This research aims to determine the morphological characteristics of different hybrid varieties in red head cabbage varieties, which has an important share in vegetable production in Samsun province. In the study carried out at the Black Sea Agricultural Research Institute, 15 hybrid varieties were examined in terms of 28 different characteristics. Significant variations were observed in terms of the characteristics studied among hybrid varieties. Plant length varied between 36.33-57.67 cm, plant width varied between 61.67-97.33 cm, head weight varied between 905.0-1693.33 g, length of outer leaf varied between 32.83-46.33 cm, the width of outer leaf varied between 21.5-37.33 cm, length of head varied between 13.67-18.83 cm, the diameter of head ranged from 11.53-14.67 cm, length of interior stem varied between 5.63-8.67 cm and diameter of interior stem varied between 2.33-3.83 cm. It was determined that the outer leaves covered the upper part of the head, the hardness of the head was very tight, the shape of the head was broad obovate, and the outer leaves of the heads had a dark violet color. The period from seedling planting to the maturation of the heads varied 68 to 125 days, and all varieties remained in the field for a long time without cracking. Yaldız is determined as the best variety in head weight, head length, and head diameter, traits correlated with cabbage yield. In addition, the highest plant height was observed in Caballero variety, and the highest plant width was observed in Red Taste variety. Remala is determined as the earliest variety, and Red Charisma is determined as the latest variety. It is thought that the varieties that become prominent in terms of head weight and quality characteristics in red head cabbage can be evaluated in hybridization and variety development studies.
Red head cabbage Morphological characterization Variety Yield Hybrid
Tübitak
117G002
The study was supported by The Scientific and Technological Research Council of Turkey (TUBITAK) Project No: 117G002 (Line and / or Variety Development Project in Winter Vegetable Growing
Bu araştırma ile Samsun ili sebze üretiminde önemli bir paya sahip olan farklı hibrit kırmızı baş lahanada çeşitlerinin morfolojik özellikleri belirlenmiştir. Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü’nde yürütülen bu çalışmada 15 adet hibrit kırmızı baş lahana çeşidi 28 farklı özellik yönünden incelenmiştir. Hibrit çeşitler arasında incelenen özellikler bakımından büyük bir varyasyon olduğu saptanmıştır. Çeşitlerde bitki boyu 36.33 cm ile 57.67 cm, bitki eni 61.67 cm ile 97.33 cm, baş ağırlığı 905.0 g ile 1693.33 g, yaprak uzunluğu 32.83 cm ile 46.33 cm, yaprak eni 21.5 cm ile 37.33 cm, baş uzunluğu 13.67 cm ile 18.83 cm, baş çapı 11.53 cm ile 14.67 cm, iç sap uzunluğu 5.63 cm ile 8.67 cm, iç sap çapı ise 2.33 cm ile 3.83 cm arasında değişmiştir. Çeşitlerde başın üst kısmının dış yapraklar tarafından örtülü, baş sertliğinin çok sıkı, baş şeklinin geniş yumurta ve başlarda dış yaprak renginin koyu menekşe olduğu belirlenmiştir. Fide dikiminden başların olgunlaşmasına kadar geçen süre 68 ile 125 gün arasında değişmiş ve çeşitlerin tamamının arazide uzun süre çatlamadan kalmıştır. Çalışmada verime etki eden önemli özelliklerden baş ağırlığı, baş uzunluğu ve baş çapı yönünden performansı en iyi olan çeşidin Yaldız olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca en yüksek bitki boyu Caballero çeşidinde, en yüksek bitki eni ise Red Taste çeşidinde gözlenmiştir. En erken olgunlaşan çeşidin Remala, en geç olgunlaşan çeşidin ise Red Charisma olduğu belirlenmiştir. Kırmızı baş lahana da baş ağırlığı ve kalite özellikleri bakımından öne çıkan bu çeşitlerin melezlemeler ile çeşit geliştirme çalışmalarında değerlendirilebileceği düşünülmektedir.
Kırmızı baş lahana Morfolojik karakterizasyon Çeşit Verim Hibrit
117G002
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Proje Numarası | 117G002 |
Yayımlanma Tarihi | 7 Eylül 2021 |
Gönderilme Tarihi | 6 Ekim 2020 |
Kabul Tarihi | 27 Haziran 2021 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2021 Cilt: 18 Sayı: 3 |