Bu çalışma, 1998-2017 yılları arasında Türkçeye tercüme
edilerek satışa sunulan gastronomi alanı ile ilgili kitaplar hakkında, çeşitli
parametreler çerçevesinde genel bir değerlendirme yapmak amacıyla hazırlanmıştır.
Bu amaçla çalışmada, Türkiye’de kitap satışı yapan iki büyük internet
sitesine içerik analizi yapılmış ve 1998-2017 yılları arasında gastronomi
konusunda yayınlanan 90 adet kitap, “yayınlandığı yıl”, “yayınlandığı yayınevi”, “yazar adı”,
“çevirmen adı” ve “sayfa sayısı” gibi bibliyometrik özellikleri
açısından incelenmiştir. Yapılan incelemeler sonucunda, gastronomi alanında
Türkçeye tercüme edilen kitapların en çok İş Bankası Kültür Yayınları ve Çekmece Yayınları tarafından yayınlandığı, en çok Carla Bardi’ye ait kitapların Türkçeye tercüme
edildiği ve söz konusu kitapların büyük çoğunluğunun yemek tarifleri üzerine olduğu
belirlenmiştir. Bibliyometriden faydalanılarak hazırlanan çalışmalar
sayesinde bir bilim alanının gelişim sürecini takip etmek kolaylaştığı için, geleceğe yönelik
planlamalar yapmak ve varsa sorunlar üzerine odaklanmak da mümkün olduğu için; çalışmanın literatüre katkı,
sonraki araştırmacılara ise kolaylık sağlayacağı düşünülmektedir.
Konular | Turizm (Diğer) |
---|---|
Bölüm | Makale |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 25 Aralık 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 Cilt: 1 Sayı: 1 |