The present study was designed to evaluate the impact of pine oil on some biochemical parameters in muscle tissue of streptozotocin-induced type-1diabetic rats. The rats were divided into three groups: control (C) streptozotocin (STZ), streptozotocin+pine oil (STZ+PO) grups. Diabetes induced in rats by a single intraperitoneal injection of streptozotocin (65 mg/kg). 1 mL/kg the dose pine oil was intraperitoneally injected twice in a week to the streptozotocin+pine oil (STZ+PO), and additionally 0.5 mL /500 mL dose of pine oil was added to drinking water of these group. MDA levels of muscle tissue was increased significantly (p < 0,001) in STZ group and glutathione (GSH) level muscle tissue was decreased significantly (p < 0,001) when compared to control group. It was detected that MDA levels of muscle tissue significantly was decreased (p < 0,001) and GSH level was significantly (p < 0,001) inreased in the STZ+PO group compared to STZ group. The fatty acid composition, A, D, E and K vitamins, cholesterol and sterol levels significantly were changed in the control group compared to STZ group, in addition to, the applied pine oil can significantly inhibited these changes in muscle tissue. According to our findings, it was observed that the pine oil has beneficial effects in the decreasing of some biochemical metabolic disorders caused by experimental diabetes in the muscle tissue.
Experimental diabetes oxidative stress fatty acid composition A D E and K vitamins cholesterol and sterols
Bu çalışma, Tip–1 diyabet oluşturulan sıçanlarda çam yağının kas dokusundaki bazı biyokimyasal parametreler üzerine etkisinin araştırılması için tasarlandı. Sıçanlar kontrol (K), streptozotosin (STZ) ve streptozotosin+çam yağı (STZ+ÇY) olmak üzere üç grubu ayrıldı. STZ gruplarına intraperitoneal enjeksiyonla streptozotosin (65 mg/kg) verilerek diyabet oluşturuldu. Çam yağı grubundaki sıçanlara haftada iki gün 1ml/kg dozunda intraperitoneal enjeksiyonla çam yağı, ayrıca deney boyunca 0,5 ml çam yağı 500 ml içme suyuna eklenerek verildi. Kontrol grubuna göre, STZ grubunda TBARS düzeyinin anlamlı bir şekilde arttığı (p<0.001), GSH ve total protein düzeyinin (p<0.001) anlamlı bir şekilde azaldığı belirlendi, STZ grubu ile karşılaştırıldığında, uygulanan çam yağı sonucunda TBARS düzeyinin anlamlı bir şekilde azaldığı (p<0.001),GSH ve total protein düzeyinin anlamlı bir şekilde arttığı (p<0.001) tespit edildi. Kontrol grubuna göre, STZ grubunda yağ asidi kompozisyonu, ADEK vitaminleri, kolesterol ve sterol düzeyinde önemli değişikliklerin olduğu, uygulanan çam yağının bu değişiklikleri önemli ölçüde engelleyebildiği saptandı. Elde ettiğimiz bulgulara göre, çam yağının kas dokusunda deneysel diyabetin neden olduğu bazı biyokimyasal metabolik düzensizliklerin azaltılmasında yararlı etkileri olduğu ortaya çıkmıştır.
Deneysel diyabet oksidatif stres yağ asidi kompozisyonu A D E ve K vitaminleri kolesterol ve sterol
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Mühendislik |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 6 Mayıs 2016 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2015 Cilt: 27 Sayı: 4 |
Marmara Fen Bilimleri Dergisi
e-ISSN : 2146-5150
MU Fen Bilimleri Enstitüsü
Göztepe Yerleşkesi, 34722 Kadıköy, İstanbul
E-posta: fbedergi@marmara.edu.tr