Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Charecteziation of Different Pepper Genotypes Regarding Plant Development and Root Morphological Parameters under Hydroponic Conditions

Yıl 2024, Cilt: 4 Sayı: 1, 11 - 26, 30.06.2024

Öz

Different pepper inbred lines that collected from different regions of Türkiye were charecterised with local and hybrid pepper rootstock genotypes regarding growth, development and root morphological response mechanisms under greenhouse conditions. Different pepper inbred lines and rootstock genotypes were tested at the study as plant materials. Greenhouse experiment was conducted in 8 L pots with filled continuously nutrient solution with three replications at Department of Horticulture, Faculty of Agriculture, University of Erciyes to charecterise different rootstock and inbred line genotypes. At the end of the study shoot and root dry matter, root/ shoot ratio, total chlorophyll and caretenoid content, leaf chlorophyll content (SPAD), total root length, root volume and root diameter were determined. Among rootstock genotypes 70 YKB F1 F1 produced significantly higher root diameter and SPAD as compare to other rootstock genotypes. On the other hand, rootstock genotypes of Yaocali F1 produced significantly higher total root length, shoot and root dry matter. The inbred line of 29 H-1 produced significantly higher total root length, root volume and root/ shoot ratio as compare to other scion genotypes.

Kaynakça

  • Abak K., Sarı N., Dasgan H.Y. (2000). Güneydogu Anadolu Bölgesinde Biber Yetistiriciligi. TÜBİTAK, Türkiye Tarımsal Arastırma Projesi Yayınları, 21s.
  • Andrews J. (1999). The Pepper Trail, History and Recipes from Around the World, University of North Texas Pres, Denton, TX, USA.
  • Anu A. and Peter K.V. (2000). The chemistry of paprika, Capsicum and Eggplant newsletter,19:19-22. Aybak H.Ç. (2002). Biber yetiştiriciliği. Hasad Yayıncılık 155 s.
  • Bavani Mohammad Reza Zare, Gholamali Peyvast, Mahmoud Ghasemnezhad, Akbar Forghani (2015). Assessment of Salt Tolerance in Pepper Using Chlorophyll Fluorescence and Mineral Compositions. Agriculturae Conspectus Scientificus, Vol. 80 No. 3, 2015.
  • Bayraktar K. (1970). Sebze Yetiştirme (Kültür Sebzeleri). Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi yayınları, No:169.
  • Bosland P.W. (1994). Chiles: History, Cultivation and Uses Spices Ed. (G.Charalambous). Herbs and Edible Fungi Elseiver Science, B.V. New Mexico.
  • Bosland P.W. (1996). Capsicums: Innovative uses of an ancient crop, In J.janick (rd), Progress in new crops, ASHS Press, Arlington, VA: 479-487
  • Bozokalfa M.K., Eşiyok D., Turhan K. (2009). Patterns of phenotypic variation in a germplasm collection of pepper (Capsicum annuum L.) from Turkey. Spanish Journal of Agricultural Science 7(1): 83-95.
  • Demir L. (1996). Kahramanmaraş kırmızı biberinin farklı materyaller üzerine serilerek güneşte kurutulması üzerine bir çalışma. K.S.Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü, Yükseklisans Tezi, Kahramanmaraş, 91 s.
  • Doğantan Z.S. (1986). Kahramanmaraş kırmızı biberinin kurutmaya yönelik fiziksel ve kimyasal özelliklerinin saptanması ile doğal koşullarda ve plastik örtüaltı güneş toplayıcılarıyla kurutma üzerine bir araştırma. Çukurova Üniversitesi. Fen Bilimleri Enstitüsü, Doktora Tezi, Adana, 107 s.
  • FAO, (2022). Food and Agriculture Organization (http://www.fao.org/faostat/en/#data/qc; Erişim Tarihi: 07/2019).
  • Greenleaf W.H. (1986). Pepper Breeding. Breeding Vegetable Crops. A.V.I., 67127.
  • Günay A. (1992). Özel Sebze Yetiştiriciliği, Cilt 4, Çağ Matbaası, S: 40-48. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü. Ankara.
  • Günay A. (2005). Sebze Yetiştiriciliği. Cilt II, İzmir, Ankara, 351s.
  • Hoppe H.A. (1981). Breeding vegetable crops. Industral Crops and Products, 9: 63-71.
  • Karaağaç O. ve Balkaya A. (2010). Bafra Kırmızı Biber Populasyonlarının [Capsicum annuum L. var. conoides (Mill.) Irish] Tanımlanması ve Mevcut Populasyonlarının Değerlendirilmesi. Anadolu Tarım Bilim. Derg., 2010, 25(1):10-20.
  • Kaygısız H. (2000). Sebzecilik (Genel Teknikler, Özel Uygulamalar). Hasad Yayıncılık, İstanbul, 204 s. Langer R.H.M., and Hill G.D. (1991). Solanaceae, In Agricultural Plants, Ed 2, Cambridge University Press, pp 308–311.
  • Lee Y., Howard L.R., Villalon B. (1995). Flavonoids and antioxsidant activity of fresh pepper (Capsicum annuum L.) cultivars. Journal of Food Science, 60(3): 473476.
  • Lichtenthaler H.K. (1987). Chlorophylls and Carotenoids: Pigments of Photosynthetic Biomembranes. Methods in Enzymology, 148: 350-382.
  • Maoka T., Mochida K., Kozuka M., Ito Y., Fujiwara Y., Hasmimoto K., Enjo F., Ogata M., Nobukuni Y. and Tokuda H. (2001). Cancer chemopreventive activity of carotenoids in the fruits of red paprika Capsicum annuum L. Cancer Lett 172:103–9.
  • McLeod M.J., Guttman S.I., Eshbaugh W.H., Rayle R.E. (1983). An Electrophoretic Study of the Evolution in Capsicum (Solanaceae). Evolution 37:562-574.
  • Perucka I. and Materska M. (2007). Antioxidant vitamin contents of Capsicum annuum fruit extracts as affected by processing and varietal factors. Acta SCİ. Pol., Technologia Alimentaria 6 (4), 67-74.
  • Pickersgill B. (1984). Migrations of chili peppers, Capsicum spp., in the Americas, p. 105-123. In: D. Stone (ed.). Pre-Columbian plant migration. Papers of the Peabody Museum of Archeology and Ethnology. vol. 76. Harvard Univ. Press, Cambridge, MA.
  • Şalk A., Arın L., Deveci M., Polat S. (2008). Özel Sebzecilik. Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi, 488 s. TÜİK, 2005-2016, Retrieved in March, 01, 2019 from http://www.tuik.gov.tr/PreTablo.do?alt_id=1001
  • Ulaş A. (2010). Agronomic and Physiological Parameters of Genotypic Nitrogen Efficiency in Oilseed Rape (Brassica napus L.)., Doktora tezi, Universitaet Hannover, Doğal Bilimler Fakültesi, Bitki Besleme Enstitüsü, Kasım, 2010.
  • Ulaş A., Schulte Auf´M Erley G., Kamh M., Wiesler F., Horst W.J. (2012). Root-Growth Characteristics Contributing To Genotypic Variation In Nitrogen Efficiency Of Oilseed Rape", J. Plant Nutr. Soil Sci., vol.175, pp.489-498, 2012.
  • Vural H., Esiyok D., Duman D. (2000). Kültür sebzeleri (sebze yetiştirme). Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Bahçe Bitkileri Bölümü, Bornova, İzmir, 440 s.

Hidroponik Koşullarda Yetiştirilen Farklı Biber Genotiplerinin Bitkisel Gelişim ve Kök Morfolojik Özellikleri Bakımından Karakterizasyonu

Yıl 2024, Cilt: 4 Sayı: 1, 11 - 26, 30.06.2024

Öz

Bu çalışmada Türkiye’nin farklı bölgelerinden elde edilmiş olan sivri ve dolma biber (Capsicum annuum L.) kalem saf hatlarının büyüme, gelişme ve kök morfolojik tepkileri gibi özelliklerinin belirlenmesi, bunların yerel ve yabancı ticari biber anaçları ile karşılaştırılması amacıyla sera koşullarında su kültürü yetiştirme ortamında yetiştirilmesi suretiyle araştırmaktır. Çalışmada farklı Capsicum annuum L. çeşit ve anaçları ile dolmalık ve sivri saf hatlar araştırılmıştır. Deneme sera koşullarında 3 replikasyonlu olarak 8 L’lik plastik kovalarda sürekli hava sirkülasyonunun sağlandığı besin solüsyonunda farklı biber anaçları ile saf hatlarında karakterizasyonu yapılan bitkilerde yaprak klorofil içeriği (SPAD), gövde ve kök kuru ağırlıklar, kök/ gövde oranı, toplam klorofil ve karetenoid içeriği, toplam kök uzunluğu, kök hacmi ve kök çapı değerleri ölçülmüştür. Tarama testinin sonuçlarına göre anaç adayları arasından kök çapı ve SPAD gibi parametreler bakımından 70 YKB F1 genotipi; toplam kök uzunluğu, gövde ve kök kuru ağırlığı gibi parametreler bakımından Yaocali F1 genotipi istatistiki olarak en iyi neticeleri sergilemişlerdir. Kalem adayları arasından ise toplam kök uzunluğu, kök hacmi ve kök/gövde oranı gibi parametreler bakımından 29 H-1 saf hattı istatistiki olarak en iyi neticeleri sergilemişlerdir.

Kaynakça

  • Abak K., Sarı N., Dasgan H.Y. (2000). Güneydogu Anadolu Bölgesinde Biber Yetistiriciligi. TÜBİTAK, Türkiye Tarımsal Arastırma Projesi Yayınları, 21s.
  • Andrews J. (1999). The Pepper Trail, History and Recipes from Around the World, University of North Texas Pres, Denton, TX, USA.
  • Anu A. and Peter K.V. (2000). The chemistry of paprika, Capsicum and Eggplant newsletter,19:19-22. Aybak H.Ç. (2002). Biber yetiştiriciliği. Hasad Yayıncılık 155 s.
  • Bavani Mohammad Reza Zare, Gholamali Peyvast, Mahmoud Ghasemnezhad, Akbar Forghani (2015). Assessment of Salt Tolerance in Pepper Using Chlorophyll Fluorescence and Mineral Compositions. Agriculturae Conspectus Scientificus, Vol. 80 No. 3, 2015.
  • Bayraktar K. (1970). Sebze Yetiştirme (Kültür Sebzeleri). Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi yayınları, No:169.
  • Bosland P.W. (1994). Chiles: History, Cultivation and Uses Spices Ed. (G.Charalambous). Herbs and Edible Fungi Elseiver Science, B.V. New Mexico.
  • Bosland P.W. (1996). Capsicums: Innovative uses of an ancient crop, In J.janick (rd), Progress in new crops, ASHS Press, Arlington, VA: 479-487
  • Bozokalfa M.K., Eşiyok D., Turhan K. (2009). Patterns of phenotypic variation in a germplasm collection of pepper (Capsicum annuum L.) from Turkey. Spanish Journal of Agricultural Science 7(1): 83-95.
  • Demir L. (1996). Kahramanmaraş kırmızı biberinin farklı materyaller üzerine serilerek güneşte kurutulması üzerine bir çalışma. K.S.Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü, Yükseklisans Tezi, Kahramanmaraş, 91 s.
  • Doğantan Z.S. (1986). Kahramanmaraş kırmızı biberinin kurutmaya yönelik fiziksel ve kimyasal özelliklerinin saptanması ile doğal koşullarda ve plastik örtüaltı güneş toplayıcılarıyla kurutma üzerine bir araştırma. Çukurova Üniversitesi. Fen Bilimleri Enstitüsü, Doktora Tezi, Adana, 107 s.
  • FAO, (2022). Food and Agriculture Organization (http://www.fao.org/faostat/en/#data/qc; Erişim Tarihi: 07/2019).
  • Greenleaf W.H. (1986). Pepper Breeding. Breeding Vegetable Crops. A.V.I., 67127.
  • Günay A. (1992). Özel Sebze Yetiştiriciliği, Cilt 4, Çağ Matbaası, S: 40-48. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü. Ankara.
  • Günay A. (2005). Sebze Yetiştiriciliği. Cilt II, İzmir, Ankara, 351s.
  • Hoppe H.A. (1981). Breeding vegetable crops. Industral Crops and Products, 9: 63-71.
  • Karaağaç O. ve Balkaya A. (2010). Bafra Kırmızı Biber Populasyonlarının [Capsicum annuum L. var. conoides (Mill.) Irish] Tanımlanması ve Mevcut Populasyonlarının Değerlendirilmesi. Anadolu Tarım Bilim. Derg., 2010, 25(1):10-20.
  • Kaygısız H. (2000). Sebzecilik (Genel Teknikler, Özel Uygulamalar). Hasad Yayıncılık, İstanbul, 204 s. Langer R.H.M., and Hill G.D. (1991). Solanaceae, In Agricultural Plants, Ed 2, Cambridge University Press, pp 308–311.
  • Lee Y., Howard L.R., Villalon B. (1995). Flavonoids and antioxsidant activity of fresh pepper (Capsicum annuum L.) cultivars. Journal of Food Science, 60(3): 473476.
  • Lichtenthaler H.K. (1987). Chlorophylls and Carotenoids: Pigments of Photosynthetic Biomembranes. Methods in Enzymology, 148: 350-382.
  • Maoka T., Mochida K., Kozuka M., Ito Y., Fujiwara Y., Hasmimoto K., Enjo F., Ogata M., Nobukuni Y. and Tokuda H. (2001). Cancer chemopreventive activity of carotenoids in the fruits of red paprika Capsicum annuum L. Cancer Lett 172:103–9.
  • McLeod M.J., Guttman S.I., Eshbaugh W.H., Rayle R.E. (1983). An Electrophoretic Study of the Evolution in Capsicum (Solanaceae). Evolution 37:562-574.
  • Perucka I. and Materska M. (2007). Antioxidant vitamin contents of Capsicum annuum fruit extracts as affected by processing and varietal factors. Acta SCİ. Pol., Technologia Alimentaria 6 (4), 67-74.
  • Pickersgill B. (1984). Migrations of chili peppers, Capsicum spp., in the Americas, p. 105-123. In: D. Stone (ed.). Pre-Columbian plant migration. Papers of the Peabody Museum of Archeology and Ethnology. vol. 76. Harvard Univ. Press, Cambridge, MA.
  • Şalk A., Arın L., Deveci M., Polat S. (2008). Özel Sebzecilik. Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi, 488 s. TÜİK, 2005-2016, Retrieved in March, 01, 2019 from http://www.tuik.gov.tr/PreTablo.do?alt_id=1001
  • Ulaş A. (2010). Agronomic and Physiological Parameters of Genotypic Nitrogen Efficiency in Oilseed Rape (Brassica napus L.)., Doktora tezi, Universitaet Hannover, Doğal Bilimler Fakültesi, Bitki Besleme Enstitüsü, Kasım, 2010.
  • Ulaş A., Schulte Auf´M Erley G., Kamh M., Wiesler F., Horst W.J. (2012). Root-Growth Characteristics Contributing To Genotypic Variation In Nitrogen Efficiency Of Oilseed Rape", J. Plant Nutr. Soil Sci., vol.175, pp.489-498, 2012.
  • Vural H., Esiyok D., Duman D. (2000). Kültür sebzeleri (sebze yetiştirme). Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Bahçe Bitkileri Bölümü, Bornova, İzmir, 440 s.
Toplam 27 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Bitki Bilimi (Diğer)
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Firdes Ulas 0000-0001-6692-8424

Halit Yetişir 0000-0001-6955-9513

Abdullah Ulaş 0000-0001-9029-031X

Yayımlanma Tarihi 30 Haziran 2024
Gönderilme Tarihi 22 Mayıs 2024
Kabul Tarihi 30 Mayıs 2024
Yayımlandığı Sayı Yıl 2024 Cilt: 4 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Ulas, F., Yetişir, H., & Ulaş, A. (2024). Hidroponik Koşullarda Yetiştirilen Farklı Biber Genotiplerinin Bitkisel Gelişim ve Kök Morfolojik Özellikleri Bakımından Karakterizasyonu. Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 4(1), 11-26.
AMA Ulas F, Yetişir H, Ulaş A. Hidroponik Koşullarda Yetiştirilen Farklı Biber Genotiplerinin Bitkisel Gelişim ve Kök Morfolojik Özellikleri Bakımından Karakterizasyonu. KUZFAD. Haziran 2024;4(1):11-26.
Chicago Ulas, Firdes, Halit Yetişir, ve Abdullah Ulaş. “Hidroponik Koşullarda Yetiştirilen Farklı Biber Genotiplerinin Bitkisel Gelişim Ve Kök Morfolojik Özellikleri Bakımından Karakterizasyonu”. Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 4, sy. 1 (Haziran 2024): 11-26.
EndNote Ulas F, Yetişir H, Ulaş A (01 Haziran 2024) Hidroponik Koşullarda Yetiştirilen Farklı Biber Genotiplerinin Bitkisel Gelişim ve Kök Morfolojik Özellikleri Bakımından Karakterizasyonu. Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 4 1 11–26.
IEEE F. Ulas, H. Yetişir, ve A. Ulaş, “Hidroponik Koşullarda Yetiştirilen Farklı Biber Genotiplerinin Bitkisel Gelişim ve Kök Morfolojik Özellikleri Bakımından Karakterizasyonu”, KUZFAD, c. 4, sy. 1, ss. 11–26, 2024.
ISNAD Ulas, Firdes vd. “Hidroponik Koşullarda Yetiştirilen Farklı Biber Genotiplerinin Bitkisel Gelişim Ve Kök Morfolojik Özellikleri Bakımından Karakterizasyonu”. Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 4/1 (Haziran 2024), 11-26.
JAMA Ulas F, Yetişir H, Ulaş A. Hidroponik Koşullarda Yetiştirilen Farklı Biber Genotiplerinin Bitkisel Gelişim ve Kök Morfolojik Özellikleri Bakımından Karakterizasyonu. KUZFAD. 2024;4:11–26.
MLA Ulas, Firdes vd. “Hidroponik Koşullarda Yetiştirilen Farklı Biber Genotiplerinin Bitkisel Gelişim Ve Kök Morfolojik Özellikleri Bakımından Karakterizasyonu”. Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, c. 4, sy. 1, 2024, ss. 11-26.
Vancouver Ulas F, Yetişir H, Ulaş A. Hidroponik Koşullarda Yetiştirilen Farklı Biber Genotiplerinin Bitkisel Gelişim ve Kök Morfolojik Özellikleri Bakımından Karakterizasyonu. KUZFAD. 2024;4(1):11-26.