İçerdikleri yağ, protein,
karbonhidrat, mineral maddeler ve vitaminler nedeniyle, insan ve hayvan
beslenmesinde önemli bir yere sahip olan yağlı tohumlar, aynı zamanda, sanayi
sektörü için de önemli bir hammadde kaynağını oluşturmaktadır. Yağlı tohumlu
bitkiler çok yönlü kullanım alanlarına sahip, asrın harika bitkileri olarak
bilinmektedir. Yağlı tohumlardan elde edilen yağlar, insan beslenmesinde önemli
bir enerji kaynağını oluşturmaktadır. Hayvansal kökenli yağların üretiminin
pahalı ve yeterli olmaması nedeniyle, insan beslenmesi için gereksinim duyulan
yağların büyük bir kısmı (%92.1), bitkisel kökenli yağlardan karşılanmaktadır.
Yeryüzünde
tohumlarında yağ içeren çok sayıda bitki olmasına rağmen, bugün sanayide
işlenerek tohumlarından yağ elde edilen bitkilerin başında; Soya, ayçiçeği,
çiğit (pamuk), kolza, yerfıstığı, susam, aspir, hintyağı, haşhaş, keten,
kenevir, jojoba, mısır (mısır özünden), zeytin, hurma (palm) ve Hindistan
cevizi (coco) gelmektedir. Yağlı tohumlu
bitkilerin ham yağ üretimi yanında, çok değişik faydaları bulunmaktadır. Soya
ve yerfıstığı gibi baklagiller familyasına dahil yağlı tohumlu bitkiler,
havanın serbest azotunu toprağa bağladıkları için, yetiştirildikleri bölgelerde
tarım topraklarına önemli faydalar sağlamaktadır.
2016 yılı
verilerine göre, dünya yağlı tohum üretimi 554 million tons and ham yağ üretimi ise 187
milyon ton olarak gerçekleşmiştir. Aynı dönemde Türkiye’de yağlı tohum üretimi
2.9 milyon ton ve ham yağ üretimi de 786 bin ton olmuştur.
Yağlı tohumlar yağlı tohum üretimi bitkisel yağ bitkisel yağ üretimi
Bölüm | TARLA BİTKİLERİ (Field Crops) |
---|---|
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 26 Aralık 2017 |
Kabul Tarihi | 15 Aralık 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 Cilt: 20 |