Abstract
Food banking is a donation system that delivers food, cloth, fuel and other goods to the needy free of charge. This system is practiced and encouraged in many countries. Economic, cultural, political and administrative traits of these countries result in differences in food banking practices. This study explains how the food banking system operates in the United States which is considered to be a pioneer in this field, while also analyzing the experience in Turkey which dates back only ten years. The paper aims at emphasizing the importance of gaining familiarity with food banking for business entities, examining the tax advantages offered by this system on a comparative basis, and revealing the achievements as well as the flaws of the Turkish practice.
Özet
Gıda bankacılığı, işletmelerce son kullanma tarihine yaklaşmış, ihtiyaç ve üretim fazlası olan gıda
maddeleri, giysi ve yakacak gibi ürünleri bedelsiz olarak ihtiyacı olan kişilere ulaştıran bir bağış sistemidir.
Dünyanın birçok ülkesinde uygulanan ve özendirilen bir sistemdir. Fakat ülkelerin ekonomik, kültürel,
siyasi ve devlet yapıları sistemde bazı farklılıklara neden olmaktadır. Bu çalışmada gıda bankacılığı sisteminin
.ncüsü olan ABD ile on yıllık bir gıda bankacılığı geçmişine sahip olan Türkiye’de gıda bankacılığı
sisteminin işleyişi ele alınmıştır. Bu çalışmanın amacı, gıda bankacılığı sisteminin işletmelerce bilinmesinin
önemini vurgulamak ve çeşitli ülkelerde işletmeler için önemli vergisel avantajları bulunan gıda
bankacılığı sistemini karşılaştırmalı olarak incelemek, Türkiye uygulamasının eksik ve iyi olan yanlarını
ortaya koymaktır.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makale Başvuru |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Eylül 2015 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2015 Cilt: 11 Sayı: 44 |
Bu web sitesi Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.
Öneri Dergisi
Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü
Göztepe Kampüsü Enstitüler Binası Kat:5 34722 Kadıköy/İstanbul
e-ISSN: 2147-5377