Abstract
The reactions that occur as a result of immunological mechanisms against proteins in cow’s milk are called cow’s milk protein allergy (CMPA). The underly ingimmune response can be immunoglobulin-E (IgE) mediated, non-IgE mediated oras a combination of both. In small children, the most frequent food allergy is CMPA(2-3%). About 50-70% of the patients have cutaneous symptoms, while 50-60% havegastrointestinal symptoms and 20-30% have respiratory symptoms. While IgE mediated reactions are seen within the first two hours, non-IgE mediated reactions oc-cur in 2 hours and later. In patients identified with the reaction, first detailed diet history should be taken and physical examination should be performed. Skin prick testsand specific IgE measurement are among frequently used allergy tests. Patch testsare preferred especially in non-IgE mediated reactions. However, the golden standard test in diagnosis is “double blind placebo controlled food challenge tests”. Inthe last years, the number of studies about “component resolved diagnosis” method has been increasing. Elimination diets form the basis oftreatment. In a great majority of the patients, tolerance hasbeen known to develop before the age of five.
Food allergy cow’s milk protein allergy componentresolved diagnosis treatment prognosis
Öz
İnek sütünde bulunan proteinlere karşı immünolojik mekanizmalarla oluşan reaksiyonlara inek sütü protein alerjisi (İSPA) denir. Altta yatan immün cevap immünglobülin-E (IgE) aracılı, IgE den bağımsız (non-IgE) veya her ikisinin birleşimi şeklinde olabilir. Küçük çocuklarda tüm besin alerjileri içerisinde en sık İSPA (%2-3) görülmektedir. Hastaların yaklaşık %50-70’inde kütanöz, %50-60’ında gastrointestinal ve %20-30’unda solunum semptomları görülür. IgE aracılı reaksiyonlar ilk 2 saat içerisinde görülürken, non-IgE aracılı reaksiyonlar 2 saat ve sonrasında ortaya çıkar. Reaksiyon tariflenen hastalarda öncelikle detaylı beslenme öyküsü alınmalı vefizik muayene yapılmalıdır. Sıklıkla kullanılan alerji testleri arasında deri prick testleri ve spesifik IgE ölçümü yer alır. Yama testleri özellikle non-IgE aracılı reaksiyonlarda tercih edilir. Ancak tanıda altın standart test “çift kör plasebo kontrollü besin provokasyon testleri”dir. Son yıllarda “bileşene dayalı tanı” yöntemi ile ilgili çalışmaların sayısı artmaktadır. Tedavinin temelini eliminasyon diyetleri oluşturur. Hastaların büyük çoğunluğunda 5 yaşından önce tolerans geliştiği bilinmektedir.
Besin alerjisi inek sütü proteinalerjisi bileşene dayalı tanı tedavi prognoz
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | İç Hastalıkları |
Bölüm | makale |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 15 Mart 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 Cilt: 9 Sayı: 2 |