Climate, IOBC, WPRS Bulletin. 124: 146p.
  • Curtis, H., Noll, U., Störmann, J., and Slusarenko, A.J., 2004. Broad-Spectrum Activity of The Volatile Phytoanticipin Allicin in Extracts of Garlic (Allium sativum L.) Against Plant Pathogenic Bacteria, Fungi and Oomycetes. Physiological and Molecular Plant Pathology, 65: 79-89.
  • Çetinkaya-Yıldız, R., ve Aysan, Y., 2014. Domates Bakteriyel Solgunluk Hastalığının Bitki Büyüme Düzenleyici Kök Bakterileri ile Biyolojik Mücadelesi. Türkiye Biyolojik Mücadele Dergisi, 5 (1): 9-22s.
  • Dadasoglu, F., Aydin, T., Kotan, R., Cakir, A., Ozer, H., Kordali, S., Cakmakci, R., Dikbas, N., and Mete, E., 2011. Antibacterial Activities of Extracts and Essential Oils of Three Origanum Species Against Plant Pathogenic Bacteria and Their Potential Use as Seed Disinfectants. Journal of Plant Pathology, 93 (2): 271-282p.
  • Erler, F., 2000. Bitki Kökenli Bileşiklerin Böcek ve Akarlarla Mücadelede Kullanılma Potansiyeli Üzerinde Araştırmalar. Doktora Tezi. Akdeniz Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Bitki Koruma Anabilim Dalı.
  • Farimaz, A., Horuz, S., ve Aysan, Y., 2014. Çeşitli Bitki Aktivatörleri ve Ticari Gübrelerin Karpuz Bakteriyel Meyve Lekesi Hastalığına Etkisi. Türkiye Biyolojik Mücadele Dergisi, 5 (1): 31-38p.
  • Faydaoğlu, E. ve Yücel M.R., 2014. Geleneksel Tedavide Sarımsak (Allium sativum) Önemi ve Kullanım Alanları, II. Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Sempozyumu, 23-25 Eylül 2014, 153. Ganiyu, A.S., Popoola, A.R., Owolade, O.F., and Fatona, K.A., 2017. Control of Common Bacterial Blight Disease of Cowpea (Vigna unguiculata [L.] Walp) with Certain Plant Extracts in Abeokuta, Nigeria. Journal of Crop Improvement, 31:3, 280-288.
  • Goel, N., and Paul, P.K., 2014. Neem Fruit Extract Induces Peroxidase and Lipoxygenase in Tomato. Asian Journal of Biological and Life Sciences, 3 (3): 189-194p.Goel, N., Anukrati, K., and Paul, P.K., 2017. Biocontrol of Bacterial Speck of Tomato by Aqueous Extract of Tagetes erecta. Journal of Plant Protection Research 57 (4).
  • Horuz, S., Ocal, A., and Aysan, Y., 2018. Efficacy of Hot Water and Chemical Seed Treatments on Bacterial Speck of Tomato in Turkey. Fresenius Environmental Bulletin, 27 (5): 3185-3190p.
  • Jones, J.B., Zitter, T.A, Momol, T.M., and Miller, S.A., 2014. In: Compendium of Tomato Diseases and Pests, Second Edition, APS Press, Minnesota, USA, 50-70p.Jeyaseelan, E.C., Pathmanathan, M.K. and Jeyadevan J.P., 2011. Inhibitory Effect of Different Solvent Extracts of Vitex negundo L. and Allium sativum L. on Phytopathogenic Bacteria. Archives of Applied Science Research, 3 (1): 1-8p.
  • Kamba, A.S, and Hassan, G.L., 2010. Phytochemical And Microbial Screening of Parkinsonıa aculeata L. Leaves. International Journal of Drug Development & Research, 2: 1p.Karabüyük, F., Kirli, M.M., Horuz, S. ve Aysan, Y., 2014. Adana’da Domateslerde Fidelik ve Tarlada Sorun Olan Tohum Kökenli Bakteriyel Hastalıklar. 5. Uluslararası Katılımlı Tohumculuk Kongresi, 19-23 Ekim 2014, Diyarbakır, 682-684s.
  • Karabuyuk F., And Aysan, Y., 2018. Aqueous Plant Extracts as Seedtreatments on Tomato Bacterial Speck Disease. Proceeding of The V International Symposium on Tomato Diseases: ,perspectives and future directions in Tomato Protection. Acta Horticulture, 1207: 193-196.
  • Karman, M., 1971. Bitki Koruma Araştırmalarında Genel Bilgiler. Denemelerin Kuruluşu ve Değerlendirme Esasları, T.C. Tarım Bakanlığı Zirai Mücadele ve Zirai Karantina Genel Müdürlüğü Yayınları, 279s.
  • Kaya, C., 2017. Organik Tarımda Bitki Koruma Ürünlerinin Seçimi ve Doğru Kullanımı, Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü/DİYARBAKIR.
  • Kotan, R., Dadasoglu, F., Kordali, S., Cakır, A., Dikbas, N., and Cakmakcı, R., 2007. Antibacterial Activity of Essential Oils Extracted From Some Medicinal Plants, Carvacrol and Thymol on Xanthomonas axonopodis pv. vesicatoria (Doidge) dye Causes Bacterial Spot Disease on Pepper and Tomato. Journal of Agricultural Technology 3(2): 299-306p.
  • Kotan, R., Dadasoğlu, F., Karagöz, K., Cakir, A., Ozer, H., Kordali, S., Cakmakci, R., Dikbas, N., 2013. Antibacterial Activity of The Essential Oil and Extracts of Satureja Hortensis Against Plant Pathogenic Bacteria and Their Potential Use as Seed Disinfectants. Scientia Horticulturae, 153: 34-41p.
  • Kotan, R., Cakir, A., Ozer, H., Kordali, S., Cakmakci, R., Dadasoglu, F., Dikbas, N., Aydın, T., and Kazaz, C., 2014. Antibacterial Effects of Origanum onites against Phytopathogenic Bacteria: Possible Use of The Extracts from Protection of Disease Caused by Some Phytopathogenic Bacteria. Scientia Horticulturae, 172: 201-220.
  • Kozak, S. ve Erkılıç, A., 2014. Bazı Bitki ekstraktlarının Fusarium oxysporum f. sp. melongenae Üzerine Etkilerinin Belirlenmesi. Türkiye V. Bitki Koruma Kongresi, 3-5 Şubat 2014, Antalya, 237s.
  • La Torre, A., Lovino, V., and Caradonia, F., 2018. Copper in Plant Protection: Current Situation and Prospects. Phytopathologia Mediterranea, 57 (2): 201−236.
  • Lelliott, R.A., and Stead, D.E., 1987. Methods for The Diagnosis of Bacterial Diseases of Plants. Methods in Plant Pathology, (T. F. Preece, Series editor), Volume 2, Published on behalf of the British Society for Plant Pathology by Blackwell Scientific Publications, Oxford, UK., 219p.
  • Mangamma, P., and Speeramula, A., 1981. Garlic Extract Inhibitory to Growth of Xanthomonas campestris pv. vesicatoria. Indian Phytopathology, 44: 372p.
  • Mbega, E.R., Mabagala, R.B., Wulff, E.G., and Mortensen, C.N., 2011. Plant Extracts and essential Oils in Seed Treatment. Production of Healthy Tomato Transplants Danish Seed Health Centre for Developing Countries, University of Copenhagen.
  • Mc Manus P.S., Stockwell, V.O., Sundin, G.W., and Jones, A.L., 2002. Antibiotic Use in Plant Agriculture, Annual Review of Phytopathology, 40: 443–65p.
  • Milijašević, S., Todorović, B., Potočnik, I., Rekanović, E., and Stepanović, M., 2009. Effects of Copper-Based Compounds, Antibiotics and A Plant Activator on Population Sizes and Spread of Clavibacter michiganensis subsp. michiganensis in Greenhouse Tomato Seedlings. Pesticides Phytomedicine Belgrade Journal, 24: 19-27.
  • Miller, S.A., and Jones, J.B., 2014. Bacterial Speck. (J.B Jones, T.A Zitter, T.M. Momol and S.A. Miller, Edition) In: Compendium of Tomato Diseases and Pests, Second Edition, The American Phytopathological Society, 54-55p.
  • Mirik, M. ve Aysan Y., 2002. Tohum Kökenli Xanthomonas cmpestris pv. vesicatoria Üzerine Çeşitli Bitki Ekstraktlarının Etkisi. Türkiye I. Tohumculuk Kongresi,11-13 Eylül 2002, İzmir. 333-338s.
  • Murthy. K.N., Uzma, F., Soumya. K., and Srinivas, C., 2015. Antibacterial Activity of Neem (Azadirachta indica) Plant Extracts against Bacterial Wilt of Tomato Caused by Ralstonia solanacearum. International Journal of Research in Agricultural Sciences, 2, (5): 2348–3997p.
  • Öcal, A., 2015. Farklı Tohum Uygulamalarının Domates Bakteriyel Kara Leke Hastalığına Etkisi. Yüksek Lisans Tezi, Çukurova Üniversitesi, Bitki Koruma Anabilim Dalı.
  • Silva, R.F., Pascholati, S.F., and Bedendo, I.P., 2013. Induced Resistance in Tomato Plants to Clavibacter michiganensis subsp. michiganensis by Lentinula edodes and Agaricus subrufescens (syn. Agaricus Brasiliensis). Journal of Plant Pathology, 95 (2): 285-297p.
  • Soykan, Ö., ve Aysan, Y., 2011. Bazı Bitki Aktivatörleri ile Organik ve İnorganik Gübrelerin Domates Bakteriyel Kanser ve Solgunluk Hastalığına Etkisi. Türkiye IV: Bitki Koruma Kongresi Bildirileri, 28-30 Haziran 2011, Kahramanmaraş, 317s.
  • Slusarenko, A.J., Patel, A., and Portz, D., 2008. Control of Plant Diseases by Natural Products: Allicin From Garlic as a Case Study. European Journal of Plant Pathology 121: 313–322p.
  • Umarusman, M.A., Aysan, Y., and Özgüven, M., 2018. Investigation of The Antimicrobial Effects of Different Plant Extracts Against Pea Bacterıal Leaf Blight Disease Caused by Pseudomonas syringae pv. pisi. IX International Scientific Agricultural Symposium, October 04-07, Bosnia and Herzegovina, 706p.
  • van der Wolf, J.M., Birnbaum, Y., van der Zouwen, P.S., and Groot, S.P.C., 2008. Disinfection of Vegetable Seed by Treatment With Essential Oils, Organic Acids and Plant Extracts. Seed Science and Technology, 36: 76-88p.
  • Verma, A.K., and Agrawal K., 2015. Bio-Effıcacy of Some Medicinal Plant Extracts Against Pseudomonas syringae pv. pisi causing Bacterial Blight of Pea, International Journal of Pharmacology and Toxicology 5(1): 67-70p.
  • Verma, A.K., and Agrawal, K., 2017. In vitro Evaluation of Antibacterial Activity of Some Medicinal Plants against Xanthomonas pisi Causing Leaf Spot of Pea. International Journal of Pharmaceutical Sciences Review and Research, 45(2): 156-159p.
  • Yang, R., Luo, C., Chen Y., Wang G., Xu, Y., and Shen Z., 2013. Copper-Resistant Bacteria Enhance Plant Growth and Copper Phytoextraction. International Journal of Phytoremediation, 15 (6): 573-584.
  • Quattrucci, A., Ovidi, E., Tiezzi, A., Vinciguerra, V., and Balestra, G.M., 2013. Biological Control of Tomato Bacterial Speck Using Punica granatum Fruit Peel Extract. Crop Ptrotection 46: 18-22p.

Antibacterial Effects of Some Plant Extracts against Tomato Bacterial Speck Disease Caused by Pseudomonas syringae pv. tomato

Yıl 2019, Cilt: 16 Sayı: 2, 231 - 243, 30.05.2019
https://doi.org/10.33462/jotaf.529499

Öz

Bacterial speck disease caused by Pseudomonas syringae pv. tomato (Pst) is the most important seed-borne bacterial diseases of tomato. In this study, the antibacterial activities of aqueous twenty-nine plant extracts were investigated in vitro and in vivo conditions. In in vitro experiments, extracts of Allium sativum, Coriandrum sativum, Eucalyptus camaldulensis inhibited Pst growth with the inhibition zones 3 mm, 13 mm and 13.6 mm, respectively. Minimum Inhibition Concentrations (MIC) values against Pst determination were Eucalyptus camaldulensis 3.75 μl/ml, Allium sativum 4.25 μl/ml, and Origanum onites >128 μl/ml. The effects of Allium sativum, Coriandrum sativum, Eucalyptus camaldulensis, Origanum onites, Origanum vulgare subs. hirtum and Zingiber officinale extracts on disease incidence and severity caused by Pst recorded 8.8-100% ratios as seed treatments. The most successful seed treatments were Allium sativum and Origanum onites extracts. Additionally, no negative effect on seed germination and emergence were recorded for the tested plant extracts as seed treatments. In pot experiments, foliar spraying of Allium sativum, Eucalyptus camaldulensis, Origanum onites, Zingiber officinale extracts were reduced the disease incidence from 96% to 99% ratios, whereas the disease incidence was inhibited as 80-100% ratios by root dipping. Root dipping applications of Allium sativum extract were toxic on tomato plants in both experiments for Pst. As a result, plant extracts are promising for the development of new pesticides in the control of bacterial diseases of tomatoes.

Kaynakça

  • Agrawal, K., Sharma, D.K., and Jain, V.K., 2012. Seed-Borne Bacterial Diseases of Tomato (Lycopersicon esculentum Mill.) and Their Control Measures: A Review. International Journal of Food, Agriculture and Veterinary Sciences 2 (2): 173-182p.
  • Alemu, D., Lemessa, F., Wakjira, M., and Berecha, G., 2013. Antibacterial Activity of Some Invasive Alien Spesies Exrracts against Tomato (Lycopersicon esculentum Mill) Bacterial Wilt Caused by Ralstonia solanacearum (Smith). Plant Pathology Journal, 12 (2): 61-70p.
  • Altundağ, Ş., 2007. Labiatae Familyasına Ait Bazı Endemik Türlerin Önemli Bitki Patojeni Bakteriler Üzerine Antimikrobiyel Etkisinin Araştırılması. Gazi Üniversitesi, Biyoloji Bölümü, Yüksek Lisans Tezi.
  • Anonim,2017.http://www.megep.meb.gov.tr/mte_program_modul/moduller_pdf/Patlicangil%20Sebzeleri%20Yeti%C5%9Ftiricili%C4%9Fi%201.pdf. (Erişim Tarihi:18.08.2018).
  • Anonim,2018.http://www.megep.meb.gov.tr/mte_program_modul/moduller_pdf/Antibiyotik%20Duyarl%C4%B1l%C4%B1k%20Testi.pdf. (Erişim Tarihi: 29 06 2018).
  • Aysan, Y., Mirik, M., Sahin, F., and Çetinkaya-Yıldız, R., 2004. Outbreak of Bacterial Speck Disease in a Nursery in The Eastern Mediterranean Region of Turkey. 3rd Balkan Symposium on Vegetables & Potatoes, 6-10 September, 2004, Bursa Turkey. Acta Horticulturae 729: 441-443s.
  • Aysan, Y., Mirik, M., Çetinkaya-Yıldız, R., ve Küsek, M., 2005. Pseudomonas syringae pv. tomato’nun Yayılmasına Tohum Kökenli İnokulumun Rolü, Türkiye II. Tohumculuk Kongresi 9-11 Kasım 2005, Adana, 353s.
  • Aysan, Y., ve Saygılı, H., 2008. Domates Bakteriyel Benek Hastalığı. (H. SAYGILI, F. ŞAHİN, Y. AYSAN Editörler) Bitki Bakteri Hastalıkları, Meta Basım Matbaacılık Hizmetleri, İzmir, 123-126s.
  • Balestra, G.M., Heydari, A., Ceccarelli, D., Ovidi, E., and Quattrucci, A., 2009. Antibacterial Effect of Allium sativum and Ficus carica Extracts on Tomato Bacterial Pathogens. Crop Protection, 28: 807-811p.
  • Basim, H., Basim, E., Yilmaz, S., Dickstein, E.R., and Jones, J.B., 2004. An Outbreak of Bacterial Speck Caused by Pseudomonas syringae pv. tomato on Tomato Transplants Grown in Commercial Seedling Companies Located in The Western Mediterranean Region of Turkey. Plant Disease, 88: 1050p.
  • Baydar, H., 2009. Sekonder Metabolitlerin Önemi.Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Bilimi ve Teknolojisi. Süleyman Demirel Üniversitesi Yayın No: 51 Ziraat Fakültesi, SDÜ Basım Evi, Isparta. 45-63s.
  • Baştaş, K.K., 2015. Determination of Antibacterial Efficacies of Plant Extracts on Tomato Bacterial Speck Disease. The Journal of Turkish Phytopathology, 44 (1-3): 1-10p.
  • Cai, J., Wang, M., Zhao, X., Zhang, Y., and Yuan, X., 2017. Antimicrobial Activity of Laminaria japonica Extract against Bacterial Canker of Tomato Disease Agent Clavibacter michiganensis subsp. michiganensis. Journal of Applied anf Food Quality 90: 183-190.
  • Cemen, A., Aysan, Y., Horuz, S., and Saygılı, H., 2017. Biological Control of Tomato Bacterial Speck Disease Using Bacteriophages. Integrated Control in Protected Crops, Temperature Climate, IOBC, WPRS Bulletin. 124: 146p.
  • Curtis, H., Noll, U., Störmann, J., and Slusarenko, A.J., 2004. Broad-Spectrum Activity of The Volatile Phytoanticipin Allicin in Extracts of Garlic (Allium sativum L.) Against Plant Pathogenic Bacteria, Fungi and Oomycetes. Physiological and Molecular Plant Pathology, 65: 79-89.
  • Çetinkaya-Yıldız, R., ve Aysan, Y., 2014. Domates Bakteriyel Solgunluk Hastalığının Bitki Büyüme Düzenleyici Kök Bakterileri ile Biyolojik Mücadelesi. Türkiye Biyolojik Mücadele Dergisi, 5 (1): 9-22s.
  • Dadasoglu, F., Aydin, T., Kotan, R., Cakir, A., Ozer, H., Kordali, S., Cakmakci, R., Dikbas, N., and Mete, E., 2011. Antibacterial Activities of Extracts and Essential Oils of Three Origanum Species Against Plant Pathogenic Bacteria and Their Potential Use as Seed Disinfectants. Journal of Plant Pathology, 93 (2): 271-282p.
  • Erler, F., 2000. Bitki Kökenli Bileşiklerin Böcek ve Akarlarla Mücadelede Kullanılma Potansiyeli Üzerinde Araştırmalar. Doktora Tezi. Akdeniz Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Bitki Koruma Anabilim Dalı.
  • Farimaz, A., Horuz, S., ve Aysan, Y., 2014. Çeşitli Bitki Aktivatörleri ve Ticari Gübrelerin Karpuz Bakteriyel Meyve Lekesi Hastalığına Etkisi. Türkiye Biyolojik Mücadele Dergisi, 5 (1): 31-38p.
  • Faydaoğlu, E. ve Yücel M.R., 2014. Geleneksel Tedavide Sarımsak (Allium sativum) Önemi ve Kullanım Alanları, II. Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Sempozyumu, 23-25 Eylül 2014, 153. Ganiyu, A.S., Popoola, A.R., Owolade, O.F., and Fatona, K.A., 2017. Control of Common Bacterial Blight Disease of Cowpea (Vigna unguiculata [L.] Walp) with Certain Plant Extracts in Abeokuta, Nigeria. Journal of Crop Improvement, 31:3, 280-288.
  • Goel, N., and Paul, P.K., 2014. Neem Fruit Extract Induces Peroxidase and Lipoxygenase in Tomato. Asian Journal of Biological and Life Sciences, 3 (3): 189-194p.Goel, N., Anukrati, K., and Paul, P.K., 2017. Biocontrol of Bacterial Speck of Tomato by Aqueous Extract of Tagetes erecta. Journal of Plant Protection Research 57 (4).
  • Horuz, S., Ocal, A., and Aysan, Y., 2018. Efficacy of Hot Water and Chemical Seed Treatments on Bacterial Speck of Tomato in Turkey. Fresenius Environmental Bulletin, 27 (5): 3185-3190p.
  • Jones, J.B., Zitter, T.A, Momol, T.M., and Miller, S.A., 2014. In: Compendium of Tomato Diseases and Pests, Second Edition, APS Press, Minnesota, USA, 50-70p.Jeyaseelan, E.C., Pathmanathan, M.K. and Jeyadevan J.P., 2011. Inhibitory Effect of Different Solvent Extracts of Vitex negundo L. and Allium sativum L. on Phytopathogenic Bacteria. Archives of Applied Science Research, 3 (1): 1-8p.
  • Kamba, A.S, and Hassan, G.L., 2010. Phytochemical And Microbial Screening of Parkinsonıa aculeata L. Leaves. International Journal of Drug Development & Research, 2: 1p.Karabüyük, F., Kirli, M.M., Horuz, S. ve Aysan, Y., 2014. Adana’da Domateslerde Fidelik ve Tarlada Sorun Olan Tohum Kökenli Bakteriyel Hastalıklar. 5. Uluslararası Katılımlı Tohumculuk Kongresi, 19-23 Ekim 2014, Diyarbakır, 682-684s.
  • Karabuyuk F., And Aysan, Y., 2018. Aqueous Plant Extracts as Seedtreatments on Tomato Bacterial Speck Disease. Proceeding of The V International Symposium on Tomato Diseases: ,perspectives and future directions in Tomato Protection. Acta Horticulture, 1207: 193-196.
  • Karman, M., 1971. Bitki Koruma Araştırmalarında Genel Bilgiler. Denemelerin Kuruluşu ve Değerlendirme Esasları, T.C. Tarım Bakanlığı Zirai Mücadele ve Zirai Karantina Genel Müdürlüğü Yayınları, 279s.
  • Kaya, C., 2017. Organik Tarımda Bitki Koruma Ürünlerinin Seçimi ve Doğru Kullanımı, Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü/DİYARBAKIR.
  • Kotan, R., Dadasoglu, F., Kordali, S., Cakır, A., Dikbas, N., and Cakmakcı, R., 2007. Antibacterial Activity of Essential Oils Extracted From Some Medicinal Plants, Carvacrol and Thymol on Xanthomonas axonopodis pv. vesicatoria (Doidge) dye Causes Bacterial Spot Disease on Pepper and Tomato. Journal of Agricultural Technology 3(2): 299-306p.
  • Kotan, R., Dadasoğlu, F., Karagöz, K., Cakir, A., Ozer, H., Kordali, S., Cakmakci, R., Dikbas, N., 2013. Antibacterial Activity of The Essential Oil and Extracts of Satureja Hortensis Against Plant Pathogenic Bacteria and Their Potential Use as Seed Disinfectants. Scientia Horticulturae, 153: 34-41p.
  • Kotan, R., Cakir, A., Ozer, H., Kordali, S., Cakmakci, R., Dadasoglu, F., Dikbas, N., Aydın, T., and Kazaz, C., 2014. Antibacterial Effects of Origanum onites against Phytopathogenic Bacteria: Possible Use of The Extracts from Protection of Disease Caused by Some Phytopathogenic Bacteria. Scientia Horticulturae, 172: 201-220.
  • Kozak, S. ve Erkılıç, A., 2014. Bazı Bitki ekstraktlarının Fusarium oxysporum f. sp. melongenae Üzerine Etkilerinin Belirlenmesi. Türkiye V. Bitki Koruma Kongresi, 3-5 Şubat 2014, Antalya, 237s.
  • La Torre, A., Lovino, V., and Caradonia, F., 2018. Copper in Plant Protection: Current Situation and Prospects. Phytopathologia Mediterranea, 57 (2): 201−236.
  • Lelliott, R.A., and Stead, D.E., 1987. Methods for The Diagnosis of Bacterial Diseases of Plants. Methods in Plant Pathology, (T. F. Preece, Series editor), Volume 2, Published on behalf of the British Society for Plant Pathology by Blackwell Scientific Publications, Oxford, UK., 219p.
  • Mangamma, P., and Speeramula, A., 1981. Garlic Extract Inhibitory to Growth of Xanthomonas campestris pv. vesicatoria. Indian Phytopathology, 44: 372p.
  • Mbega, E.R., Mabagala, R.B., Wulff, E.G., and Mortensen, C.N., 2011. Plant Extracts and essential Oils in Seed Treatment. Production of Healthy Tomato Transplants Danish Seed Health Centre for Developing Countries, University of Copenhagen.
  • Mc Manus P.S., Stockwell, V.O., Sundin, G.W., and Jones, A.L., 2002. Antibiotic Use in Plant Agriculture, Annual Review of Phytopathology, 40: 443–65p.
  • Milijašević, S., Todorović, B., Potočnik, I., Rekanović, E., and Stepanović, M., 2009. Effects of Copper-Based Compounds, Antibiotics and A Plant Activator on Population Sizes and Spread of Clavibacter michiganensis subsp. michiganensis in Greenhouse Tomato Seedlings. Pesticides Phytomedicine Belgrade Journal, 24: 19-27.
  • Miller, S.A., and Jones, J.B., 2014. Bacterial Speck. (J.B Jones, T.A Zitter, T.M. Momol and S.A. Miller, Edition) In: Compendium of Tomato Diseases and Pests, Second Edition, The American Phytopathological Society, 54-55p.
  • Mirik, M. ve Aysan Y., 2002. Tohum Kökenli Xanthomonas cmpestris pv. vesicatoria Üzerine Çeşitli Bitki Ekstraktlarının Etkisi. Türkiye I. Tohumculuk Kongresi,11-13 Eylül 2002, İzmir. 333-338s.
  • Murthy. K.N., Uzma, F., Soumya. K., and Srinivas, C., 2015. Antibacterial Activity of Neem (Azadirachta indica) Plant Extracts against Bacterial Wilt of Tomato Caused by Ralstonia solanacearum. International Journal of Research in Agricultural Sciences, 2, (5): 2348–3997p.
  • Öcal, A., 2015. Farklı Tohum Uygulamalarının Domates Bakteriyel Kara Leke Hastalığına Etkisi. Yüksek Lisans Tezi, Çukurova Üniversitesi, Bitki Koruma Anabilim Dalı.
  • Silva, R.F., Pascholati, S.F., and Bedendo, I.P., 2013. Induced Resistance in Tomato Plants to Clavibacter michiganensis subsp. michiganensis by Lentinula edodes and Agaricus subrufescens (syn. Agaricus Brasiliensis). Journal of Plant Pathology, 95 (2): 285-297p.
  • Soykan, Ö., ve Aysan, Y., 2011. Bazı Bitki Aktivatörleri ile Organik ve İnorganik Gübrelerin Domates Bakteriyel Kanser ve Solgunluk Hastalığına Etkisi. Türkiye IV: Bitki Koruma Kongresi Bildirileri, 28-30 Haziran 2011, Kahramanmaraş, 317s.
  • Slusarenko, A.J., Patel, A., and Portz, D., 2008. Control of Plant Diseases by Natural Products: Allicin From Garlic as a Case Study. European Journal of Plant Pathology 121: 313–322p.
  • Umarusman, M.A., Aysan, Y., and Özgüven, M., 2018. Investigation of The Antimicrobial Effects of Different Plant Extracts Against Pea Bacterıal Leaf Blight Disease Caused by Pseudomonas syringae pv. pisi. IX International Scientific Agricultural Symposium, October 04-07, Bosnia and Herzegovina, 706p.
  • van der Wolf, J.M., Birnbaum, Y., van der Zouwen, P.S., and Groot, S.P.C., 2008. Disinfection of Vegetable Seed by Treatment With Essential Oils, Organic Acids and Plant Extracts. Seed Science and Technology, 36: 76-88p.
  • Verma, A.K., and Agrawal K., 2015. Bio-Effıcacy of Some Medicinal Plant Extracts Against Pseudomonas syringae pv. pisi causing Bacterial Blight of Pea, International Journal of Pharmacology and Toxicology 5(1): 67-70p.
  • Verma, A.K., and Agrawal, K., 2017. In vitro Evaluation of Antibacterial Activity of Some Medicinal Plants against Xanthomonas pisi Causing Leaf Spot of Pea. International Journal of Pharmaceutical Sciences Review and Research, 45(2): 156-159p.
  • Yang, R., Luo, C., Chen Y., Wang G., Xu, Y., and Shen Z., 2013. Copper-Resistant Bacteria Enhance Plant Growth and Copper Phytoextraction. International Journal of Phytoremediation, 15 (6): 573-584.
  • Quattrucci, A., Ovidi, E., Tiezzi, A., Vinciguerra, V., and Balestra, G.M., 2013. Biological Control of Tomato Bacterial Speck Using Punica granatum Fruit Peel Extract. Crop Ptrotection 46: 18-22p.
Toplam 50 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Feray Karabüyük 0000-0002-4884-2122

Yeşim Aysan 0000-0003-2647-5111

Yayımlanma Tarihi 30 Mayıs 2019
Gönderilme Tarihi 20 Şubat 2019
Kabul Tarihi 30 Nisan 2019
Yayımlandığı Sayı Yıl 2019 Cilt: 16 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Karabüyük, F., & Aysan, Y. (2019). Bazı Bitki Ekstraktlarının Pseudomonas syringae pv. tomato’nun Neden olduğu Domates Bakteriyel Benek Hastalığına Antibakteriyel Etkisi. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, 16(2), 231-243. https://doi.org/10.33462/jotaf.529499
AMA Karabüyük F, Aysan Y. Bazı Bitki Ekstraktlarının Pseudomonas syringae pv. tomato’nun Neden olduğu Domates Bakteriyel Benek Hastalığına Antibakteriyel Etkisi. JOTAF. Mayıs 2019;16(2):231-243. doi:10.33462/jotaf.529499
Chicago Karabüyük, Feray, ve Yeşim Aysan. “Bazı Bitki Ekstraktlarının Pseudomonas Syringae Pv. Tomato’nun Neden olduğu Domates Bakteriyel Benek Hastalığına Antibakteriyel Etkisi”. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi 16, sy. 2 (Mayıs 2019): 231-43. https://doi.org/10.33462/jotaf.529499.
EndNote Karabüyük F, Aysan Y (01 Mayıs 2019) Bazı Bitki Ekstraktlarının Pseudomonas syringae pv. tomato’nun Neden olduğu Domates Bakteriyel Benek Hastalığına Antibakteriyel Etkisi. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi 16 2 231–243.
IEEE F. Karabüyük ve Y. Aysan, “Bazı Bitki Ekstraktlarının Pseudomonas syringae pv. tomato’nun Neden olduğu Domates Bakteriyel Benek Hastalığına Antibakteriyel Etkisi”, JOTAF, c. 16, sy. 2, ss. 231–243, 2019, doi: 10.33462/jotaf.529499.
ISNAD Karabüyük, Feray - Aysan, Yeşim. “Bazı Bitki Ekstraktlarının Pseudomonas Syringae Pv. Tomato’nun Neden olduğu Domates Bakteriyel Benek Hastalığına Antibakteriyel Etkisi”. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi 16/2 (Mayıs 2019), 231-243. https://doi.org/10.33462/jotaf.529499.
JAMA Karabüyük F, Aysan Y. Bazı Bitki Ekstraktlarının Pseudomonas syringae pv. tomato’nun Neden olduğu Domates Bakteriyel Benek Hastalığına Antibakteriyel Etkisi. JOTAF. 2019;16:231–243.
MLA Karabüyük, Feray ve Yeşim Aysan. “Bazı Bitki Ekstraktlarının Pseudomonas Syringae Pv. Tomato’nun Neden olduğu Domates Bakteriyel Benek Hastalığına Antibakteriyel Etkisi”. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, c. 16, sy. 2, 2019, ss. 231-43, doi:10.33462/jotaf.529499.
Vancouver Karabüyük F, Aysan Y. Bazı Bitki Ekstraktlarının Pseudomonas syringae pv. tomato’nun Neden olduğu Domates Bakteriyel Benek Hastalığına Antibakteriyel Etkisi. JOTAF. 2019;16(2):231-43.