Bu çalışmada, manyetik alan uygulamasının istiridye (Pleurotus ostreatus) ve şitake (Lentinula edodes) mantarları misel büyüme hızına etkileri incelenmiştir. 121°C'de 30 dakika otoklavlanan 30 ml, %2 Malt Extract Agar (MEA), 9 cm çapında sterilize edilmiş petri kaplarına dökülmüştür. Daha sonra, her iki mantarın miselleri steril koşullar altında petri kaplarına ekilmiş ve bir solenoid kullanılarak farklı sürelerde (5, 10, 15 ve 30 dak.) 0.25, 0.5, 1, 5, 10, 50 ve 100 mT olmak üzere yedi manyetik alan kuvvetinden birine maruz bırakılmıştır. Kültürler oda sıcaklığında (yaklaşık 23°C) muhafaza edilmiştir. Her iki günde bir, misellerin büyüme oranları 20 günlük bir süre boyunca ölçülmüştür. Farklı manyetik alan güçleri ve uygulama aralıkları için SPSS18 ile iki yönlü varyans analizi yapılmıştır. Manyetik alan ve uygulama süreleri arasındaki farkı göstermek için LSD testi kullanılmıştır. Yapılan analizler sonucunda şu sonuçlar bulunmuştur: 1) Manyetik alan uygulaması, şitake mantarının misel büyüme hızı üzerinde önemli bir etkiye sahip olmuştur, ancak maruz kalma süresi ve manyetik alan-maruz kalma süresi etkileşiminin büyüme üzerinde herhangi bir etkisi görülmemiştir. Bu çalışmada, şitake mantarı misellerinin gelişimi için 5 mT ve 10 mT manyetik alan maruziyetinin etkili olabileceği sonucuna varılmıştır. 2) İstiridye mantarının misel büyüme hızı, manyetik alan, maruz kalma süresi ve manyetik alan-maruz kalma süresi etkileşiminden önemli ölçüde etkilenmemiştir.
Pleurotus ostreatus Lentinula edodes Manyetik alan Misel büyüme oranı
Bu makale Kastamonu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde yapılan "Elektromanyetik uygulamaların shiitake ve istiridye mantarının gelişimine etkisi" konulu yüksek lisans tezinden hazırlanmıştır.
The effects of magnetic field application on the mycelial growth rate of oyster (Pleurotus ostreatus) and shiitake (Lentinula edodes) mushrooms were studied. 30 ml, %2 Malt Extract Agar (MEA) which autoclaved at 121°C for 30 minutes was placed in 9 cm diameter sterilized Petri dishes. Then, the mycelia of both fungi were planted in the Petri dishes under sterilized conditions, and magnetically exposed to one of seven magnetic field strengths, 0.25, 0.5, 1, 5, 10, 50, and 100 mT for different periods of time (5, 10, 15, and 30 min) using a solenoid., The cultures were conserved at room temperature (approximately 23°C). Once every two days, the growth rates of the mycelia were measured for a period of 20 days. A two-way analysis of variance was performed with SPSS18 for different magnetic field strengths and intervals of application. The LSD test was performed to show the differences. The following results were found: 1) Magnetic field application had a significant effect on the mycelial growth rate of shiitake mushroom, but exposure time and magnetic field-exposure time interaction had not any influence on the growth. In this study, it was concluded that 5 mT and 10 mT magnetic field exposure may be efficient for the development of shiitake mushroom mycelia. 2) Mycelial growth rate of oyster mushroom was not significantly affected by a magnetic field, exposure time, and magnetic field-exposure time interaction.
Pleurotus ostreatus Lentinula edodes Magnetic field Mycelial growth rate
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Bölüm | ARAŞTIRMA MAKALESİ |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 28 Nisan 2022 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2022 Cilt: 13 Sayı: 1 |
Uluslararası Hakemli Dergi
Dergimiz, herhangi bir başvuru veya yayımlama ücreti almamaktadır
Bu eser Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.