In this study, it was aimed to determine the antimicrobial effect of ethanol extracts of edible mushrooms Boletus edulis, Lactifluus piperatus and Chanterelle cibarious species on some standard pathogenic microorganisms that are pathogenic to humans. Antimicrobial activity was determined by the broth microdilution method. Ethanol extract of B. edulis and L. piperatus mushrooms showed similar activity, and antibacterial activity was detected against Gram-negative Escherichia coli and Pseudomonas aeruginosa and Gram-positive Sarcina lutea and Bacillus cereus standard bacteria at a dose of 3.12 mg/ml. It was found that both species showed activity against Gram-positive Staphylococcus aureus bacteria at a dose of 6.25 mg/ml. No activity was detected against Klebsiella pneumoniae and Salmonella enteritidis bacteria. It was found that the ethanol extract of the C. cibarius species showed activity against S. lutea and S. enteritidis at a dose of 3.12 mg/ml and against S. aureus bacteria at a dose of 6.25 mg/ml. It was found to have a very high activity against Gram-positive B. cereus bacteria, with a MIC value of 0.19 mg/ml. No activity was detected against E. coli, P. aeruginosa and K. pneumoniae. When all studied mushroom species were compared in terms of antibacterial activity, B. edulis and L. Piperatus mushroom species were found to be more effective against standard pathogenic bacteria than C. cibarius species. Additionally, in the study, it was determined that ethanol extracts of B. edulis, L. piperatus and C. cibarius species did not show an antifungal effect against the Candida albicans yeast strain.
Amtimicrobial activity Ethanol extracts Mushroom extracts Edible mushrooms
Bu çalışmada yenilebilir mantarlardan Boletus edulis Bull., Lactifluus piperatus (L.) Roussel ve Cantharellus cibarius Fr. türlerinin etanol ekstraktlarının insan patojeni olan bazı standart patojen mikroorganizmalar üzerine antimikrobiyal etkisinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Antimikrobiyal aktivite sıvı mikrodilüsyon metoduyla saptanmıştır. B. edulis ve L. piperatus mantarlarının etanol ekstraktının benzer aktivite gösterdiği, Gram negatif Escherichia coli ve Pseudomonas aeruginosa ve Gram pozitif Sarcina lutea ve Bacillus cereus standart bakterilerine karşı 3.12 mg/ml dozunda antibakteriyal aktivite tespit edilmiştir. Her iki türün Gram pozitif Staphylococcus aureus bakterisine karşı ise 6. 25 mg/ml dozunda aktivite gösterdikleri bulunmuştur. Klebsiella pneumoniae ve Salmonella enteritidis bakterilerine karşı herhangi bir aktivite saptanmamıştır. C. cibarius türünün etanol ekstraktının, S. lutea ve S. enteritidis’e karşı 3.12 mg/ml, S. aureus bakterisine karşı ise 6. 25 mg/ml dozunda aktivite gösterdiği bulunmuştur. Gram pozitif B. cereus bakterisine karşı 0.19 mg/ ml MİK değeriyle oldukça yüksek oranda aktiviteye sahip olduğu görülmüştür. E. coli, P. aeruginosa ve K. pneumoniae’ya karşı herhangi bir aktivite tespit edilmemiştir. Çalışılan tüm mantar türleri antibakteriyal aktivite yönünden kıyaslandığında, B. edulis ve L. piperatus mantarı türlerinin C. cibarius türüne göre standart patojen bakteriler üzerine daha etkili olduğu görülmüştür. Ayrıca yapılan çalışmada B. edulis, L. piperatus ve C. cibarius türlerinin etanol ekstraktlarının Candida albicans maya suşuna karşı antifungal bir etki göstermedikleri saptanmıştır.
Antimikrobiyal aktivite Etanol ekstraktı Mantar ekstraktları Yenilebilir mantarlar
Mantar örneklerinin teşhisleri sırasında bize yardımcı olan sayın Dr. Öğrt. Üyesi Sinan ALKAN’a teşekkürü bir borç biliriz.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Mikoloji |
Bölüm | ARAŞTIRMA MAKALESİ |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 14 Ekim 2024 |
Gönderilme Tarihi | 30 Temmuz 2024 |
Kabul Tarihi | 29 Ağustos 2024 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2024 Cilt: 15 Sayı: 2 |
Uluslararası Hakemli Dergi
Dergimiz, herhangi bir başvuru veya yayımlama ücreti almamaktadır
Bu eser Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.