This research examines the relationships between perceived gender discrimination, calling, occupational commitment, intention to leave occupation, perceived by university students studying culinary and gastronomy with industry experience. In this context, the population of the research consists of students studying kitchen and gastronomy programme at university degree. Data was collected from 407 people using the survey technique. As a result of data analysis; while perceived gender discrimination has a negative effect on calling and occupational commitment, it has a positive effect on intention to leave occupation. While calling increases occupational commitment, it reduces the intention to leave occupation. Furthermore, another important result of the research is that the perception of gender discrimination of female participants is higher than male participants. It is thought that the practical inferences obtained from the research will contribute to administrators, educators and those who practice the profession.
Gender discrimination calling occupational commitment intention to leave occupation culinary students
Bu araştırma sektör deneyimine sahip aşçılık ve gastronomi eğitimi alan üniversite öğrencilerinin algıladığı cinsiyet ayrımcılığı, meslek aşkı, mesleki bağlılık ve mesleği bırakma niyeti arasındaki ilişkileri incelemektedir. Bu kapsamda üniversite düzeyinde aşçılık ve gastronomi eğitimi alan öğrenciler araştırmanın evrenini oluşturmaktadır. Anket tekniği ile 407 kişiden veri toplanmıştır. Veri analizi sonucunda; algılanan cinsiyet ayrımcılığının meslek aşkı ve mesleki bağlılık üzerinde negatif etkisi varken mesleği bırakma niyetini üzerinde pozitif etkisi vardır. Meslek aşkı, mesleki bağlılığı artırırken, mesleği bırakma niyetini azaltmaktadır. Ayrıca araştırmanın bir diğer önemli sonucu kadın katılımcıların cinsiyet ayrımcılığı algısının erkek katılımcılara göre daha yüksek düzeyde olduğudur. Araştırmadan elde edilen pratik çıkarımlarının yöneticilere, eğitimcilere ve mesleği icra edenlere katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Cinsiyet ayrımcılığı meslek aşkı mesleki bağlılık mesleği bırakma niyeti aşçılık öğrencileri
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | İnsan Kaynakları ve Endüstriyel İlişkiler (Diğer) |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Erken Görünüm Tarihi | 31 Aralık 2023 |
Yayımlanma Tarihi | 31 Aralık 2023 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023 Cilt: 20 Sayı: 3 |
KSÜ Sosyal Bilimler Dergisi ULAKBİM-TR Dizin tarafından dizinlenen hakemli ve bilimsel bir dergidir.