Bu çalışma, kooperatif işletmeleri reklam filmlerinin tüketici algısı
üzerindeki etkilerini ölçmek amacıyla yapılmıştır. Bilim felsefesindeki amacı
ise Thomas Kuhn’un paradigmasındaki olağan bilim sürecinde derinleşmeyi
sağlamaktır. Araştırmanın problemi, kooperatif işletmeleri reklam filmlerinde,
markanın bir kooperatif işletmesine ait olduğunun bilinmesi halinde
tüketicilerin o reklam filmine yaklaşımlarını anlamaktır.Karma yöntem
kullanılan araştırmada olasılık temelli örneklem seçimi yöntemlerinden küme
örnekleme kullanılmıştır.100 kişilik örnekleme, standartlaştırılmış açık uçlu
görüşme yöntemi kullanılmış ve veriler bir çalışma kartları aracılığıyla
izlenmiştir.Bulgular ise tanımlayıcı istatistik ile sayısallaştırılmıştır.
Çalışma kartında yer alan gıda ürünleri kriterleri araştırmacı ve katılımcılar
tarafından doğal, milli, hijyenik, kaliteli, ahlaki, halkçı, ülke ekonomisine
katkılı, kar amacı gütmeyen, marka değeri yüksek ve güvenilir ürün olarak
belirlenmiştir. Ardından katılımcılara Fiskobirlik’in Nuga markalı ürünü,
“şımart kendini” adlı reklamı izletilmiş, kriterleri ne kadar karşıladığı
puanlanması istenmiş ve ardından ürünün kooperatif işletmesi markası olduğunu
bilenler ile bilmeyenler karşılaştırılmıştır. Sonuç olarak ise kooperatif
markası olduğunu bilenlerin aynı reklama farklı yaklaştıkları tespit edilmiş ve
gıda ürünleri üreten kooperatiflerin marka reklamlarında kooperatifçilik
imajının kullanılmasının olumlu etki yaratacağı öngörülmüştür.
kooperatif işletmeleri reklam filmi tüketici algısı gıda ürünleri tüketici kriterleri
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 28 Aralık 2018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2018 Cilt: 20 Sayı: 35 |