The breeding of honey bees (Apis mellifera) occupies a special and important place among agricultural activities. The main reasons for this are pollination in crop production and the production of important nutrients for human health. The study of socioeconomic status and cultivation practices of breeders in different geographical locations is important for future scientific studies. In this study, the general structure and problems of beekeeping were assessed by conducting a surveyface-to-face survey with beekeepers who raise honey bees within the borders of Artvin province. According to the results, beekeepers who participated in the survey ranged from 31 to 76 years old, 42% had a university degree, and the number of colonies was mostly less than 100. Producers generally produce exracted honey, comb honey, and beeswax. It was found that the most common problems faced by the growers are wild animals and finding a bee area. Most beekeepers are familiar with foulbrood, varroa parasite, Nosema disease and chalk brood. It was found that the number of people who control the varroa parasite with organic acids is quite small, and they usually use drugs containing the active ingredients amitraz and flumethrin. In addition, it was determined that 27% of beekeepers were vaccinated to protect against the disease during Covid-19 and 16% of all participants caught the disease.
Herhangi bir projeye ait değildir.
Bal arısı (Apis mellifera) yetiştiriciliği tarım faaliyetleri arasında özel ve önemli bir konuma sahiptir. Bunun en önemli sebepleri bitkisel üretimdeki tozlaşmaya ve insan sağlığı için önemli besinler üretmesinden kaynaklanmaktadır. Farklı coğrafi konumlardaki yetiştiricilerin sosyo-ekonomik durumu ve yetiştiricilikteki uygulamalarının araştırılması gelecek bilimsel çalışmalar açısından önem arz etmektedir. Bu çalışmada Artvin, Borçka ilçesi bal arısı yetiştiriciliği yapan arıcılar ile yüz yüze anket çalışması yapılarak arıcılığın genel yapısı ve problemleri değerlendirilmiştir. Bulgulara göre, ankete katılım sağlayan arıcıların 31-76 yaş aralığında olduğu, %42’sinin lise mezunu olduğu ve koloni sayısının çoğunlukla 100 adetten az olduğu belirlenmiştir. Üreticiler genellikle süzme bal, petekli bal ve bal mumu üretimi yapmaktadır. Yetiştiricilerin en çok karşılaştığı problemler yabani hayvanlar ve arılık yeri bulmak olduğu tespit edilmiştir. Arıcıların çoğunluğu yavru çürüğü, varroa paraziti, Nösema hastalığı ve kireç hastalığını tanımaktadır. Varroa paraziti ile organik asitler ile mücadele eden kişi sayısı oldukça az ve Amitraz, Flumethrin etken maddeli ilaçları yaygın olarak kullandıkları tespit edilmiştir. Ek olarak, Covid-19 sürecince hastalığa karşı korunmak için arıcıların %27’sinin aşı olduğu ve tüm katılımcılardan %16’sının hastalığa yakalandığı belirlenmiştir.
Herhangi bir projeye ait değildir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Zootekni, Genetik ve Biyoistatistik |
Bölüm | Derlemeler |
Yazarlar | |
Proje Numarası | Herhangi bir projeye ait değildir. |
Yayımlanma Tarihi | 26 Aralık 2023 |
Gönderilme Tarihi | 25 Ekim 2023 |
Kabul Tarihi | 22 Aralık 2023 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023 Cilt: 1 Sayı: 2 |