This research was carried out to determine the composition of nutrients and fatty acids in the breast and thigh meat of guinea fowls, partridges and pheasants reared in free-range and intensive systems for 16 weeks, Partridge, pheasant and guinea fowls reared in free-range and intensive systems (male-female mixed) were slaughtered at 16 weeks of age and the skinless breast and thigh samples were analysed., Crude fat ratio, linoleic acid, linolenic acid and cis-11-eicosenoic acid in partridge, myristic acid in guinea fowl, cis-4,7,10,13,16,19-docosahexaenoic acid (DHA) in pheasant, stearic acid and erucic acid in pheasant and guinea fowl, and oleic acid was higher in partridge and pheasant meat, The effect of the production system on the content of nutrients and fatty acids was insignificant. While dry matter, crude protein, myristic acid, palmitic acid and stearic acid were higher in breast meat; oleic acid, linoleic acid, linolenic acid, erucic acid and cis-4,7,10,13,16,19-docosahexaenoic acid (DHA) ratios found higher in thigh meat, As a result, while the content of nutrients and fatty acids varied significantly depending on the species and the carcass parts, the effect of the production system was found insignificant.
Bu araştırma, serbest sistem ve kapalı sistemlerde 16 hafta yetiştirilen beç tavuğu, keklik ve sülünlerin göğüs ile but etlerinde besin madde ve yağ asitleri kompozisyonun belirlenmesi amacıyla yürütülmüştür. Serbest ve kapalı sistemlerde 16 hafta süre ile yetiştirilen (erkek-dişi karışık) keklik, sülün ve beç tavuklarından kesim sonrası elde edilen derisiz göğüs ve but eti örnekleri analiz edilmiştir. Elde edilen verilerin değerlendirilmesi sonucunda, ham yağ oranı, linoleik asit, linolenik asit ve cis-11-eikosenoik asit keklik etinde, miristik asit beç tavuğu etinde, cis-4,7,10,13,16,19-dokosaheksaenoik asit (DHA) sülün etinde daha yüksek tespit edilmiştir. Stearik asit ve erüsik asit sülün ve Beç tavuğu etinde, oleik asit ise keklik ve sülün etinde daha yüksek bulunmuştur. Yetiştirme sisteminin besin madde ve yağ asitleri içeriği üzerine etkisi önemsiz olmuştur. Kuru madde, ham protein, miristik asit, palmitik asit ve stearik asit göğüs etinde daha yüksek belirlenmiştir. Oleik asit, linoleik asit, linolenik asit, erüsik asit ve cis-4,7,10,13,16,19-dokosaheksaenoik asit (DHA)ise but etinde daha yüksek bulunmuştur. Sonuç olarak, tür ve karkas parçasına bağlı olarak besin madde ve yağ asitleri kompozisyonu değişiklik gösterirken, yetiştirme sistemlerinin etkisinin önemsiz olduğu tespit edilmiştir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Ziraat Mühendisliği |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Aralık 2020 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2020 Cilt: 17 Sayı: 2 |
Bu ürün Creative Commons Attribution 4.0 tarafından lisanslanmıştır.
Basılı ISSN:1302-3209 - Çevrimiçi ISSN:2147-9003
Tavukçuluk Araştırma Dergisi, aşağıda verilen Alan Endeksleri tarafından taranmaktadır