Hayvan besleme sektöründeki kaba yem ihtiyacı, çeşitli alternatif kaba yem arayışlarına sebep olmuştur. Bu bağlamda, yapılan araştırmalar neticesinde ağaç yaprakları, hayvanlar için besleyici ve dengeli bir kaba yem kaynağı olarak değerlendirilebilecek potansiyele sahiptir. Bu çalışmada, elma (Malus domestica), kayısı (Prunus armeniaca), kiraz (Prunus avium), asma (Vitis vinifera), urum dutu (Morus rubra) yapraklarının ruminant beslemede kullanılabilirliğini araştırmak amaçlanmıştır. Araştırma sonucunda ağaç yapraklarının besin madde içerikleri (kuru madde, ham protein, ham kül, ham yağ, nötral deterjan lif, asit deterjan lif, asit deterjan lignin, tanen), in vitro gaz, karbondioksit ve metan gazı üretimi, in vitro gaz üretim sonrası rumen sıvısı uçucu yağ asit içerikleri birbirinden farklı bulunmuştur (P<0.05). Ayrıca ağaç yapraklarında metabolik enerji, organik madde sindirimi, sindirilebilir kuru madde, kuru madde tüketimi, nispi yem değerleri de farklı bulunmakla beraber (P<0.05), söz konusu parametrelere ait en yüksek değerler dut yaprağında bulunmuştur. Asma, dut, elma, kayısı ve kirazda metabolik enerji (ME-J/kgKM) sırasıyla, 9.24, 10.69, 10.07, 10.24, 9.33 olarak, organik madde sindirilebilirliği (OMS-%) 56.49, 58.98, 54.46, 57.34, 58.31, olarak tespit edilmiştir. Yaprakların in vitro gaz üretim sonrası rumen sıvısı uçucu yağ asitlerinde toplam uçucu yağ asidi (TUYA-mmol/L) sırasıyla 69.16, 76.25, 66.04, 68.63, 65.24 olarak, asetik asit (AA-mmol/L) 44.90, 48.52, 41.93, 46.82, 43.62 olarak tespit edilmiştir. Yapmış olduğumuz detaylı çalışmalar neticesinde, çeşitli meyve ağaçlarının yapraklarının azımsanmayacak besin içeriğiyle öne çıktığı tespit edilmiştir. Bulgulardaki farklılıkların en önemli nedeni ağaç yapraklarının besin madde içeriğinin birbirinden farklı olmasıdır. Yaptığımız kapsamlı çalışma sonucunda, bu besin içeriği farklılıklarının, çeşitli meyve ağaçlarının yapraklarının kaba yem kaynağı olarak kullanılabilirliği konusunda önemli bir potansiyel sunmaktadır.
Yem Meyve ağacı yaprakları Hayvan besleme İn vitro gaz üretimi
Etik rapora gerek duyulmamıştır.
Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
TGT 2022/1-LÜTEP
Bu çalışma Filiz Kocadayıoğulları'nın yüksek lisans tezi kapsamında gerçekleştirilmiştir. Yazarlar, Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projesi'nin TGT 2022/1-LÜTEP proje numarasıyla sağladığı desteği kabul ederler.
The need for roughage in the animal nutrition industry has led to the search for various alternative roughage. In this context, as a result of the research, tree leaves have the potential to be considered as a nutritious and balanced forage source for animals. In this study, it was aimed to investigate the usability of apple (Malus domestica), apricot (Prunus armeniaca), cherry (Prunus avium), grape (Vitis vinifera), and umber mulberry (Morus rubra) leaves in ruminant nutrition. As a result of the research, nutritional contents of tree leaves (dry matter, crude protein, crude ash, crude oil, neutral detergent fiber, acid detergent fiber, acid detergent lignin, tannin), in vitro gas, carbon dioxide and methane gas production, in vitro gas post-production rumen fluid volatile fatty acid contents were found to be different from each other (P<0.05). In addition, although metabolic energy, organic matter digestion, digestible dry matter, dry matter consumption and relative feed values were found to be different in tree leaves (P<0.05), the highest values of these parameters were found in mulberry leaves. Metabolic energy (ME-J/kgDM) in grape, mulberry, apple, apricot and cherry is 9.24, 10.69, 10.07, 10.24, 9.33, organic matter digestibility (OMD-%) is 56.49, 58.98, 54.46, 57.34, and 58.31, respectively. has been detected. In the volatile fatty acids in the rumen fluid of the leaves after in vitro gas production; Total volatile fatty acid (TVFA-mmol/L) was defined as 69.16, 76.25, 66.04, 68.63, and 65.24, acetic acid (AA-mmol/L) was determined as 44.90, 48.52, 41.93, 46.82, and 43.62, respectively. As a result of our detailed studies, it has been determined that the leaves of various fruit trees stand out with their considerable nutritional content. The most important reason for the differences in the findings is that the nutritional content of tree leaves is different from differs. As a result of our comprehensive study, these nutritional content differences offer significant potential for using leaves of various fruit trees as a source of forage.
Forage Fruit tree leaves Animal feeding In vitro gas production
An ethical report was not required.
Niğde Ömer Halisdemir University
TGT 2022/1-LÜTEP
This study was conducted as part of Filiz Kocadayioğullari's MSc thesis. The authors acknowledge the support provided by the Scientific Research Project of Niğde Ömer Halisdemir University, Turkey, with project number: TGT 2022/1-LÜTEP.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Hayvan Besleme |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Proje Numarası | TGT 2022/1-LÜTEP |
Erken Görünüm Tarihi | 21 Mayıs 2024 |
Yayımlanma Tarihi | 27 Mayıs 2024 |
Gönderilme Tarihi | 15 Aralık 2023 |
Kabul Tarihi | 19 Mart 2024 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2024 Cilt: 21 Sayı: 3 |