Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Ankara’nın Mamak İlçesinde Tüketime Sunulan Peynirlerde Akar Varlığının Araştırılması

Yıl 2019, Cilt: 12 Sayı: 3, 300 - 304, 30.09.2019
https://doi.org/10.30607/kvj.571007

Öz

Bu
çalışma, Ankara’nın Mamak ilçesinde tüketime sunulan peynirlerde akar
varlığının ortaya konulması amacı ile yapılmıştır. Çalışmada kullanılmak
amacıyla Eylül 2011 ve Şubat 2012 tarihleri arasında 119 adet (50 adet kaşar,
69 adet tulum) peynir çeşidi toplanmıştır. Çalışma sonucunda incelenen 119 adet
peynir numunesinin 1 (%0.84) tanesinde Acarus siro varlığı tespit edilmiştir.
Peynir örneklerinde A. siro’nun yumurta ve erişkin dönemlerine (2 erkek, 5
dişi) rastlanırken larva ve nimf dönemleri belirlenememiştir. Akarların
peynirlerdeki aylık prevalansı %0-1 arasında saptanmıştır. Aylara göre A. siro
prevalansı Kasım ayında %5 olarak saptanmış buna karşılık çalışma yapılan diğer
aylarda enfestasyon tespit edilememiştir. Ankara’nın Mamak ilçesindeki akar
varlığı ilk kez bu çalışma ile belirlenmiş ve incelenen peynirlerde %0.84
oranında akar enfestasyonu saptanmıştır. 

Kaynakça

  • Akdemir C, Gürdal H. Kütahya’da Ev Tozu Akarları. DPÜ Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 2004; 7: 27-34.
  • Aygun O, Yaman M, Durmaz H. A survey on occurrence of Tyrophagus putrescentiae (Acari: Acaridae) in Surk, a traditional Turkish dairy product. J Food Eng. 2007; 78: 878-881.
  • Aygün O, Yaman M, Durmaz H. Erzurum’da Tüketime Sunulan Geleneksel Civil Peynirinde Akar Varlığının Araştırılması. FÜ Sağ Bil Derg. 2007; 21: 41-43.
  • Cevizci S, Gökçe S, Bostan K, Kaypmaz A. Depo gıdalarını ve peynirleri enfeste eden akarlara halk sağlığı açısından bakış. Türkiye Parazitol Derg. 2010; 34: 191-199.
  • Çobanoğlu S. Edirne ilinde depolanmış ürünlerde saptanan zararlı ve yararlı Acarina türleri ve konukçuları. Türk Entomol Derg. 1996; 20(3): 199-210.
  • Çobanoğlu S, Toros S. Kaşar peynirlerinde zararlı akarlar. Gıda. 1988; 13: 409-415.
  • Herms WB, James MT. Medical Entomology. The Macmillan Company, New York, 1961.
  • Karatepe M, Bağcı C, Karatepe B, Şenel T, Karadere A. Niğde’de Tüketime Sunulan Peynirlerde Akar Varlığının Araştırılması. Gıda. 2017; 42 (4): 431-436.
  • Kaynar P. Ülkemiz peynirleri üzerine mikrobiyolojik araştırmalar. Türk Mikrobiyol Cem Derg. 2011; 41(1): 1-8.
  • Lee WK, Choi WY. Studies on the mites (Order Acarina) in Korea, Korean J Parasitol. 1980; 18: 119-144.
  • Melnyk JP, Smith A, Scoot-Dupree C, Marcone MF, Hill A. Identification of cheese mite species inoculated on Mimolette and Milkabense cheese through tcryogenic scanning electronmicroscopy. J Dairy Sci 2010; 93(8): 3461-3468.
  • Mimioğlu MM. Genel ve Özel Tıbbi Arthropodoloji (Tıbbi Entomoloji). AÜ Vet Fak Yay.111. Ders Kitabı 51. Desen Matbaası, 818, 1959.
  • Oytun HŞ. Tıbbi Entomoloji, AÜ Tıp Fak Yay. Sayı:218, 552, 1969.
  • Sánchez-Ramos I, Castañera P. Evaluation of low humidity treatments to control Acarus farris (Acari: Acaridae) in Cabrales cheese. Exp Appl Acarol. 2007; 41: 243-249.
  • Tiğin Y, Özer İ. Kaşar peynirlerinde bulduğumuz akarlar, Ankara Üniv Vet Fak Derg. 1971; 18: 418–431.
  • Toros S, Emekçi M. Acarus siro L. (Acarina, Acaridae)’nun değişik sıcaklık ve nem ortamlarındaki gelişmesi üzerindeki araştırmalar. Türk Entomol Derg. 1989; 13(4): 217-228.
  • Umur Ş. Kars ili kaşar peynirlerinde Acarus siro’nun yaygınlığı, Türkiye Parazitol Derg. 1995; 19: 576–582.
  • Yaman M, Sevinç F, Altınöz F, Uslu U. Küflü peynirlerde ve tulum peynirlerinde Acarus siro varlığının araştırılması. Türkiye Parazitol Derg. 2000; 24: 313-316.

Research on Occurrence of Mites in Cheese Consumed in Mamak District of Ankara Province

Yıl 2019, Cilt: 12 Sayı: 3, 300 - 304, 30.09.2019
https://doi.org/10.30607/kvj.571007

Öz

In this study, species of mite was investigated in the
cheese consumed in Mamak district of Ankara. 119 cheese samples (50
kashar
cheese samples,
69
tulum cheese samples)
were collected in Mamak district between September 2011 and February
2012. The results show that mites were detected in 1 (0.84%) out of 119 cheese
samples analyzed. Eggs and adult stages of the A. siro were seen in the cheese samples
(2
male, 5 female)
, whereas no
larva and nymph stages were found.
Monthly prevalence of mites was determined as between 0-1% in the cheese
samples. A prevalence was only detected in November (5%), whereas, in the other
months infestation was not found.

This study is the first
one to identify the prevalence of mites in the cheese of Mamak district of Ankara.
Also, the rate of
mites in the cheese examined was established as 0.84%.

Kaynakça

  • Akdemir C, Gürdal H. Kütahya’da Ev Tozu Akarları. DPÜ Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 2004; 7: 27-34.
  • Aygun O, Yaman M, Durmaz H. A survey on occurrence of Tyrophagus putrescentiae (Acari: Acaridae) in Surk, a traditional Turkish dairy product. J Food Eng. 2007; 78: 878-881.
  • Aygün O, Yaman M, Durmaz H. Erzurum’da Tüketime Sunulan Geleneksel Civil Peynirinde Akar Varlığının Araştırılması. FÜ Sağ Bil Derg. 2007; 21: 41-43.
  • Cevizci S, Gökçe S, Bostan K, Kaypmaz A. Depo gıdalarını ve peynirleri enfeste eden akarlara halk sağlığı açısından bakış. Türkiye Parazitol Derg. 2010; 34: 191-199.
  • Çobanoğlu S. Edirne ilinde depolanmış ürünlerde saptanan zararlı ve yararlı Acarina türleri ve konukçuları. Türk Entomol Derg. 1996; 20(3): 199-210.
  • Çobanoğlu S, Toros S. Kaşar peynirlerinde zararlı akarlar. Gıda. 1988; 13: 409-415.
  • Herms WB, James MT. Medical Entomology. The Macmillan Company, New York, 1961.
  • Karatepe M, Bağcı C, Karatepe B, Şenel T, Karadere A. Niğde’de Tüketime Sunulan Peynirlerde Akar Varlığının Araştırılması. Gıda. 2017; 42 (4): 431-436.
  • Kaynar P. Ülkemiz peynirleri üzerine mikrobiyolojik araştırmalar. Türk Mikrobiyol Cem Derg. 2011; 41(1): 1-8.
  • Lee WK, Choi WY. Studies on the mites (Order Acarina) in Korea, Korean J Parasitol. 1980; 18: 119-144.
  • Melnyk JP, Smith A, Scoot-Dupree C, Marcone MF, Hill A. Identification of cheese mite species inoculated on Mimolette and Milkabense cheese through tcryogenic scanning electronmicroscopy. J Dairy Sci 2010; 93(8): 3461-3468.
  • Mimioğlu MM. Genel ve Özel Tıbbi Arthropodoloji (Tıbbi Entomoloji). AÜ Vet Fak Yay.111. Ders Kitabı 51. Desen Matbaası, 818, 1959.
  • Oytun HŞ. Tıbbi Entomoloji, AÜ Tıp Fak Yay. Sayı:218, 552, 1969.
  • Sánchez-Ramos I, Castañera P. Evaluation of low humidity treatments to control Acarus farris (Acari: Acaridae) in Cabrales cheese. Exp Appl Acarol. 2007; 41: 243-249.
  • Tiğin Y, Özer İ. Kaşar peynirlerinde bulduğumuz akarlar, Ankara Üniv Vet Fak Derg. 1971; 18: 418–431.
  • Toros S, Emekçi M. Acarus siro L. (Acarina, Acaridae)’nun değişik sıcaklık ve nem ortamlarındaki gelişmesi üzerindeki araştırmalar. Türk Entomol Derg. 1989; 13(4): 217-228.
  • Umur Ş. Kars ili kaşar peynirlerinde Acarus siro’nun yaygınlığı, Türkiye Parazitol Derg. 1995; 19: 576–582.
  • Yaman M, Sevinç F, Altınöz F, Uslu U. Küflü peynirlerde ve tulum peynirlerinde Acarus siro varlığının araştırılması. Türkiye Parazitol Derg. 2000; 24: 313-316.
Toplam 18 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Veteriner Cerrahi
Bölüm ARAŞTIRMA MAKALESİ
Yazarlar

Ayda Karadere Bu kişi benim

Bilge Karatepe 0000-0001-5612-2697

Yayımlanma Tarihi 30 Eylül 2019
Kabul Tarihi 1 Ağustos 2019
Yayımlandığı Sayı Yıl 2019 Cilt: 12 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Karadere, A., & Karatepe, B. (2019). Ankara’nın Mamak İlçesinde Tüketime Sunulan Peynirlerde Akar Varlığının Araştırılması. Kocatepe Veterinary Journal, 12(3), 300-304. https://doi.org/10.30607/kvj.571007
AMA Karadere A, Karatepe B. Ankara’nın Mamak İlçesinde Tüketime Sunulan Peynirlerde Akar Varlığının Araştırılması. kvj. Eylül 2019;12(3):300-304. doi:10.30607/kvj.571007
Chicago Karadere, Ayda, ve Bilge Karatepe. “Ankara’nın Mamak İlçesinde Tüketime Sunulan Peynirlerde Akar Varlığının Araştırılması”. Kocatepe Veterinary Journal 12, sy. 3 (Eylül 2019): 300-304. https://doi.org/10.30607/kvj.571007.
EndNote Karadere A, Karatepe B (01 Eylül 2019) Ankara’nın Mamak İlçesinde Tüketime Sunulan Peynirlerde Akar Varlığının Araştırılması. Kocatepe Veterinary Journal 12 3 300–304.
IEEE A. Karadere ve B. Karatepe, “Ankara’nın Mamak İlçesinde Tüketime Sunulan Peynirlerde Akar Varlığının Araştırılması”, kvj, c. 12, sy. 3, ss. 300–304, 2019, doi: 10.30607/kvj.571007.
ISNAD Karadere, Ayda - Karatepe, Bilge. “Ankara’nın Mamak İlçesinde Tüketime Sunulan Peynirlerde Akar Varlığının Araştırılması”. Kocatepe Veterinary Journal 12/3 (Eylül 2019), 300-304. https://doi.org/10.30607/kvj.571007.
JAMA Karadere A, Karatepe B. Ankara’nın Mamak İlçesinde Tüketime Sunulan Peynirlerde Akar Varlığının Araştırılması. kvj. 2019;12:300–304.
MLA Karadere, Ayda ve Bilge Karatepe. “Ankara’nın Mamak İlçesinde Tüketime Sunulan Peynirlerde Akar Varlığının Araştırılması”. Kocatepe Veterinary Journal, c. 12, sy. 3, 2019, ss. 300-4, doi:10.30607/kvj.571007.
Vancouver Karadere A, Karatepe B. Ankara’nın Mamak İlçesinde Tüketime Sunulan Peynirlerde Akar Varlığının Araştırılması. kvj. 2019;12(3):300-4.

13520    13521       13522   1352314104

14105         14106        14107       14108