Kahramanmaraş’ta değişik kasap ve marketlerden alınan 50 adet yağsız, kuşbaşı kırmızı et örneğinde Campylobacter türlerinin varlığı ve antibiyotik dirençliliği incelenmiştir. Çalışmada incelenen, 50 örneğinin 11’inde Campylobacter spp. tespit edilmiş ve bunların 3 tanesinin termofilik olduğu belirlenmiştir. Campylobacter türleri ile kontamine olduğu saptanan 3 kırmızı et örneğinde 2 adet Campylobacter jejuni, 1 adet C. coli belirlenmiştir. İdentifiye edilen C. jejuni ve C. coli nalidiksik asite (30 μg/ml) dirençlilik göstermiş, sefalotine (30 μg/ml) karşı duyarlı bulunmuştur. Yapmış olduğumuz çalışmada C. jejuni ve C. coli izolatları ofloksasin, penisilin, tobramisin, amoksillin, imipenem, vankomisin, ampisilin, levofloksasin, amikasin antibiyotiklerine karşı dirençli, gentamisin, neomisin, eritromisin, kloromfenikol, siproflaksasin ve tetrasiklin’e karşı ise duyarlı olarak bulunmuştur.
Campylobacter spp. C. jejuni antibiyotik dirençliliği kırmızı et
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | MİKROBİYOLOJİ (Microbiology) |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 28 Ekim 2011 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2011 Cilt: 14 Sayı: 3 |