Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Kerevit Yemine Katılan n-3 Serisi Yağ Asitlerinin Pleopodal Yumurta, Hepatopankreas ve Kas Dokusunda Lipid Peroksidasyon ve Glutatyon Düzeylerine Etkisi

Yıl 2011, Cilt: 2 Sayı: 3 - FABA 2011 ÖZEL SAYISI, 8 - 16, 22.06.2016

Öz

Bu çalışmada, kerevit yemine farklı oranlarda katılan n-3 serisi yağ asitlerinin pleopodal yumurta, hepatopankreas ve kas dokusunda (abdomen eti) malondialdehit (MDA) ve glutatyon (GSH) düzeylerine etkileri araştırıldı. Bu amaçla n-3 serisi yağ asidi içermeyen, toplam enerji düzeyi 3600 kcal/kg ve ham protein oranı %35 olan bir kontrol yemi (Deneme 1) hazırlandı. Bu yeme %1, 2 ve 3 oranlarında n-3 serisi yağ asidi ilave edilerek sırasıyla 2, 3 ve 4 nolu deneme yemleri oluşturuldu. Üç tekrarlı olarak yürütülen çalışmada, 107 günlük besleme sonunda, kerevitlerden pleopodal yumurta, hepatopankreas ve kas doku örnekleri alınarak, MDA ve GSH düzeyleri araştırıldı. Sonuçta; pleopodal yumurtaların MDA ve GSH düzeylerinde gruplar arasında önemli farklılıklar belirlendi (P<0,05). Diğer taraftan, dişi ve erkek bireylerin kas dokusundaki MDA ve GSH düzeyleri incelendiğinde ise istatistiksel olarak önemli fark sadece dişi bireylerin GSH düzeylerinde bulundu (P<0,05). Ayrıca, dişi ve erkek bireylerin hepatopankreas dokusundaki MDA düzeylerinde de önemli farklılıklar gözlemlendi (P<0,05). Öte yandan, aynı dokunun GSH düzeyleri incelendiğinde ise istatistiksel olarak önemli farklılık sadece dişi bireyler arasına görüldü (P<0,05)

The Effect of Dietary N-3 Series Fatty Acids on the Lipid Peroxydation and Glutathione Levels in Pleopodal Egg, Hepatopancreas and Muscle of Freshwater Crayfish, Astacus leptodactylus (Eschscholtz)

Yıl 2011, Cilt: 2 Sayı: 3 - FABA 2011 ÖZEL SAYISI, 8 - 16, 22.06.2016

Öz

In this study, the effects of dietary n-3 series fatty acids on the malondialdehyde (MDA) and glutathione(GSH) levels in pleopodal egg, hepatopancreas and muscle of freshwater crayfish (Astacus leptodactylus) were investigated. For this aim, a control diet (D1) containing 3600 kcal/kg gross energy and 35% crude protein was prepared. The experiment was carried out with the three following treatments: control groups (D1, not supplemented n-3 series fatty acids), D2 (1%), D3 (2%) and D4 (3%). At the end of feeding for 107 days, MDA and GSH levels in pleopodal egg, hepatopancreas and muscle of crayfish were investigated. In conclusion, a significant difference in the level of MDA and GSH of pleopodal egg was determined between the experimental groups (P<0.05). On the other hand, as regarding difference in the MDA and GSH level of muscle of male and female between the groups, a significant difference was found only for GSH of female muscle (P<0.05). Moreover, a significant difference was determined in the MDA levels of hepatopancreas of male and famale between the groups (P<0.05). However, there was a significant difference in the GSH levels of female hepatopancreas between the groups (P<0.05)

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Diğer ID JA33EP65YP
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Muzaffer Mustafa Harlıoğlu Bu kişi benim

Kenan Köprücü Bu kişi benim

Ökkeş Yılmaz Bu kişi benim

M. Nuri Çakmak Bu kişi benim

Önder Aksu Bu kişi benim

Serpil MİŞE Yonar

Ayşe Gül Harlıoğlu Bu kişi benim

Tuba ÇAKMAK Duran Bu kişi benim

Sevinç Aydın Bu kişi benim

Sinan Özcan Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 22 Haziran 2016
Yayımlandığı Sayı Yıl 2011 Cilt: 2 Sayı: 3 - FABA 2011 ÖZEL SAYISI

Kaynak Göster

APA Harlıoğlu, M. M., Köprücü, K., Yılmaz, Ö., Çakmak, M. N., vd. (2016). Kerevit Yemine Katılan n-3 Serisi Yağ Asitlerinin Pleopodal Yumurta, Hepatopankreas ve Kas Dokusunda Lipid Peroksidasyon ve Glutatyon Düzeylerine Etkisi. Karadeniz Fen Bilimleri Dergisi, 2(3), 8-16.