Ülkeler tarım politikalarını, nüfuslarının yeterli ve sağlıklı beslenebilmesi yönünde oluşturmaktadırlar. Genişle-yen nüfusa paralel artan gıda gereksinimini karşılaya-bilmek amacıyla daha fazla hasat için, kimyasallar kullanarak toprağın işlenmesi yöntemi toprak ve çevre kirliliğine neden olmuştur. Son dönemlerde insan sağlığını ve çevreyi korumak için ülkelerin sürdürülebilir tarım arayışına yönelmeleri, organik tarımın önemini artırmış-tır. Türkiye’de ilk zamanlar dış talep doğrultusunda başlayan organik tarım giderek yaygınlaşmış, iç pazar için de üretilip, pazarlanır hale gelmiştir. Bu çalışmada organik tarım ve üniversite gençliğinin organik gıdalarla ilgili tutum ve davranışları ele alınmıştır. Türkiye’de, TÜİK 2014 verilerine göre, nüfusun yaklaşık yüzde on yedisini 15-24 yaş arası bireyler teşkil etmektedir. Genç nüfus, organik gıda tüketimi açısından önemli bir potansiyel oluşturmaktadır. Bu nedenle, genç nüfusun organik tarım ve organik gıdalarla ilgili farkındalığını ve tercihlerini tespit etmek amacıyla, üniversite gençliği arasında ampirik bir çalışma gerçekleştirilmiş ve organik tarım ve organik gıda tüketim alışkanlığı ilgili mevcut durumu gösteren ve potansiyel müşterilerle ilgili geleceğe ışık tutacak ip uçlarına ulaşılmaya çalışılmıştır
Organik Tarım Organik Pazar Gelişimi Organik Gıda Tüketim Alışkanlığı
All countries implement agricultural policies for adequate nutrition of their population. Based upon the increasing population and accordingly increasing food needs, the use of chemical fertilizers rose to improve agricultural production, which caused environmental pollution. In recent years, countries considered sustainable agriculture to protect the environment and human health, and organic farming came to the forefront. In Turkey, organic farming started upon international demand and increased because of widening domestic demand. This study examines the organic food consumption habit of university youth. According to TURKSTAT data in 2014, seventeen percent of Turkey's population is represented by individuals aged 15-24. This young population is an important potential for organic agriculture. In order to find out this potential; awareness, attitudes and behaviours of this young population on organic farming, An empirical study was realized among university students in order to display the current position of organic agriculture and organic foods and also the clues to shed light for potential customers.
Organic Farming Organic Market development Organic Goods Cunsumptiıüon Behavior
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | İşletme |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Temmuz 2021 |
Gönderilme Tarihi | 9 Ocak 2021 |
Kabul Tarihi | 12 Şubat 2021 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2021 Cilt: 5 Sayı: 2 |
Lectio Socialis is a prestigious, international, and peer-reviewed journal that aims to provide a platform for scholars and researchers to share their work and ideas on policy-relevant topics related to social sciences. The journal welcomes high-quality articles from a wide range of disciplines, including economics, political science, public administration, business administration, international relations, urban planning, sociology, psychology, history, jurisprudence, and philosophy. The primary objective of Lectio Socialis is to maintain a vibrant, independent, and unbiased environment for scholars and researchers from different parts of the world to present their research, exchange ideas, and contribute to the advancement of knowledge in their respective fields.