Abstract
Aim of study: Innovations of “primary breakdown process” which is the
first step of log sawing process were evaluated with their reasons and results.
Area of study: Primary log breakdown process were investigated with
products of domestic and foreign log sawing machine manufacturers, scientific
studies and operations at especially foreign sawmills.
Material and Methods: Log quality assessment techniques, sawing
techniques and sawing machines were compared with conventional methods.
Main results: Losses during the log sawing can be minimized with small
but effective innovations. However, domestic sawmills which are
foreign-dependent on especially raw material (log) should consider their
financial situations while taking an investment decision.
Research highlights: Domestic sawmills can try “non-destructive
evaluation techniques” for required evaluations while before, during and after
the primary breakdown process.
Özet
Çalışmanın amacı: Tomruk biçme işleminin ilk aşaması olan “Birincil tomruk biçme prosesiyle
ilgili geliştirilen yeniliklerin, sebepleri ve sonuçlarıyla birlikte
irdelenmiştir.
Çalışma alanı: Yerli ve yabancı tomruk
biçme makinesi üreticilerinin ürünleri ve bilimsel çalışmalar ile özellikle
yurtdışında faaliyet gösteren kereste fabrikalarında prosesin bu aşamasında
yapılan yenilikler ele alınmıştır.
Materyal ve Yöntem: Tomruk kalitesinin değerlendirme yöntemleri, kullanılan
biçme teknikleri ve biçme makinelerinin incelenmiş ve geleneksel yöntemlerle
karşılaştırılmıştır.
Sonuçlar: Tomruğun işlenmesinde
yaşanan kayıplar, ufak ama etkili yeniliklerle en aza indirgenebilir. Ancak
tomruk bakımından büyük oranda dışa bağımlı olan kereste endüstrisi, bu
müdahaleleri yaparken finansal durumlarını göz önünde bulundurmaları
gerekmektedir.
Araştırma vurguları: Yerli üreticilerin bu proses öncesi, sırası ve sonrasında gerekli
incelemelerin yapabilmesi adına alternatif yöntemlerden tahribatsız değerlendirme
yöntemlerinin değerlendirmesi tavsiye edilmektedir.
Bölüm | Makaleler |
---|---|
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 27 Kasım 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 Cilt: 17 Sayı: 3 |