Tavuk yumurtası, iyi bir besin kaynağıdır ve sağlıklı beslenme için gereksinim duyulan birçok esansiyelamino asit ve yağ asitleri ile vitamin ve mineralleri bünyesinde barındırır. Dünyada, özellikle de endüstriyelülkelerde, yüksek oranda ölüm nedeni olarak kabul edilen kalp-damar hastalıklarının (KDH) yüksek kolesteroliçeren gıdalardan ileri geldiğinin bildirilmesi, “kolesterol fobisi”ne neden olmuş ve yumurta tüketimini olumsuzyönde etkilemiştir. Buna rağmen yapılan çalışmalarda yumurta kolesterolü ile kan kolesterolü arasında kesin birilişki bulunamadığından Amerikan Kalp Birliği tarafından bugün kolesterol alımının günde ≤300 mg olmasıdurumunda insanların günde bir yumurta tüketilebileceği bildirilmektedir. Kolesterol artışına sebep olur korkusunedeniyle bugün istenen seviyede olmayan yumurta tüketiminin tavsiye edilmesi, insan beslenmesi açısından sonderece önemlidir.
Chicken egg is a good source of nutrition and contains many essential amino acids, fatty acids, vitamins and minerals for healthy diets. Suggesting that high cholesterol containing foods caused high risk in the mortality of CVD resulted in “cholesterol phobia” in all over the world especially in the industrialized countries and influenced egg consumption negatively. After, no correlation between egg intake and blood cholesterol was found in the studies, American Heart Association today suggests eating one egg per day in the case of cholesterol intake 300 mg or less. Today, it is very imperative for human nutrition to recommend egg intake which is not at the desired level because of cholesterol fear
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | HAYVAN BESLEME (Animal Nutrition) |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 11 Şubat 2015 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2014 Cilt: 17 Sayı: 3 |