Evidence that has accumulated for many years suggests that diet is
an important environmental factor in the etiology of colorectal
cancers. Epidemiological data generally support the association
between total energy intake, high fat diets, red meat intake and
increased colon cancer risk. The Western-style diet and cooking
techniques are risk factors for developing colon cancer. Further,
oxidative stress caused by reactive oxygen species plays a
significant role in a number of age-specific diseases such as cancer
and neurodegenerative disorders. Dietary proteins including whey
proteins have been reported to have the ability to scavenge reactive
oxygen species. Animal studies have also shown that whey protein
protects against the development of carcinogen induced colon
tumors in rats. In addition to proteins, protein hydrolyzates have
been found to exhibit antioxidant activity. During protein
hydrolysis, overall antioxidant activity of protein is enhanced as its
tertiary structure is disrupted and the solvent accessibility of
released amino acids increases. In this review, we summarize the
present knowledge on the etiopathogenesis of colorectal cancers
and the potential use of whey proteins in its treatment.
Kolorektal kanser etiyolojisinde diyetin önemli bir çevresel faktör
olduğu yapılan çalışmalarla kanıtlanmıştır. Total enerji alımı,
yüksek yağlı diyet ve kırmızı et alımı ile kolon kanseri gelişimi
arasında bağlantı olduğu epidemiyolojik verilerle de
desteklenmiştir. Batı tarzı diyet ve pişirme teknikleri kolon kanseri
için risk faktörü olarak yer almaktadır. Öte yandan, reaktif oksijen
türleri tarafından oluşturulan oksidatif stres, kanser ve
nörodejeneratif bozukluklar gibi yaşa bağlı hastalıklarda önemli rol
oynamaktadır. Süt serumu proteinleri ve diğer diyetsel proteinlerin
reaktif oksijen radikallerini temizleme gücüne sahip olduğu
bildirilmiştir. Hayvan çalışmalarında karsinojen kullanılarak
oluşturulan kolon kanserine karşı süt serumu proteinlerinin
koruyucu olduğu gösterilmiştir. Proteinlerin yanında protein
hidrolizatlarının da antioksidan aktivite gösterdiği bulunmuştur.
Protein hidrolizi sırasında proteinin tersiyer yapısının bozulması ve
amino asit salınmasındaki artışa bağlı olarak proteinin antioksidan
aktivitesinde artış izlenmektedir. Bu derlemede, kolorektal kanser
etiyopatogenezindeki mevcut bilgileri özetlemeye ve tedavide süt
serumu proteinlerinin potansiyel kullanımını irdelemeye çalıştık.
Birincil Dil | tr. |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Eylül 2015 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2014 Cilt: 27 Sayı: 1 |