İnceleme Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Covid-19 Pandemi Sürecinde Sosyal İzolasyonda olan Bireylerin Beslenme ve Fiziksel Aktivite Alışkanlıkları

Yıl 2024, , 47 - 57, 30.03.2024
https://doi.org/10.56639/jsar.1407800

Öz

Covid-19 pandemi süresinde sosyal izolasyonda olan bireylerin beslenme ve fiziksel aktivite alışkanlıklarını belirlemek için yapılan bu çalışmaya 18 yaşından büyük 81 erkek ve 119 kadın toplam 200 kişi gönüllü olarak katılmıştır. Tanımlayıcı ve kesitsel türde yapılmış olan bu çalışmanın evrenini Türkiye, örneklemini ise Covid-19 salgını sırasında sosyal izolasyonda olan 18 yaş üstü bireyler oluşturmaktadır. Veri toplama aracı olarak “Uluslararası Fiziksel Aktivite Formu (IPAQ)” ve Yücel (2017) tarafından geliştirilen “Beslenme Alışkanlıkları ve Besin Destek Ürünü Kullanım Ölçeği “kullanılmıştır. Araştırma kapsamında elde edilen verilere dayanılarak aralarında anlamlı farklılıklar bulunan veriler şunlardır: Cinsiyet değişkenine göre; ara öğün yeme (p<0,04), öğün atlama (p<0,01), ana ve ara öğünleri düzenli tüketmeye özen gösterme (p<0,01), hızlı yemek yeme (p≤0,05), antrenman öncesinde, sırasında ve sonrasında sıvı alımına daha dikkat etme (p<0,00), antrenmandan sonra sıvı tüketimi (p<0,00), besin destek kullanım dönemleri (p<0,00), besin destek ürünlerinin tedarik yerleri (p<0,00), şiddetli bedensel güç gerektiren faaliyetleri yapma sıklığı (p<0,00) değişkenleri arasında anlamlı farklılıklar elde edilmiştir. Medeni durum değişkenine göre; ana öğünlerde dört temel besin grubunu (tahıl, et, süt, sebze) tüketme (p<0,02), beslenmeye dikkat etme (p<0,01), antrenmandan önce yemek yeme (p<0,00), antrenmandan önce yenilen yemeğin içeriği (p<0,00), antrenmandan sonra yemek yemek için geçen süre (p<0,00), yenilen yemeğin içeriği (p<0,00), antrenman sonra tüketilen sıvı miktarı (p≤0,05), orta dereceli fiziksel aktiviteye ayrılan zaman (p<0,04) değişkenleri arasında anlamlı farklılık bulunmuştur. Yaş değişkenine göre; ana ve ara öğünlerin düzenli tüketimi (p<0,03), beslenme alışkanlığı ile spor arasında ilişki olduğuna inanç (p<0,00) antrenmanlardan ne kadar önce yemek yendiği (p<0,00) ve yiyeceğin içeriği (p<0,00), antrenmandan ne kadar sonra yemek yendiği (p<0,00) ve yenilen yemeğin içeriği (p<0,00), besin destek ürünlerinin temin edilme yeri (p<0,00), orta dereceli fiziksel aktivite için harcanan zaman (p<0,00) değişkenleri arasında anlamlı farklılık bulunmuştur. Pandemide sosyal izolasyon kalanların beslenme, besin destek ürünleri kullanma ve fiziksel aktivite yapma düzeyleri yaş, cinsiyet ve medeni durum değişkenine göre anlamlı farklılık göstermiştir.

Etik Beyan

Etik kurul onayı eklenmiştir.

Destekleyen Kurum

YOKTUR

Proje Numarası

YOKTUR

Teşekkür

Tez danışmanım Doç. Dr. Özlem KIRANDI'ya çok teşekkür ederim.

Kaynakça

  • Adams, K. K., Baker, W. L., & Sobieraj, D. M. (2020). Myth Busters: Dietary Supplements and Covid-19. Annals of Pharmacotherapy, Aug; 54(8), 820-826. DOI: 10.1177/10600280 20928052.
  • Avcı, P., Bayrakdar, A., Kılınçarslan, G., Bayraktar, I., & Zorba, E. (2022). The effect of video gaming on nutritional behaviors: A systematic study. European Journal of Physical Education and Sport Science, 8(4).
  • Deschasaux-Tanguy, M., Druesne-Pecollo, N., Esseddik, Y., de Edelenyi, F, S., & ark. (2020). Diet and Physical Activity During the Coronavirus Disease 2019 (Covid-19). Lockdown (March-May 2020): Results from the French NutriNet-Santé Cohort Study. The American Journal of Clinical Nutrition, 113(4), 924-938.
  • Dost, A., Üner, E., & Susoy, A. (2021). Covid-19 Pandemisi Besin Desteklerini Kullanma Durumunu Etkiledi mi? Van Tıp Dergi, 28(4), 538-545, DOI: 10.5505/vtd.2021.25483.
  • Erdoğan, R. (2021). Pandemi Döneminde Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Öğrencilerinin Beslenme Alışkanlıkları ve Fiziksel Aktivite Düzeylerinin Belirlenmesi. OPUS International Journal of Society Researches, 17 (Pandemi Özel Sayısı), 3276-3295.
  • Genç, A., Şener, Ü., Karabacak, H., & Üçok, K. (2011). Kadın ve Erkek Genç Erişkinler Arasında Fiziksel Aktivite ve Yaşam Kalitesi Farklılıklarının Araştırılması. Kocaeli Tıp Dergisi, 12(3), 145-150.
  • Gürhan, P. (2022). 18 Yaş ve Üstü Bireylerde Covid-19 Pandemisinin Gıda Takviyesi Kullanımına Etkisinin Değerlendirilmesi, Yüksek Lisans Tezi. İzmir Katip Çelebi Üniversitesi, İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı, İzmir.
  • Hossain, M. M., Sultana, A., & Purohit, N. (2020). Mental Health Outcomes of Quarantine and Isolation for Infection Prevention: A Systematic Umbrella Review of the Global Evidence. Epidemiology and Health, 42:e2020038.
  • Lippi, G., & Sanchis-Gomar, F. (2020). An Estimation of the Worldwide Epidemiologic Burden of Physical Inactivity-Related Ischemic Heart Disease. Cardiovascular Drugs and Therapy, 34, 133-137.
  • Macit, M. S. (2020). Covid-19 Salgını Sonrası Yetişkin Bireylerin Beslenme Alışkanlıklarındaki Değişikliklerin Değerlendirilmesi. Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, 13(3), 277-288.
  • Nieman, D. C., & Wentz, L. M. (2019). The Compelling Link Between Physical Activity and the Body's Defense System. Journal of Sport and Health Science, 8(3), 201-217.
  • Qin, C., Zhou, L., Hu, Z., Zhang, S., & diğ. (2020). Dysregulation of Immune Response in Patients With Covid-19 in Wuhan, China. Clinical Infectious Diseases, 28;71(15), 762-768. DOI: 10.1093/cid/ciaa248.
  • Rahmati-Ahmadabad, S., & Hosseini, F. (2020). Exercise Against SARS-CoV-2 (COVID-19): Does Workout İntensity Matter? (A Mini Review of Some İndirect Evidence Related to Obesity). Obesity Medicine, 19, 100245.
  • Tabachnick, B. G., & Fidell, L. S. (2013). Using Multivariate Statistics (6th ed.), Pearson, Boston.
  • Tural, E. (2020). Covid-19 Pandemi Dönemi Ev Karantinasında Fiziksel Aktivite Düzeyinin Yaşam Kalitesine Etkisi. Van Sağlık Bilimleri Dergisi; (13) (COVID-19 Özel Sayı): 10-18.
  • Yıldırım Uğurlu, Ö. (2022). Covid-19 Pandemisinin Sağlık Çalışanlarının Beslenme Alışkanlıkları Üzerine Etkisi, Yüksek Lisans Tezi, Karabük Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, Gastronomi ve Mutfak Sanatları Ana Bilim Dalı, Karabük.
  • Yücel, A.G. (2017). Hokey Süper Liginde Oynayan Sporcuların Beslenme Alışkanlıkları ve Beslenme Destek Ürünü Kullanma Durumlarının İncelenmesi, Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Gelişim Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Antrenörlük Eğitimi Ana Bilim Dalı, Hareket ve Antrenman Bilim Dalı, İstanbul.

Nutrition and Physical Activity Habits of Individuals in Social Isolation During the Pandemic Process of Covid-19

Yıl 2024, , 47 - 57, 30.03.2024
https://doi.org/10.56639/jsar.1407800

Öz

A total of 200 people, 81 men and 119 women over the age of 18, voluntarily participated in this study, which was conducted to determine the nutrition and physical activity habits of individuals in social isolation during the Covid-19 pandemic. The population of this descriptive and cross-sectional study consists of Turkey, and the sample consists of individuals over the age of 18 who are in social isolation during the Covid-19 epidemic. “International Physical Activity Form (IPAQ)” and “Dietary Habits and Nutritional Supplement Use Scale” developed by Yücel (2017) were used as data collection tools. Based on the data obtained within the scope of the research, the data with significant differences are as follows: According to the gender variable; eating snacks (p<0.04), skipping meals (p<0.01), taking care to consume main and snack meals regularly (p<0.01), eating fast (p≤0.05), before training Paying more attention to fluid intake during and after exercise (p<0.00), fluid consumption after training (p<0.00), periods of nutritional supplement use (p<0.00), supply locations of nutritional supplements (p<0). Significant differences were obtained between the variables of 0.00), frequency of doing activities requiring intense physical strength (p<0.00). According to the marital status variable; consuming four basic food groups (cereal, meat, milk, vegetables) in main meals (p<0.02), paying attention to nutrition (p<0.01), eating before training (p<0.00), eating before training content of the meal (p<0.00), time taken to eat after training (p<0.00), content of the meal eaten (p<0.00), amount of liquid consumed after training (p≤0.05), moderate A significant difference was found between the variables of time spent on graded physical activity (p<0.04). According to age variable; regular consumption of main and snack meals (p<0.03), belief that there is a relationship between eating habits and sports (p<0.00), how long before training (p<0.00) and the content of the food (p<0, 00), how long after training the meal was eaten (p<0.00) and the content of the meal eaten (p<0.00), the place of obtaining nutritional supplements (p<0.00), the time spent for moderate physical activity. A significant difference was found between the variables (p<0.00). The nutrition, use of nutritional supplements and physical activity levels of those who were socially isolated during the pandemic showed significant differences according to age, gender and marital status.

Proje Numarası

YOKTUR

Kaynakça

  • Adams, K. K., Baker, W. L., & Sobieraj, D. M. (2020). Myth Busters: Dietary Supplements and Covid-19. Annals of Pharmacotherapy, Aug; 54(8), 820-826. DOI: 10.1177/10600280 20928052.
  • Avcı, P., Bayrakdar, A., Kılınçarslan, G., Bayraktar, I., & Zorba, E. (2022). The effect of video gaming on nutritional behaviors: A systematic study. European Journal of Physical Education and Sport Science, 8(4).
  • Deschasaux-Tanguy, M., Druesne-Pecollo, N., Esseddik, Y., de Edelenyi, F, S., & ark. (2020). Diet and Physical Activity During the Coronavirus Disease 2019 (Covid-19). Lockdown (March-May 2020): Results from the French NutriNet-Santé Cohort Study. The American Journal of Clinical Nutrition, 113(4), 924-938.
  • Dost, A., Üner, E., & Susoy, A. (2021). Covid-19 Pandemisi Besin Desteklerini Kullanma Durumunu Etkiledi mi? Van Tıp Dergi, 28(4), 538-545, DOI: 10.5505/vtd.2021.25483.
  • Erdoğan, R. (2021). Pandemi Döneminde Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Öğrencilerinin Beslenme Alışkanlıkları ve Fiziksel Aktivite Düzeylerinin Belirlenmesi. OPUS International Journal of Society Researches, 17 (Pandemi Özel Sayısı), 3276-3295.
  • Genç, A., Şener, Ü., Karabacak, H., & Üçok, K. (2011). Kadın ve Erkek Genç Erişkinler Arasında Fiziksel Aktivite ve Yaşam Kalitesi Farklılıklarının Araştırılması. Kocaeli Tıp Dergisi, 12(3), 145-150.
  • Gürhan, P. (2022). 18 Yaş ve Üstü Bireylerde Covid-19 Pandemisinin Gıda Takviyesi Kullanımına Etkisinin Değerlendirilmesi, Yüksek Lisans Tezi. İzmir Katip Çelebi Üniversitesi, İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı, İzmir.
  • Hossain, M. M., Sultana, A., & Purohit, N. (2020). Mental Health Outcomes of Quarantine and Isolation for Infection Prevention: A Systematic Umbrella Review of the Global Evidence. Epidemiology and Health, 42:e2020038.
  • Lippi, G., & Sanchis-Gomar, F. (2020). An Estimation of the Worldwide Epidemiologic Burden of Physical Inactivity-Related Ischemic Heart Disease. Cardiovascular Drugs and Therapy, 34, 133-137.
  • Macit, M. S. (2020). Covid-19 Salgını Sonrası Yetişkin Bireylerin Beslenme Alışkanlıklarındaki Değişikliklerin Değerlendirilmesi. Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, 13(3), 277-288.
  • Nieman, D. C., & Wentz, L. M. (2019). The Compelling Link Between Physical Activity and the Body's Defense System. Journal of Sport and Health Science, 8(3), 201-217.
  • Qin, C., Zhou, L., Hu, Z., Zhang, S., & diğ. (2020). Dysregulation of Immune Response in Patients With Covid-19 in Wuhan, China. Clinical Infectious Diseases, 28;71(15), 762-768. DOI: 10.1093/cid/ciaa248.
  • Rahmati-Ahmadabad, S., & Hosseini, F. (2020). Exercise Against SARS-CoV-2 (COVID-19): Does Workout İntensity Matter? (A Mini Review of Some İndirect Evidence Related to Obesity). Obesity Medicine, 19, 100245.
  • Tabachnick, B. G., & Fidell, L. S. (2013). Using Multivariate Statistics (6th ed.), Pearson, Boston.
  • Tural, E. (2020). Covid-19 Pandemi Dönemi Ev Karantinasında Fiziksel Aktivite Düzeyinin Yaşam Kalitesine Etkisi. Van Sağlık Bilimleri Dergisi; (13) (COVID-19 Özel Sayı): 10-18.
  • Yıldırım Uğurlu, Ö. (2022). Covid-19 Pandemisinin Sağlık Çalışanlarının Beslenme Alışkanlıkları Üzerine Etkisi, Yüksek Lisans Tezi, Karabük Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, Gastronomi ve Mutfak Sanatları Ana Bilim Dalı, Karabük.
  • Yücel, A.G. (2017). Hokey Süper Liginde Oynayan Sporcuların Beslenme Alışkanlıkları ve Beslenme Destek Ürünü Kullanma Durumlarının İncelenmesi, Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Gelişim Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Antrenörlük Eğitimi Ana Bilim Dalı, Hareket ve Antrenman Bilim Dalı, İstanbul.
Toplam 17 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Fiziksel Aktivite ve Sağlık
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Aslıhan Elmas 0000-0001-7349-6762

Özlem Kırandı 0000-0003-0008-8252

Proje Numarası YOKTUR
Erken Görünüm Tarihi 30 Mart 2024
Yayımlanma Tarihi 30 Mart 2024
Gönderilme Tarihi 21 Aralık 2023
Kabul Tarihi 25 Mart 2024
Yayımlandığı Sayı Yıl 2024

Kaynak Göster

APA Elmas, A., & Kırandı, Ö. (2024). Covid-19 Pandemi Sürecinde Sosyal İzolasyonda olan Bireylerin Beslenme ve Fiziksel Aktivite Alışkanlıkları. Herkes için Spor Ve Rekreasyon Dergisi, 6(1), 47-57. https://doi.org/10.56639/jsar.1407800

Creative Commons Lisansı

Herkes için Spor ve Rekreasyon dergisi tarafından yayınlanan eserler Creative Commons Atıf-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası (CC BY-NC-ND 4.0) ile lisanslanmaktadır.

Flag Counter