Bu çalışmada, suda ultrases hızının tuzluluk ve sıcaklıkla değişimi incelenmiştir. Tuzlu su, kullanılan saf su hacminde ölçülen miktarda sofra tuzunun (NaCl) çözdürülmesiyle hazırlanmıştır. Ölçümler plexi camları olan dikdortgen bir havuzun içinde yapılmıştır. Boyuna ses ötesi darbeleri suya göndermek ve almak için 4 Mhz ‘lik transduser kullanılmıştır. Deneysel ölçümlerden elde edilen veriler kullanılarak hızı, sıcaklık ve tuzluluk fonksiyonu olarak tanımlayan matematiksel bir ifade geliştirilmiştir. Sonuçlar, ultrasonik hızın sıcaklık ve tuzlulukla arttığını göstermiştir.
In this study, investigations of variations of ultrasonic speed with salinity and temperature in water samples are reported. Initially samples of saline water were prepared by dissolving measured quantities of salt (table salt, NaCl) in a given volume of pure water. Measurements were carried out in a rectangular bath having plexi-glass windows. One transducer with 4 MHz is used for launching and receiving the longitudinal ultrasonic pulses through the water. A mathematical expression describing speed as a function of temperature and salinity is developed. Results indicate that ultrasonic speed increases with temperature and salinity.
Ultrasonic speed transducer temperature effect salinity effect
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Mühendislik |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 13 Eylül 2015 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2015 Cilt: 27 Sayı: 2 |
Marmara Fen Bilimleri Dergisi
e-ISSN : 2146-5150
MU Fen Bilimleri Enstitüsü
Göztepe Yerleşkesi, 34722 Kadıköy, İstanbul
E-posta: fbedergi@marmara.edu.tr