Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

TÜRKÇE’YE TERCÜME EDİLEN GASTRONOMİ KİTAPLARININ BİBLİYOMETRİK ANALİZİ

Yıl 2017, Cilt: 1 Sayı: 1, 103 - 117, 25.12.2017

Öz










Bu çalışma, 1998-2017 yılları arasında Türkçeye tercüme
edilerek satışa sunulan gastronomi alanı ile ilgili kitaplar hakkında,
çeşitli
parametreler
çerçevesinde genel bir değerlendirme yapmak amacıyla hazırlanmıştır.
Bu ama
çla çalışmada, Türkiye’de kitap satışı yapan iki büyük internet
sitesine i
çerik analizi yapılmış ve 1998-2017 yılları arasında gastronomi
konusunda yayınlanan 90 adet kitap, “yayı
nlandığı yıl”, “yayınlandığı yayınevi”, “yazar adı”,
“çevirmen adı” ve “sayfa sayısı” gibi bibliyometrik
özellikleri
açısından incelenmiştir. Yapılan incelemeler sonucunda, gastronomi alanında
Türk
çeye tercüme edilen kitapların en çok İş Bankası Kültür Yayınları ve Çekmece Yayınları tarafından yayınlandığı, en çok Carla Bardi’ye ait kitapların Türkçeye tercüme
edildiği ve s
öz konusu kitapların büyük çoğunluğunun yemek tarifleri üzerine olduğu
belirlenmiştir. Bibliyometriden faydalanılarak hazırlanan
çalışmalar
sayesinde bir bilim alanının gelişim sürecini takip etmek kolaylaştığı i
çin, geleceğe yönelik
planlamalar yapmak ve varsa sorunlar üzerine odaklanmak da mümkün olduğu i
çin; çalışmanın literatüre katkı,
sonraki araştırmacılara ise kolaylık sağlayacağı düşünülmektedir
.

Kaynakça

  • Aktaş, A. ve Özdemir, B. (2005). İçki Teknolojisi. Ankara: Detay Yayıncılık.
  • Altaş, A. & Batman, O. (2016) Osmanlı Saray Mutfağının Gastronomi Turizmi Çerçevesinde İncelenmesi, Lap Lambert -Academic Publishing, Almanya.
  • Çakıcı, A. C., Yıldırım, O. ve Karacaoğlu, S. (2013). Ulusal Turizm Kongreleri Bildirilerinin Bibliyometrik Profili. 14.Ulusal Turizm Kongresi, Kayseri: Erciyes Üniversitesi Turizm Fakültesi, ss. 1429-1447.
  • Cevizkaya, G., İlsay, S. ve Avcıkurt, C. (2014), Turizm Alan Yazınında Engelliler ile İlgili Çalışmaların Bibliyometrik Profili. Gazi Üniversitesi Turizm Fakültesi Dergisi, 2, ss.101-108.
  • Civelek Oruç, M. & Türkay, O. (2017). Turizmi Konu Alan Lisansüstü Çalışmalarının İçerik Analizi Yöntemiyle Değerlendirilmesi, Uluslararası Batı Asya Turizm Araştırmaları Kongresi, 28 Eylül-1 Ekim, Van.
  • Çiçek, D. ve Kozak, N. (2012a). Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi‟nde Yayınlanan Hakem Denetimli Makalelerin Bibliyometrik Profili. Türk Kütüphaneciliği. 26(4), ss.734-756.
  • Çiçek, D., ve Kozak, N. (2012b). Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi’nde Yayınlanan Hakem Denetimli Makalelerin Bibliyometrik Profili, VI. Lisansüstü Turizm Öğrencileri Araştırma Kongresi, Antalya: Anatolia Turizm Araştırmaları Dergisi ve Gazi Üniversitesi, ss. 196-211.
  • Efendi, T. (2005). Osmanlı Mutfağı. İstanbul: Dönence Yayınları.
  • Evren, S. ve Kozak, N. (2012). Türkiye’de 2000-2010 Yılları Arasında Yayınlanan Turizm Konulu Makalelerin Bibliyometrik Analizi, VI. Lisansüstü Turizm Öğrencileri Araştırma Kongresi, Antalya: Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi ve Gazi Üniversitesi, ss.250-266.
  • Faroqhi, S. (2006). Soframız Nur Hanemiz Mamur-Osmanlı Maddi Kültüründe Yemek ve Barınak. İstanbul: Kitap Yayınevi.
  • Güçlü Nergiz, H. (2014). Türkiye’de Lisansüstü Turizm Tezlerinin Bibliyometrik Profili (1990-2013). VII. Lisansüstü Turizm Öğrencileri Araştırma Kongresi, 04-05 Nisan 2014, Kuşadası, Aydın, ss: 212-221.
  • Güdü Demirbulat, Ö. ve Tetik Dinç, N. (2017). “Sürdürülebilir Turizm Konulu Lisansüstü Tezlerin Bibliyometrik Profili”. Seyahat ve Otel İşletmeciliği Dergisi, 14 (2), ss. 20-30.
  • Hatipoğlu, A. (2014). Osmanlı Saray Mutfağının Gastronomi Turizmi Çerçevesinde İncelenmesi. Yayımlanmış Doktora Tezi, Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Sakarya.
  • Hatipoğlu, A. ve Şengül, S. (2011). “Şarap Turizmi Çerçevesinde Kapadokya Şaraplarının Pazarlanabilirliği”. I. Uluslararası Nevşehir Tarih ve Kültür Sempozyumu. 16-19 Kasım, Nevşehir.
  • İçöz, O. ve Kozak, N. (1999). Turizm İşletmeciliği Dergisi'nin Turizm Literatürüne Katkısı Hakkında Bir İnceleme. Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi, 10(2), ss.9-17.
  • Karagöz, D. ve Kozak, N. (2014). Anatolia Turizm Araştırmaları Dergisi’nin Bibliyometrik Analizi: Araştırma Konuları ve Kurumlar Arası İş Birliğinin Sosyal Ağ Analizi ile İncelenmesi. Türk Kütüphaneciliği 28, 1 (2014), ss. 47-61.
  • Kozak, N. (1994). Anatolia Dergisi'nde Yayınlanan Yazılar Üzerine Bir İnceleme. Anatolia Turizm Araştırmaları Dergisi, 5(3), ss.22-33.
  • Kozak, N. (1995). Türkiye'de Yayınlanan Turizm Konulu Makaleler Üzerine Bir İnceleme. Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi, 6(1), ss.62-72.
  • Kozak, N. (1999). Dünya Genelinde “Turizm”, “Rekreasyon” ve “Boş Zamanlar ve Değerlendirilmesi” Alanlarında Yayınlanmakta Olan Akademik Dergiler Üzerinde Bir Araştırma. Türk Kütüphaneciliği, 13(1), ss.5-27.
  • Kozak, N. (2001). Türkiye’de Turizm Pazarlaması Literatürünün Gelişim Süreci: 1972- 1998 Yılları Arasında Lisansüstü Tez Çalışmaları Üzerine Biyo-Bibliyografik Bir İnceleme, Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi, (12): 26-33.
  • Kut, T. (2008). “Eski Harfli Basılı Yemek Kitapları Bibliyografisi”. A. Bilgin ve Ö. Samancı (Ed.). Türk Mutfağı. Ankara: T.C Kültür ve Turizm Bakanlığı Yayınları.
  • Nenes, M. F. (2009). International Cuisine. New Jersey: John Wiley&Sons, Inc.
  • Özdemir, M. ve Kozak, N. (2000). Türkiye Turizm Yayıncılığı Tarihinen Bir Süreli Yayın: T.C. Turizm Bankası A.Ş. Bülteni. Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi, 11(2), ss.129-141.
  • Özel, Ç. H. ve Kozak, N. (2012). Turizm Pazarlaması Alanının Bibliyometrik Profili (2000-2010) ve Bir Atıf Analizi Çalışması. Türk Kütüphaneciliği, 26(4), ss.715-733.
  • Samancı, Ö. (2006). “19. Yüzyılın İkinci Yarısında Osmanlı Elitinin Yeme-İçme Alışkanlıkları”. S. Faroqhi ve C. K. Neuman (Ed.). Soframız Nur Hanemiz Mamur-Osmanlı Maddi Kültüründe Yemek ve Barınak. İstanbul: Kitap Yayınevi.
  • Şahin, S. ve Acun, A. (2015). Turist Rehberliği Alanının Bibliyometrik Profili (Ulusal Turizm Kongreleri Bildirileri). Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. Cilt: 18, Sayı: 34, ss. 213-234.
  • Şavkay, T. (2000). Tatlı Kitap Türk ve Dünya Tatlıları. İstanbul: Şekerbank ve Radikal Yayını.
  • Tayfun, A., Küçükergin, F. G., Aysen, E., Eren, A. & Özekici, Y. K. (2016). Turizm Alanında Yazılan Lisansüstü Tezlere Yönelik Bibliyometrik Bir Analiz. Gazi Üniversitesi Turizm Fakültesi Dergisi 1, ss. 50-69.
  • Tekin, Ö. A. (2016). Türkiye’deki Lisansüstü Turizm Tezlerinde Odaklanılan Konular: 1984-2015, Uluslararası Alanya İşletme Fakültesi Dergisi, 8/2, ss. 175-187.
  • Temizkan, S. P., Çiçek, D. ve Özdemir, C. (2015). Sağlık Turizmi Konusunda Yayınlanan Makalelelerin Bibliyometrik Profili. International Journal of Human Sciences, 12(2), ss.394-415.
  • Türktarhan, G.ve Kozak, N. (2012), Turizm Yıllığının Bibliyometrik Profili, VI. Lisansüstü Turizm Öğrencileri Araştırma Kongresi, Antalya: Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi ve Gazi Üniversitesi, ss. 567-584.
  • Yılmaz, G. (2017). Restoranlarda Bahşiş İle İlgili Yayınlanan Makalelerin Bibliyometrik Analizi. Seyahat ve Otel İşletmeciliği Dergisi. 14 (2), 65-79.
  • Yılmaz, İ. ve Toprak, L. S. (2017). Türkiye’de Turizm Alanındaki Bibliyometrik Yayınların Profili. Uluslararası Batı Asya Turizm Araştırmaları Kongresi, 28 Eylül-1 Ekim, Van.
  • Yüncü, D. K. ve Kozak, N. (2012). Anatolia Turizm Araştırmaları Dergisi’nin Bibliyometrik Analizi: Araştırma Konuları ve Kurumlar Arası İşbirliğinin Sosyal Ağ Analiz ile İncelenmesi. VI. Lisansüstü Turizm Öğrencileri Araştırma Kongresi, Antalya: Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi ve Gazi Üniversitesi, ss. 642-660.
  • Zencir, E. ve Kozak, N. (2012). Sosyal Bilimler Enstitü Dergilerinde Yayınlanan Turizm Makalelerinin Bibliyometrik Profili (2000-2010). VI. Lisansüstü Turizm Öğrencileri Araştırma Kongresi, Antalya: Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi ve Gazi Üniversitesi, ss. 673-682.
  • http://katalog.devletarsivleri.gov.tr/osmanli/arsiv.asp, (Erişim Tarihi: 15.03.2014).
  • http://cabim.ulakbim.gov.tr/bibliyometrik-analiz/bibliyometrik-analiz-sikca-sorulan-sorular/, (Erişim Tarihi: 08.10.2017).
  • http://www.mkutup.gov.tr/tr/Sayfalar/Hizmetlerimiz/Yayinlarimiz.aspx, (Erişim Tarihi: 06.11.2017).
  • http://bibliyografyalar.mkutup.gov.tr, (Erişim Tarihi: 06.11.2017).
  • http://www.dr.com.tr, (Erişim Tarihi: 01.10.2017).
  • http://www.kitapyurdu.com, (Erişim Tarihi: 01.10.2017).
  • https://en.oxforddictionaries.com/definition/gastronomy, (Erişim Tarihi: 08.10.2017).
Yıl 2017, Cilt: 1 Sayı: 1, 103 - 117, 25.12.2017

Öz

Kaynakça

  • Aktaş, A. ve Özdemir, B. (2005). İçki Teknolojisi. Ankara: Detay Yayıncılık.
  • Altaş, A. & Batman, O. (2016) Osmanlı Saray Mutfağının Gastronomi Turizmi Çerçevesinde İncelenmesi, Lap Lambert -Academic Publishing, Almanya.
  • Çakıcı, A. C., Yıldırım, O. ve Karacaoğlu, S. (2013). Ulusal Turizm Kongreleri Bildirilerinin Bibliyometrik Profili. 14.Ulusal Turizm Kongresi, Kayseri: Erciyes Üniversitesi Turizm Fakültesi, ss. 1429-1447.
  • Cevizkaya, G., İlsay, S. ve Avcıkurt, C. (2014), Turizm Alan Yazınında Engelliler ile İlgili Çalışmaların Bibliyometrik Profili. Gazi Üniversitesi Turizm Fakültesi Dergisi, 2, ss.101-108.
  • Civelek Oruç, M. & Türkay, O. (2017). Turizmi Konu Alan Lisansüstü Çalışmalarının İçerik Analizi Yöntemiyle Değerlendirilmesi, Uluslararası Batı Asya Turizm Araştırmaları Kongresi, 28 Eylül-1 Ekim, Van.
  • Çiçek, D. ve Kozak, N. (2012a). Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi‟nde Yayınlanan Hakem Denetimli Makalelerin Bibliyometrik Profili. Türk Kütüphaneciliği. 26(4), ss.734-756.
  • Çiçek, D., ve Kozak, N. (2012b). Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi’nde Yayınlanan Hakem Denetimli Makalelerin Bibliyometrik Profili, VI. Lisansüstü Turizm Öğrencileri Araştırma Kongresi, Antalya: Anatolia Turizm Araştırmaları Dergisi ve Gazi Üniversitesi, ss. 196-211.
  • Efendi, T. (2005). Osmanlı Mutfağı. İstanbul: Dönence Yayınları.
  • Evren, S. ve Kozak, N. (2012). Türkiye’de 2000-2010 Yılları Arasında Yayınlanan Turizm Konulu Makalelerin Bibliyometrik Analizi, VI. Lisansüstü Turizm Öğrencileri Araştırma Kongresi, Antalya: Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi ve Gazi Üniversitesi, ss.250-266.
  • Faroqhi, S. (2006). Soframız Nur Hanemiz Mamur-Osmanlı Maddi Kültüründe Yemek ve Barınak. İstanbul: Kitap Yayınevi.
  • Güçlü Nergiz, H. (2014). Türkiye’de Lisansüstü Turizm Tezlerinin Bibliyometrik Profili (1990-2013). VII. Lisansüstü Turizm Öğrencileri Araştırma Kongresi, 04-05 Nisan 2014, Kuşadası, Aydın, ss: 212-221.
  • Güdü Demirbulat, Ö. ve Tetik Dinç, N. (2017). “Sürdürülebilir Turizm Konulu Lisansüstü Tezlerin Bibliyometrik Profili”. Seyahat ve Otel İşletmeciliği Dergisi, 14 (2), ss. 20-30.
  • Hatipoğlu, A. (2014). Osmanlı Saray Mutfağının Gastronomi Turizmi Çerçevesinde İncelenmesi. Yayımlanmış Doktora Tezi, Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Sakarya.
  • Hatipoğlu, A. ve Şengül, S. (2011). “Şarap Turizmi Çerçevesinde Kapadokya Şaraplarının Pazarlanabilirliği”. I. Uluslararası Nevşehir Tarih ve Kültür Sempozyumu. 16-19 Kasım, Nevşehir.
  • İçöz, O. ve Kozak, N. (1999). Turizm İşletmeciliği Dergisi'nin Turizm Literatürüne Katkısı Hakkında Bir İnceleme. Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi, 10(2), ss.9-17.
  • Karagöz, D. ve Kozak, N. (2014). Anatolia Turizm Araştırmaları Dergisi’nin Bibliyometrik Analizi: Araştırma Konuları ve Kurumlar Arası İş Birliğinin Sosyal Ağ Analizi ile İncelenmesi. Türk Kütüphaneciliği 28, 1 (2014), ss. 47-61.
  • Kozak, N. (1994). Anatolia Dergisi'nde Yayınlanan Yazılar Üzerine Bir İnceleme. Anatolia Turizm Araştırmaları Dergisi, 5(3), ss.22-33.
  • Kozak, N. (1995). Türkiye'de Yayınlanan Turizm Konulu Makaleler Üzerine Bir İnceleme. Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi, 6(1), ss.62-72.
  • Kozak, N. (1999). Dünya Genelinde “Turizm”, “Rekreasyon” ve “Boş Zamanlar ve Değerlendirilmesi” Alanlarında Yayınlanmakta Olan Akademik Dergiler Üzerinde Bir Araştırma. Türk Kütüphaneciliği, 13(1), ss.5-27.
  • Kozak, N. (2001). Türkiye’de Turizm Pazarlaması Literatürünün Gelişim Süreci: 1972- 1998 Yılları Arasında Lisansüstü Tez Çalışmaları Üzerine Biyo-Bibliyografik Bir İnceleme, Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi, (12): 26-33.
  • Kut, T. (2008). “Eski Harfli Basılı Yemek Kitapları Bibliyografisi”. A. Bilgin ve Ö. Samancı (Ed.). Türk Mutfağı. Ankara: T.C Kültür ve Turizm Bakanlığı Yayınları.
  • Nenes, M. F. (2009). International Cuisine. New Jersey: John Wiley&Sons, Inc.
  • Özdemir, M. ve Kozak, N. (2000). Türkiye Turizm Yayıncılığı Tarihinen Bir Süreli Yayın: T.C. Turizm Bankası A.Ş. Bülteni. Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi, 11(2), ss.129-141.
  • Özel, Ç. H. ve Kozak, N. (2012). Turizm Pazarlaması Alanının Bibliyometrik Profili (2000-2010) ve Bir Atıf Analizi Çalışması. Türk Kütüphaneciliği, 26(4), ss.715-733.
  • Samancı, Ö. (2006). “19. Yüzyılın İkinci Yarısında Osmanlı Elitinin Yeme-İçme Alışkanlıkları”. S. Faroqhi ve C. K. Neuman (Ed.). Soframız Nur Hanemiz Mamur-Osmanlı Maddi Kültüründe Yemek ve Barınak. İstanbul: Kitap Yayınevi.
  • Şahin, S. ve Acun, A. (2015). Turist Rehberliği Alanının Bibliyometrik Profili (Ulusal Turizm Kongreleri Bildirileri). Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. Cilt: 18, Sayı: 34, ss. 213-234.
  • Şavkay, T. (2000). Tatlı Kitap Türk ve Dünya Tatlıları. İstanbul: Şekerbank ve Radikal Yayını.
  • Tayfun, A., Küçükergin, F. G., Aysen, E., Eren, A. & Özekici, Y. K. (2016). Turizm Alanında Yazılan Lisansüstü Tezlere Yönelik Bibliyometrik Bir Analiz. Gazi Üniversitesi Turizm Fakültesi Dergisi 1, ss. 50-69.
  • Tekin, Ö. A. (2016). Türkiye’deki Lisansüstü Turizm Tezlerinde Odaklanılan Konular: 1984-2015, Uluslararası Alanya İşletme Fakültesi Dergisi, 8/2, ss. 175-187.
  • Temizkan, S. P., Çiçek, D. ve Özdemir, C. (2015). Sağlık Turizmi Konusunda Yayınlanan Makalelelerin Bibliyometrik Profili. International Journal of Human Sciences, 12(2), ss.394-415.
  • Türktarhan, G.ve Kozak, N. (2012), Turizm Yıllığının Bibliyometrik Profili, VI. Lisansüstü Turizm Öğrencileri Araştırma Kongresi, Antalya: Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi ve Gazi Üniversitesi, ss. 567-584.
  • Yılmaz, G. (2017). Restoranlarda Bahşiş İle İlgili Yayınlanan Makalelerin Bibliyometrik Analizi. Seyahat ve Otel İşletmeciliği Dergisi. 14 (2), 65-79.
  • Yılmaz, İ. ve Toprak, L. S. (2017). Türkiye’de Turizm Alanındaki Bibliyometrik Yayınların Profili. Uluslararası Batı Asya Turizm Araştırmaları Kongresi, 28 Eylül-1 Ekim, Van.
  • Yüncü, D. K. ve Kozak, N. (2012). Anatolia Turizm Araştırmaları Dergisi’nin Bibliyometrik Analizi: Araştırma Konuları ve Kurumlar Arası İşbirliğinin Sosyal Ağ Analiz ile İncelenmesi. VI. Lisansüstü Turizm Öğrencileri Araştırma Kongresi, Antalya: Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi ve Gazi Üniversitesi, ss. 642-660.
  • Zencir, E. ve Kozak, N. (2012). Sosyal Bilimler Enstitü Dergilerinde Yayınlanan Turizm Makalelerinin Bibliyometrik Profili (2000-2010). VI. Lisansüstü Turizm Öğrencileri Araştırma Kongresi, Antalya: Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi ve Gazi Üniversitesi, ss. 673-682.
  • http://katalog.devletarsivleri.gov.tr/osmanli/arsiv.asp, (Erişim Tarihi: 15.03.2014).
  • http://cabim.ulakbim.gov.tr/bibliyometrik-analiz/bibliyometrik-analiz-sikca-sorulan-sorular/, (Erişim Tarihi: 08.10.2017).
  • http://www.mkutup.gov.tr/tr/Sayfalar/Hizmetlerimiz/Yayinlarimiz.aspx, (Erişim Tarihi: 06.11.2017).
  • http://bibliyografyalar.mkutup.gov.tr, (Erişim Tarihi: 06.11.2017).
  • http://www.dr.com.tr, (Erişim Tarihi: 01.10.2017).
  • http://www.kitapyurdu.com, (Erişim Tarihi: 01.10.2017).
  • https://en.oxforddictionaries.com/definition/gastronomy, (Erişim Tarihi: 08.10.2017).
Toplam 42 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Konular Turizm (Diğer)
Bölüm Makale
Yazarlar

Aysu Altaş

Yayımlanma Tarihi 25 Aralık 2017
Yayımlandığı Sayı Yıl 2017 Cilt: 1 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Altaş, A. (2017). TÜRKÇE’YE TERCÜME EDİLEN GASTRONOMİ KİTAPLARININ BİBLİYOMETRİK ANALİZİ. Kırklareli Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 1(1), 103-117.