ABSTRACT: This study was aimed to investigate the presence of Escherichia coli O157:H7 in Duhok cheese by culture and Polymerase Chain Reaction (PCR) technique. The cheese samples (n:120) were purchased from different supermarkets and shops from Zakho, Akre, Amedy and Duhok cities during September 2011 to February 2012.
X-gal positive, MUG negative, indole positive colonies were found as 10% (12/120) of samples. These colonies were confirmed by biochemical tests (API E 20 test, latex agglutination tests) and results showed that 7 (5.83%) of E. coli isolates from cheese were positive for O157:H7. These isolates were also confirmed by PCR assay using specific primers for rfbO157 and flicH7. The numbers of positive isolates for rfbO157 and flicH7 were 3.33 and 0.83%, respectively. The PCR results confirmed as 0.83% of samples were E. coli O157:H7.
Key words: Duhok cheese, Escherichia coli O157:H7, Cultural technique, PCR technique
Kültür ve PZR Yöntemi ile Duhok Peynirinde Escherichia coli O157:H7'nin Araştırılması
ÖZET: Bu çalışmada Duhok peynirinde of E. coli O157:H7'nin varlığı kültür ve Polimeraz Zincir Reaksiyonu tekniği (PZR) ile araştırılmıştır. Peynir örnekleri (n:120) Zakho, Akre, Amedy ve Duhok şehirlerinden Eylül 2011-Şubat 2012 tarihleri arasında yerel market ve bakkallardan temin edilmiştir.
X-gal pozitif, MUG negatif, indol pozitif olan %10 (12/120) oranında şüpheli koloni tespit edilmiştir. Şüpheli kolonilere biyokimyasal testler uygulanmış (API E 20 ve latex aglütinasyon testi) ve 7 (%5,83) örnekte E. coli O157:H7 tespit edilmiştir. Bu izolatlararfbO157 ve flicH7 primerleri kullanılarak PCR yöntemi ile doğrulama işlemi uygulanmıştır. İzolatlar %3,33 oranında O157 ve 0,83 oranında H7 antijeni pozitif olarak tespit edilmiştir. PCR analizlerinin sonunda örneklerin %0,83'ünün E. coli O157:H7 olduğu gözlenmiştir.
Anahtar Kelimeler: Duhok Peyniri, Escherichia coli O157:H7, Kültür tekniği, PZR tekniği
Duhok cheese Escherichia coli O157:H7 Cultural technique PCR technique
Bu çalışmada Duhok peynirinde of E. coli O157:H7'nin varlığı kültür ve Polimeraz Zincir Reaksiyonutekniği (PZR) ile araştırılmıştır. Peynir örnekleri (n:120) Zakho, Akre, Amedy ve Duhok şehirlerinden Eylül 2011Şubat 2012 tarihleri arasında yerel market ve bakkallardan temin edilmiştir.X-gal pozitif, MUG negatif, indol pozitif olan %10 (12/120) oranında şüpheli koloni tespit edilmiştir. Şüphelikolonilere biyokimyasal testler uygulanmış (API E 20 ve latex aglütinasyon testi) ve 7 (%5,83) örnekte E. coliO157:H7 tespit edilmiştir. Bu izolatlararfbO157 ve flicH7 primerleri kullanılarak PCR yöntemi ile doğrulama işlemiuygulanmıştır. İzolatlar %3,33 oranında O157 ve 0,83 oranında H7 antijeni pozitif olarak tespit edilmiştir. PCRanalizlerinin sonunda örneklerin %0,83'ünün E. coli O157:H7 olduğu gözlenmiştir
Duhok Peyniri Escherichia coli O157:H7 Kültür tekniği PZR tekniği
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Bölüm | MİKROBİYOLOJİ (Microbiology) |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 2 Kasım 2015 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2015 Cilt: 18 Sayı: 1 |