The aim of this study was
to determine the presence and antibiotic resistance profile of Escherichia
coli strains in Urfa cheese and comparing the antibacterial activity
of donkey milk and essential oil of Micromeria
congesta. 93 fresh Urfa cheese samples were obtained
in Şanlıurfa province.
Bacteria were isolated and identified by conventional cultural technique. In
vitro susceptibility test for antibiotics,
donkey milk and essential oil of M .congesta were performed
with Kirby-Bauer disc diffusion
method. Steam distillation was used to provide the essential oil of Micromeria congesta.
E.coli strains were isolated in 43 (46%) of all cheese samples.
The E.coli were highly resistant to clindamycin (100%), penicillin (100%), oxacillin
(100%), tetracycline (100%), neomycin (80%),
kanamycin (80%), gentamycin
(50%), enrofloxacin (50%), streptomycin
(46%) and low level of resistance
to imipenem (20%), cefoxitin (16%).
This study showed E.coli strains
developed high rates of multidrug resistance. Essential oil of Micromeri congesta
and donkey milk inhibited a high antibacterial activity on E.coli strains when comparing the antibacterial activity of
reference antibiotics (tetracycline and
streptomycin).
Bu çalışmanın amacı, Urfa peynirlerinde Escherichia coli suşlarının varlığını ve antibiyotik
direnç profilini belirlemek, eşek sütü ve Micromeria congesta bitkisi esansiyel yağının
antibakteriyel etkinliğini karşılaştırmaktır. Çalışma kapsamında, Şanlıurfa ilinden 93 adet taze
Urfa peyniri örneği toplandı. Konvansiyonel kültür tekniği ile izolasyon ve identifikasyon
gerçekleştirildi. Kirby-Bauer disk difüzyon yöntemi ile antibiyotik, eşek sütü ve Micromeria
congesta uçucu yağı için in vitro duyarlılık testi yapıldı. Micromeria congesta’nın uçucu yağını
elde etmek için buhar distilasyon yöntemi kullanıldı. Tüm peynir örneklerinin 43’ünde (% 46)
E. coli suşu izole edildi. E. coli suşları, klindamisin (% 100), penisilin (% 100), oksasilin (%
100), tetrasiklin (% 100), neomisin (% 80), kanamisin (% 80), gentamisin (% 50) enrofloksasin
(% 50), streptomisin (% 46)’e yüksek direnç; imipenem (% 20), sefoksitin (% 16)’ine de düşük
direnç gösterdi. Bu çalışma E. coli suşlarının yüksek oranda çoklu ilaç direnci geliştirdiğini
gösterdi. Micromeria congesta esansiyel yağı ve eşek sütünün antibakteriyel etkinliği referans
antibiyotikler (tetrasiklin ve streptomisin) ile kıyaslandığında antibakteriyel etkinliğinin daha
etkin olduğu görüldü.
Urfa cheese donkey milk Micromeria congesta antibacterial activity
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Sağlık Kurumları Yönetimi |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 29 Aralık 2017 |
Gönderilme Tarihi | 8 Aralık 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 Cilt: 2 Sayı: 2 |