Öz
Bu çalışmada, Afyonkarahisar'da satılan geleneksel bir Türk süt ürünü olan kaymaktan E. coli O157:H7/H- serotipinin izolasyonu, izole edilen suşlarda Stx1, Stx2, ehlyA ve eaeA genlerinin PZR ile araştırılması ve suşların Türkiye'de yaygın olarak kullanılan bazı antibiyotiklere karşı antibiyotik dirençliliğinin belirlenmesi amaçlandı. Bu amaçla, Afyonkarahisar'ın merkez ve köylerindeki halk pazarlarında satılan toplam 100 kaymak örneği toplandı. Konvansiyonel kültür yöntemleri ve serolojik doğrulama testleri kullanılarak 100 kaymak örneğinin 3'ünden E. coli O157 izole edildi. İzole edilen 3 suşta Stx1, Stx2, ehlyA ve eaeA genlerinin varlığı PZR ile araştırıldı. Üç suşun tamamı Stx1 ve ehlyA genlerine sahipken, suşlarda Stx2 ve eaeA genleri bulunmadı. Suşların antibiyotik dirençliliği Kirby-Bauer disk difüzyon testi kullanılarak araştırıldı. Suşların tamamı sefazolin, sefoksitin ve seftiofura dirençli iken, suşlarda ayrıca ampisilin (%66,7), sefalothin (%66,7), seftriakson (%33,3), nalidiksik asit (%33,3) ve trimetoprim/sulfametoksazole (%33,3) karşı da direnç tespit edildi. Sunulan çalışma, Türkiye'de kaymaklarda E. coli O157'nin ve serotipin virulens genlerinin varlığını gösteren ilk araştırmadır.