Öz
Bu çalışma, koyunlarda yeme nane ilavesinin rumen protozoon sayısı ile bazı rumen ve kan parametrelerine etkisini belirlemek amacıyla yapıldı. Çalışmada 18 adet koyun kullanılmış olup, bunlar her grupta 6 adet olacak şekilde 3 gruba ayrıldı. Toplam 30 gün süren deneme periyodu boyunca, Kontrol, %2.5 Nane ve %5 Nane gruplarındaki koyunlar sırasıyla nane içermeyen, %2.5 nane ve %5 nane ilave edilmiş yemlerle beslendi. Denemenin sonunda koyunlardan rumen ve kan örnekleri alındı. Rumen örneklerinde; protozoon sayısı, pH ve amonyak düzeyleri belirlendi. Kan örneklerinde ise kan sayımı, plazma üre, glikoz, malondialdehid (MDA) ve glutasyon (GSH) düzeyleri, eritrositlerde süperoksit dismutaz (SOD) ve katalaz (CAT) enzim aktiviteleri belirlendi. Çalışmada; gruplar arasında rumen protozoon sayısı, pH ve amonyak düzeyleri bakımından istatistiksel farklar olduğu tespit edildi. Yeme nane ilavesinin hematolojik parametreler ile plazma üre, glikoz, MDA ve GSH düzeyleri, SOD ve CAT enzim aktivitelerine etkisinin olmadığı bulundu. Bu çalışmada elde edilen bulgular, koyunların yemine %5 düzeyinde nane ilavesinin hematolojik parametreler ile kan oksidan-antioksidan dengeyi etkilemeksizin rumen protozoon sayısını azalttığını gösterdi.