Türkiye’nin on dokuz farklı ilinden tesadüfen toplanan geleneksel yoğurt örneklerinden izole edilen |
Streptococcus thermophilus ve Lactobacillus bulgaricus izolatlarının, kimyasal ve moleküler yöntemlerle |
tanımlamaları yapılmıştır. Kimyasal tanımlama gram boyama, koloni morfolojisi ve katalaz testi ile belirlenmiştir. |
Moleküler tanımlama, 16S ribozomal RNA’yı kodlayan DNA bölgeleri kullanılarak polimeraz zincir reaksiyonu |
(PCR) metodu ile yapılmıştır. PCR metodunda S. thermophilus izolatları için 16S rRNA gen bölgesi için 157 bç |
uzunluğunda, Lb. bulgaricus izolatları için ise 232 bç’de bant verdiği belirlenmiştir. Đzolasyon ve tanımlama |
sonucunda 80 adet S. thermophilus ve 20 adet Lb. bulgaricus izolatı elde edilmiştir. Đzole edilen örnekler potansiyel |
başlangıç kültürü kullanım olanaklarının araştırılması ve genetik içeriklerinin belirlenmesi için stoklanmıştır. |
Laktik asit bakterileri starter kültür Streptococcus thermophilus Lactobacillus bulgaricus moleküler tanımlama
Bölüm | Makaleler |
---|---|
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Eylül 2010 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2010 Cilt: 13 Sayı: 2 |