AMAÇ: Sambucus nigra L. (mürver), Salvia sclarea L. (adaçayı), Rosmarinus officinalis L. (biberiye) ve Coriandrum sativum L. (kişniş) bitkileri gıdalarda tatlandırıcı ajan olarak kullanılmakta ve dünyada çeşitli hastalıkların tedavisinde halk hekimliğinde iyi bilinmektedir. Bu bitkiler ayrıca, enfeksiyonlarda özellikle öksürük, ateş ve soğuk algınlığı semptomlarını hafifletmek amacıyla yaygın olarak kullanılırlar. Bu çalışma, Türkiye'de S. nigra, S. sclarea, R. officinalis ve C. sativum 'un ticari örneğinden elde edilen üç farklı ekstrenin toplam fenol içeriğini ve antioksidan aktivite potansiyelini taramayı ve karşılaştırmayı amaçlamaktadır. Ayrıca, Staphylococcus aureus ATCC 29213 (metisiline duyarlı- MSSA) ve Staphylococcus aureus ATCC 43300'e (metisiline dirençli- MRSA) karşı Minimum İnhibitör Konsantrasyonu (MİK) değerlerini ve bir antibiyotik olan siprofloksasin ile sinerjistik aktivite gösterip göstermediği araştırılmıştır.
GEREÇ VE YÖNTEM: S. nigra ve C. sativum'un meyveleri, S. sclarea'nın toprak üstü kısımları ve R. officinalis'in yaprakları Türkiye'de bitki çayı pazarlayan bir ticari şirketten satın alınmıştır. Bu örneklerden elde edilen ekstrelerin toplam fenolik içeriği ve antioksidan potansiyeli araştırılmıştır. Ayrıca bitki örneklerinin metisiline dirençli Staphylococcus aureus 'a (MRSA) karşı siprofloksasin ile sinerjik etkisi belirlenmiştir.
BULGULAR: R. officinalis (biberiye) ve S.sclarea (misk adaçayı) ekstreleri yüksek fenolik içerik ve antioksidan aktivite gösterirken, C. sativum (kişniş) ve S.nigra (mürver) ekstreleri daha düşük fenolik madde içerdiği ve daha zayıf antioksidan aktivite gösterdiği tespit edilmiştir. Ayrıca, S. sclarea'nın etanol ekstresi ile birlikte siprofloksasinin, S. aureus ATCC 43300'e karşı additif antibakteriyel aktivite gösterdiği bulunmuştur.
SONUÇ: R. officinalis (biberiye) ve S.sclarea (misk adaçayı) ticari örneklerinden hazırlanan bitki çaylarının yüksek fenolik içeriğiyle antioksidan aktiviteyi destekleyebileceği ve siprofloksasinin misk adaçayının etanol ekstresi ile birlikte metisiline dirençli S. aureus ATCC 43300'e karşı additif antibakteriyel aktivite gösterdiği bulunmuştur. Söz konusu etkiye ait mekanizmanın ayrıntılı olarak anlaşılması için daha ileri çalışmalara ihtiyaç vardır.
-
-
-
-
OBJECTIVE: Sambucus nigra L. (elderberry), Salvia sclarea L. (clary sage), Rosmarinus officinalis L. (rosemary), and Coriandrum sativum L. (coriander) are all consumed as flavoring agents for food and are well-known in traditional medicine for the treating various diseases worldwide. These herbs are also commonly used for microbial infections, especially to relieve cough, fever, and cold symptoms. This study aims to screen and compare the content of total phenols and antioxidant activity potential of three different extracts from each commercial sample of S. nigra, S. sclarea, R. officinalis and C. sativum from Türkiye. We also investigated the (Minimum Inhibitory Concentration (MIC) values against Staphylococcus aureus ATCC 29213 (methicillin-susceptible, MSSA) and Staphylococcus aureus ATCC 43300 (methicillin-resistant, MRSA) and the synergistic activity with an antibiotic, ciprofloxacin, by checkerboard assay.
MATERIAL AND METHODS: The fruits of S. nigra and C. sativum, the aerial parts of S. sclarea, and the leaves of R. officinalis were purchased from a trading company that marketed them as herbal tea in Türkiye. This study investigated the total phenolic content and antioxidant potential of extracts from commercial samples. We also determined the synergistic effect of herbal tea samples with ciprofloxacin against methicillin-resistant Staphylococcus aureus (MRSA).
RESULTS: R. officinalis (rosemary) and Salvia sclarea (clary sage) extracts showed high phenolic content and antioxidant activity, whereas it was determined that C.sativum (coriander) and S. nigra (elderberry) extracts exhibited lower antioxidant activity and low phenolic compounds. Moreover, ciprofloxacin in combination with the ethanolic extract of S. sclarea showed additive antibacterial activity against S. aureus ATCC 43300.
CONCLUSIONS: We conclude that herbal tea prepared from commercial R. officinalis (rosemary) and S.sclarea (clary sage) samples can support the antioxidant activity with high phenolic content and that ciprofloxacin combined with the ethanolic extract of clary sage showed additive antibacterial activity against methicillin-resistant S. aureus ATCC 43300. Further studies are needed to understand the mechanism of additive action in detail.
-
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Farmakognozi |
Bölüm | Makaleler-Araştırma Yazıları |
Yazarlar | |
Proje Numarası | - |
Yayımlanma Tarihi | 21 Ekim 2024 |
Gönderilme Tarihi | 9 Mart 2024 |
Kabul Tarihi | 12 Haziran 2024 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2024 |