Demir tüm memeli canlılar için hayati öneme sahip
esansiyel bir iz elementtir. Bu çalışmada Akçakale ve Halfeti ilçelerinde
yetiştirilen 54 adet İvesi ırkı koyuna ait çiğ süt örneklerinin demir
düzeylerinin araştırılması amaçlandı. Çiğ koyun süt örneklerinin demir analizi
mikrodalga asitle yakma işleminden sonra indüktif eşleşmiş plazma optik emisyon
spektroskopisi (ICP-OES) ile gerçekleştirildi. İncelenen çiğ koyun süt
örneklerinde Akçakale ilçesinde ortalama 1.45 ± 0.76 mg/L, Halfeti ilçesinde
ortalama 1.58 ± 0.89 mg/L düzeyinde demir tespit edildi.
Her iki ilçeden toplanan çiğ süt
örneklerinde demir düzeyleri arasında istatistiki bir fark tespit edilmedi.
Iron is an essential trace element with vital
importance for all mammalian creatures. In this study, it was aimed to
investigate the iron levels of raw milk samples of 54 Awassi sheep cultivated in Akçakale and Halfeti
districts. Iron analysis of raw sheep milk samples was carried out by
inductively coupled plasma optical emission spectroscopy (ICP-OES) after
microwave digestion. Iron mean values of 1.45 ± 0.76 mg/L in the Akçakale
province and 1.58 ± 0.89 mg/L in the Halfeti province were determined in the
raw sheep milk samples examined. There was no statistical difference between
the iron levels in raw milk samples collected from both provinces.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Sağlık Kurumları Yönetimi |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 13 Eylül 2017 |
Gönderilme Tarihi | 3 Mart 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 Cilt: 2 Sayı: 1 |