Yumurtacı tavuk rasyonlarına Bor ilavesinin serum parametreleri üzerine
etkisini tespit etmek amacıyla yürütülen çalışmada, 62 haftalık 288 adet Lohman
yumurtacı ticari hibrit tavuklar bazal yem 0 (B0), 50 (B50), 75 (B75) ve 150
(B150) mg/kg B içeren dört farklı rasyonla 12 hafta boyunca yemlenmişlerdir.
Araştırma 18 tekerrürlü olarak yürütülmüş ve her bir tekerrürde 4 adet tavuk
bulundurulmuştur. Çalışma boyunca 16 saat aydınlatma programı uygulanmış, yem
ve su ad-libitum olarak verilmiştir. Serum lipid bileşenlerinden
diaçilgliserol ve hidrokarbon+kolesterol esteri düzeylerine muamelenin etkisi
önemsiz olurken (P>0.05), polarlipid, triaçilgliserol (P<0.05) ve
kolesterol (P<0.01) düzeylerine B’nin etkisi önemli bulunmuştur.
Rasyonlarına 75 ve 150 mg/kg B ilave edilen grupların serum lipid
peroksidasyonu değerleri diğer gruplardan daha düşük olmuştur. Rasyona B ilavesi
farklı moleküler ağırlıktaki proteinleri farklı seviyelerde etkilemiştir. Sonuç
olarak, yumurtacı tavukların yemine farklı miktarlarda B ilavesinin serum lipid
peroksidasyonu ile serum lipid ve serum protein profilini önemli derecede
etkilediği tespit edilmiştir. Fakat, söz konusu parametreler üzerine B’nin
etkisiyle ilgili değişiklikleri netleştirmek için daha fazla araştırma
yapılması gerektiği kanaatine varılmıştır.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 26 Ocak 2020 |
Gönderilme Tarihi | 27 Kasım 2018 |
Kabul Tarihi | 13 Kasım 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2020 Cilt: 17 Sayı: 1 |