Bu çalışma, İstanbul Rumeli Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü 1.sınıf
öğrencilerinin ve farklı şehirlerde yaşayan bu öğrencilerin çevrelerinde bulunan bireylerin
diyetisyenlik mesleğine yönelik algısı ve beklentilerinin saptanması amacıyla planlanıp
uygulanmıştır. Veriler, 25 ve 21 soruluk anket formları ile çevrimiçi ve yüz yüze görüşme
teknikleri kullanılarak toplanmış ve SPSS istatistik programı ile değerlendirilmiştir.
Öğrencilerden çalışmaya katılan 58 bireyin %93,1’i, topluma yönelik çalışmaya katılan 616
bireyin ise, % 63,0’ü kadındır. Mesleki algı yönünden incelendiğinde öğrencilerin yaklaşık
%95’inden fazlası mesleklerinin yoğun iletişim, yükseköğrenim gerektiren ve kariyer
yapılabilen bir meslek olduğunu belirtmiştirler. Mesleği tanıma yönünden anketler
incelendiğinde öğrencilerin %90’ınından fazlası diyetisyenin gereksinimlerine göre
beslenmelerini düzenleyeceğini, danışanların diyetisyenle kendilerini güvende hissettiklerini
düşündüklerini, yemek yenmesi konusunda baskı uygulamayacaklarını ve bu mesleğin sadece
kadınlara özgü bir meslek olmadığını ifade etmiştir. Mesleki tutum yönünden
değerlendirildiğinde öğrencilerin %90’nından fazlası mesleklerini seçtiklerine pişman
olmadıklarını, başarılı olacaklarına inandıklarını, meslek hayatlarında yapabilecekleri çok şey
olduğunu, meslek bilgisi derslerinde başarılı olmayı önemsediklerini, mesleklerine
kendilerine yakıştırdıklarını belirtmişlerdir. Türkiye’nin birçok kentinde gerçekleştirilmiş
olan topluma yönelik anketlerimizde sorulan beslenme, diyetisyen gibi terimlerin
tanımlamalarına yüksek oranlarda (%85,3-94,5) doğru cevaplar verilmiştir. Beslenme
konusunda en güvenilir bilgi kaynağının öncelikle diyetisyen (%49,4) olduğu bunu takiben
sırasıyla doktor, gıda mühendisinin geldiğini belirten cevaplar alınmıştır. Katılımcıların
%89.2’sinin beslenme eğitimi almadığı ve alanlarında eğitim alma kaynağının %58,6 oranında
hastane ve diyetisyenden olduğu belirlenmiştir. Diyetisyenlerden beklentiler yönünde
bakıldığında ilk sırada % 80,7 ile güvenirliliğin geldiği ve sonrasında motive etmek, beslenme
alışkanlıklarına ve yaşam tarzına göre önerilerde bulunmak gibi beklentilerin olduğu
görülmüştür. Diyetisyenlik mesleğinin daha fazla tanınması, toplumun beslenme konusunda
bilinçlenmesi, beslenme ile ilgili sorunların kontrol altına alınması için çalışma olanakları ve
istihdam sağlanmasına uzmanlaşmanın olmasına, mesleki yasaların ve kurulların
geliştirilmesine ihtiyaç duyulmaktadır.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Geleneksel, Tamamlayıcı ve Bütünleştirici Tıp, Sağlık Kurumları Yönetimi |
Bölüm | Derlemeler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Aralık 2022 |
Gönderilme Tarihi | 9 Haziran 2022 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2022 Cilt: 1 Sayı: 1 |