Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Akçakale Ve Halfeti İlçelerinde Yetiştirilen İvesi Koyunlarda Süt Demir Düzeylerinin Değerlendirilmesi

Yıl 2017, Cilt: 2 Sayı: 1, 17 - 23, 13.09.2017
https://doi.org/10.24880/maeuvfd.296122

Öz

Demir tüm memeli canlılar için hayati öneme sahip
esansiyel bir iz elementtir. Bu çalışmada Akçakale ve Halfeti ilçelerinde
yetiştirilen 54 adet İvesi ırkı koyuna ait çiğ süt örneklerinin demir
düzeylerinin araştırılması amaçlandı. Çiğ koyun süt örneklerinin demir analizi
mikrodalga asitle yakma işleminden sonra indüktif eşleşmiş plazma optik emisyon
spektroskopisi (ICP-OES) ile gerçekleştirildi. İncelenen çiğ koyun süt
örneklerinde Akçakale ilçesinde ortalama 1.45 ± 0.76 mg/L, Halfeti ilçesinde
ortalama 1.58 ± 0.89 mg/L düzeyinde demir tespit edildi.

Her iki ilçeden toplanan çiğ
süt
örneklerinde demir düzeyleri arasında istatistiki bir fark tespit edilmedi.

Kaynakça

  • Gürsoy, A. Süt Kimyası ve Biyokimyası http://cv.ankara.edu.tr/duzenleme/kisisel/dosyalar/06012015013030. pdf, 2016
  • TUİK , http://www.tuik.gov.tr/PreHaberBultenleri.do?id=21822, 2015
  • Yıldız A, Yıldız N. Ceylanpınar Tarım İşletmesi’nde yetiştirilen İvesi koyunlarının süt verimi ve laktasyon süresi. YYÜ Vet Fak Derg 2002; 13:117-121.
  • https://www.tarimdanhaber.com/haber/hayvancilik/turkiye-yerli-koyun-irklari, 2016
  • Gürsu G, & Aygün T. Serum Calcium, Potassium, Phosphorus and Cobalt Levels of Awassi Ewes Maintained at Village Conditions during Lactation Period. APCBEE Procedia 2014; 8, 6-10.
  • Bolaman, Z. Demir Eksikliği Anemisi. 6. Ulusal İç Hastalıkları Kongresi Kongre Program ve Bildiri Özetleri Kitabı. 2004; 50-57.
  • Carley A. Anemia: When Is it Iron Deficiency? Pediatr Nurs. 2003; 29: 127-133.
  • Kınık Ö, Gürsoy O, & Gökçe R. Süt Ürünlerinin Demir İle Zenginleştirilmesi. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi. 2003; 9(3), 393-401.
  • Uysal, Z. Demir Metabolizmasında, Demir Eksikliğinde Ve Demir Fazlalığında Yenilikler. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Mecmuası. 1999; 52(03).
  • Andrews NC. Iron Deficiency and Related Disorders. In Greer JP, Foerster J, Lukens JN, Rodgers GM, Paraskevas F, Glader B (eds): Wintrobe’s Clinical Hematology 11th ed. Vol. 1. Philadelphia: Lippinclott Williamas&Wilkins, 2004:979-1009
  • Tarakçı Z, & Küçüköner E. Süt ve Süt Ürünlerinin Demir İçeriği Yönünden Zenginleştirilmesi. GIDA/THE JOURNAL OF FOOD. 2005; 30(6).
  • TUİK, Şanlıurfa ilçe bazlı hayvan istatistikleri, 2016
  • Anagnostopoulos AK, Katsafadou AI, Pierros V, Kontopodis E, Fthenakis GC Arsenos G & Tsangaris GT. Milk of Greek sheep and goat breeds; characterization by means of proteomics. Journal of proteomics, 2016; 147, 76-84.
  • Maurer J, Schaeren W. Le lait de brebis: un aliment de haute valeur nutritive. Revue suisse Agric. 2007; 39 (4): 205–8.
  • Bektaş GI & Altıntaş A. Merinos ve Ile de France x Akkaraman sütlerinde iz element düzeyleri ve laktasyondaki değişimleri. Turkish Journal of Biochemistry/Turk Biyokimya Dergisi, 2011; 36(2).
  • McDowell LR. Minerals in animal and human nutrition. 1992; p: 3, 265-92. Academic Press, London.
  • Kurt D, Denli O, Kanay Z, Güzel C, Ceylan K. Diyarbakır bölgesi Akkaraman koyunlarında kan serumunda Cu, Zn, Se ve yünde Cu, Zn düzeylerinin araştırılması. Turk J Vet Anim Sci. 2001; 25: 431-6.
  • Khan Z I, Ashraf M, Hussain A, McDowell LR & Ashraf MY. Concentrations of minerals in milk of sheep and goats grazing similar pastures in a semiarid region of Pakistan. Small Ruminant Research. 2006; 65(3), 274-278.
  • Aganga AA, Amarteifio JO & Nkile N. Effect of stage of lactation on nutrient composition of Tswana sheep and goat's milk. Journal of Food Composition and Analysis. 2002; 15(5), 533-543.
  • Ranjith D & Pandey JK. Mineral Profiles in Blood and Milk of Sheep. International Journal of Science and Research (IJSR) 2015; 4 (10): 821-26.
  • Park YW, Juárez M, Ramos M & Haenlein GFW. Physico-chemical characteristics of goat and sheep milk. Small ruminant research. 2007; 68(1), 88-113.
  • Zamberlin Š, Antunac N, Havranek J & Samaržija D. Mineral elements in milk and dairy products. Mljekarstvo.2012; 62(2), 111.
  • Raynal-Ljutovac K, Lagriffoul G, Paccard P, Guillet I & Chilliard Y. Composition of goat and sheep milk products: An update. Small ruminant research. 2008; 79(1), 57-72.
  • Ivanova S. Dynamical changes in the trace element composition of fresh and lyophilized ewe’s milk. Bulgarian Journal of Agricultural Science, 2011; 17(1), 25-30.
  • Altun SK, Yiğin A, Gürbilek SE, Gürbüz S, Demirci M, Keskin O, Tel OY.An Enzyme-Linked Immunosorbent Assay for Brucella Specific Antibody and Real-Time PCR for Detecting Brucella Spp. in Milk and Cheese in Şanlıurfa, Turkey. Pakistan Veterinary Journal, 2017, 37(1): 39-42.

Evaluation of Milk Iron Levels in Awassi Sheep Cultivated in Akçakale and Halfeti Province

Yıl 2017, Cilt: 2 Sayı: 1, 17 - 23, 13.09.2017
https://doi.org/10.24880/maeuvfd.296122

Öz

Iron is an essential trace element with vital
importance for all mammalian creatures. In this study, it was aimed to
investigate the iron levels of raw milk samples of 54 Awassi  sheep cultivated in Akçakale and Halfeti
districts. Iron analysis of raw sheep milk samples was carried out by
inductively coupled plasma optical emission spectroscopy (ICP-OES) after
microwave digestion. Iron mean values ​​of 1.45 ± 0.76 mg/L in the Akçakale
province and 1.58 ± 0.89 mg/L in the Halfeti province were determined in the
raw sheep milk samples examined. There was no statistical difference between
the iron levels in raw milk samples collected from both provinces.

Kaynakça

  • Gürsoy, A. Süt Kimyası ve Biyokimyası http://cv.ankara.edu.tr/duzenleme/kisisel/dosyalar/06012015013030. pdf, 2016
  • TUİK , http://www.tuik.gov.tr/PreHaberBultenleri.do?id=21822, 2015
  • Yıldız A, Yıldız N. Ceylanpınar Tarım İşletmesi’nde yetiştirilen İvesi koyunlarının süt verimi ve laktasyon süresi. YYÜ Vet Fak Derg 2002; 13:117-121.
  • https://www.tarimdanhaber.com/haber/hayvancilik/turkiye-yerli-koyun-irklari, 2016
  • Gürsu G, & Aygün T. Serum Calcium, Potassium, Phosphorus and Cobalt Levels of Awassi Ewes Maintained at Village Conditions during Lactation Period. APCBEE Procedia 2014; 8, 6-10.
  • Bolaman, Z. Demir Eksikliği Anemisi. 6. Ulusal İç Hastalıkları Kongresi Kongre Program ve Bildiri Özetleri Kitabı. 2004; 50-57.
  • Carley A. Anemia: When Is it Iron Deficiency? Pediatr Nurs. 2003; 29: 127-133.
  • Kınık Ö, Gürsoy O, & Gökçe R. Süt Ürünlerinin Demir İle Zenginleştirilmesi. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi. 2003; 9(3), 393-401.
  • Uysal, Z. Demir Metabolizmasında, Demir Eksikliğinde Ve Demir Fazlalığında Yenilikler. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Mecmuası. 1999; 52(03).
  • Andrews NC. Iron Deficiency and Related Disorders. In Greer JP, Foerster J, Lukens JN, Rodgers GM, Paraskevas F, Glader B (eds): Wintrobe’s Clinical Hematology 11th ed. Vol. 1. Philadelphia: Lippinclott Williamas&Wilkins, 2004:979-1009
  • Tarakçı Z, & Küçüköner E. Süt ve Süt Ürünlerinin Demir İçeriği Yönünden Zenginleştirilmesi. GIDA/THE JOURNAL OF FOOD. 2005; 30(6).
  • TUİK, Şanlıurfa ilçe bazlı hayvan istatistikleri, 2016
  • Anagnostopoulos AK, Katsafadou AI, Pierros V, Kontopodis E, Fthenakis GC Arsenos G & Tsangaris GT. Milk of Greek sheep and goat breeds; characterization by means of proteomics. Journal of proteomics, 2016; 147, 76-84.
  • Maurer J, Schaeren W. Le lait de brebis: un aliment de haute valeur nutritive. Revue suisse Agric. 2007; 39 (4): 205–8.
  • Bektaş GI & Altıntaş A. Merinos ve Ile de France x Akkaraman sütlerinde iz element düzeyleri ve laktasyondaki değişimleri. Turkish Journal of Biochemistry/Turk Biyokimya Dergisi, 2011; 36(2).
  • McDowell LR. Minerals in animal and human nutrition. 1992; p: 3, 265-92. Academic Press, London.
  • Kurt D, Denli O, Kanay Z, Güzel C, Ceylan K. Diyarbakır bölgesi Akkaraman koyunlarında kan serumunda Cu, Zn, Se ve yünde Cu, Zn düzeylerinin araştırılması. Turk J Vet Anim Sci. 2001; 25: 431-6.
  • Khan Z I, Ashraf M, Hussain A, McDowell LR & Ashraf MY. Concentrations of minerals in milk of sheep and goats grazing similar pastures in a semiarid region of Pakistan. Small Ruminant Research. 2006; 65(3), 274-278.
  • Aganga AA, Amarteifio JO & Nkile N. Effect of stage of lactation on nutrient composition of Tswana sheep and goat's milk. Journal of Food Composition and Analysis. 2002; 15(5), 533-543.
  • Ranjith D & Pandey JK. Mineral Profiles in Blood and Milk of Sheep. International Journal of Science and Research (IJSR) 2015; 4 (10): 821-26.
  • Park YW, Juárez M, Ramos M & Haenlein GFW. Physico-chemical characteristics of goat and sheep milk. Small ruminant research. 2007; 68(1), 88-113.
  • Zamberlin Š, Antunac N, Havranek J & Samaržija D. Mineral elements in milk and dairy products. Mljekarstvo.2012; 62(2), 111.
  • Raynal-Ljutovac K, Lagriffoul G, Paccard P, Guillet I & Chilliard Y. Composition of goat and sheep milk products: An update. Small ruminant research. 2008; 79(1), 57-72.
  • Ivanova S. Dynamical changes in the trace element composition of fresh and lyophilized ewe’s milk. Bulgarian Journal of Agricultural Science, 2011; 17(1), 25-30.
  • Altun SK, Yiğin A, Gürbilek SE, Gürbüz S, Demirci M, Keskin O, Tel OY.An Enzyme-Linked Immunosorbent Assay for Brucella Specific Antibody and Real-Time PCR for Detecting Brucella Spp. in Milk and Cheese in Şanlıurfa, Turkey. Pakistan Veterinary Journal, 2017, 37(1): 39-42.
Toplam 25 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Sağlık Kurumları Yönetimi
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Nilgün Paksoy

Yayımlanma Tarihi 13 Eylül 2017
Gönderilme Tarihi 3 Mart 2017
Yayımlandığı Sayı Yıl 2017 Cilt: 2 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Paksoy, N. (2017). Akçakale Ve Halfeti İlçelerinde Yetiştirilen İvesi Koyunlarda Süt Demir Düzeylerinin Değerlendirilmesi. Veterinary Journal of Mehmet Akif Ersoy University, 2(1), 17-23. https://doi.org/10.24880/maeuvfd.296122