The objectives of the present study were to determine the antioxidant and antimicrobial effects of the phenolic components which are available in the waste parts (peel and leaves) of the plants that are used in food industry. In this study, the peels of pistachio, orange, pomegranate, walnut and leaves of walnut and pepper were used; after they had been dried. The ground plants had been extracted by appropriate solvents such as ethanol, methanol, ethyl acetate, chloroform, acetone and pure water. Total phenolic contents of each extract were determined with Folin-Ciocalteu’s method. The phenolic substances were found maximum in pistachio peel pure water extracts with an amount of 2478.5 mgGAE/100g, minimum in orange peel ethyl acetate extracts with an amount of 441.3 mgGAE/100g. The antioxidant effect was defined by free radicals absorption activity in vitro DPPH (1,1-diphenil-2-pycril-hidrazil), reduction power effect and superoxide anion radical absorption activity. In this study BHT (butylated hidroxitoluen) was used as control. The percentages of DPPH available in the extracts of the 30 µg/ml plant concentration prepared by ethanol in DPPH free radical absorption activity were as follows; walnut leaves (66.1%)> pepper leaves (38.2%)> orange peel (32%)> BHT (29%)> walnut peel (27.9%)> pomegranate peel (25%)> pistachio peel (17.6%). The activity of the plant extracts which were prepared by pure water was lower than the activity of BHT which was a standard antioxidant. The average absorption activity values of superoxide anion radical were 40.5% ethanol extracts 27.4% in water extracts. The reduction power effect of the ethanol and water extracts of the plants were recorded lower than the reduction power effect of the standard antioxidant, BHT. The antimicrobial effects of the samples against Bacillus brevis, Candida albicans, Enterococcus faecalis, Salmonella typhimurium, Klebsiella pneumoniae, Escherichia coli and Bacillus subtilis were determined by disc diffusion method. The inhibition zones that the plants formed were detected between 7-16 mm
Food Wastes Antimicrobial Effect Total Phenolic Content Antioxidant Activity
Bu çalışma gıda endüstrisinde kullanılan bitkilerin atık oluşturan kısımlarında (kabuk, yaprak) bulunan toplam fenolik bileşiklerin, antioksidan ve antimikrobiyel aktivitelerinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Çalışmada Antep fıstığı kabuğu, portakal kabuğu, nar kabuğu, ceviz kabuğu, ceviz yaprağı ve biber yaprağı kurutularak kullanılmıştır. Toz halindeki materyalin ekstraktsiyonunda metoda uygun olarak seçilen solventlerden etanol, metanol, etil asetat, kloroform, aseton veya saf su kullanılmıştır. Bitkilerin toplam fenolik madde miktarları Folin-Ciocalteu metoduna göre ölçülmüştür. Toplam fenolik madde miktarı en yüksek Antep fıstığı kabuğunun saf su ekstaktlarında (2478,5 mgGAE/100g), en düşük portakal kabuğunun etil asetat ekstraktlarında (441,3 mgGAE/100g) bulunmuştur. Antioksidan aktivite; DPPH (1,1-difenil-2-pikril-hidrazil) serbest radikalleri giderme aktivitesi, indirgeme kuvveti aktivitesi ve süperoksit anyon radikali giderme aktiviteleri incelenerek belirlenmiştir. Çalışmada BHT (butillendirilmiş hidroksitoluen) kontrol olarak kullanılmıştır. DPPH serbest radikali giderme aktivitesinin 30 µg/ml bitki konsantrasyonunun etanol ile hazırlanan ekstraktlarında kalan % DPPH sırasıyla ceviz yaprağı (%66,1)> biber yaprağı (%38,2)> portakal kabuğu (%32)> BHT (%29)> ceviz kabuğu (%27,89)> nar kabuğu (%25)> Antep fıstığı kabuğu (%17,6) şeklindedir. Saf su ile hazırlanan bitki ekstraktlarının aktivitesi standart antioksidan BHT’nin aktivitesinin altında kalmıştır. Süperoksit anyon radikalini giderme aktivitesi ortalama değerleri etanol ekstraktlarında %40,5, su ekstraktlarında %27,4’dır. Bitkilerin etanol ve su ekstraktlarının indirgeme kuvveti aktivitesi, BHT’nin indirgeme kuvveti aktivitesinin altında değerler vermiştir. Örneklerin antimikrobiyel aktiviteleri disk difüzyon yöntemi ile Bacillus brevis, Candida albicans, Enterococcus faecalis, Salmonella typhimurium, Klebsiella pneumoniae, Escherichia coli ve Bacillus subtilis’e karşı araştırılmıştır. Örneklerin oluşturduğu inhibisyon zonları 7-16 mm oranında tespit edilmiştir
Gıda Atıkları Antimikrobiyel Aktivite Toplam Fenolik İçerik Antioksidan Aktivite
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | GIDA BİLİMİ (Food Science) |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 26 Aralık 2014 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2014 Cilt: 17 Sayı: 2 |