Tıbbi ve aromatik bir bitki olarak yaygın olarak kullanılan tek yıllık otsu bitkilerden olan kişniş, tat ve aroma olarak, sindirim sistemi gibi hastalıklarda ve ateş düşürücü olarak kullanılmaktadır. Tuzluluk, tarımsal ürünlerin toprak kalite indeks parametrelerinde üretimi sınırlayan en önemli çevresel faktörlerden biridir. Denemede, farklı tuz konsantrasyonlarında (0, 50, 100, 150, 200 mM) bacillus sp uygulamasının kişniş tohumlarının (Coriandrum sativum L.) çimlenme fizyolojisine etkisi araştırılmıştır. Çalışmada bakteri ve tuz uygulamasının incelenen parametrelerde %1 düzeyinde önemli olduğu ve bakteri uygulamasının artan tuz konsantrasyonlarının çimlenme fizyolojisi üzerindeki olumsuz etkilerini en aza indirdiği tespit edilmiştir. Çimlenme oranı (%67), çimlenme aralığı (8.4 gün), ortalama günlük çimlenme (4.5 gün), pik (2.33) ve çimlenme (10.5) değerleri elde edilmiştir. 50 mM tuz uygulaması kişniş (Coriandrum sativum L.) tohumlarında en iyi çimlenme değerlerini sağlamıştır.
Dünyada toprak tuzluluğu oldukça büyük bir sorundur. Tuzlu toprakların ıslahı da oldukça pahalı bir işlem olduğu için tuza toleranslı bitki yetiştirilmelidir. bitkilerin tuza toleransını artıracak uygulamalar araştırılmalıdır. araştırmamızda farklı tuz dozlarında PGPR uygulamasının etkisi araştırılmış bakteri uygulamasının etkili olduğu sonucuna varılmıştır. bu konuda yapılan çalışmaların tuza toleranslı bitki çeşidi ve tuz toleransını etkileyecek uygulama çalışmaları için kaynak olabilecektir.
Coriander (Coriandrum sativum L.), one of the annual herbaceous plants widely used as a medicinal and aromatic herb, is used as flavor and aroma, to treat digestive system diseases, as antipyretic, etc. Salinity, which is one of the soil quality index parameters, is one of the most important abiotic stress factors limiting the production of agricultural products. This study examined the effect of Bacillus sp. application on germination rate (%), germination speed (days), average daily germination (days), peak and germination values of coriander at different salt (NaCl) concentrations (0, 50, 100, 150, 200 mM). It was determined that the Bacillus sp. and salt application were significant at the level of 1% in the investigated parameters and that the bacterial application minimized the negative effects of increasing salt concentrations on the germination biology. The germination rate (67%), germination speed (8.4 days), average daily germination (4.5 days), peak (2.33%), and germination values (10.5%) were obtained. It was determined that no Bacillus sp. + 50 mM salt application provided the best germination values in coriander seeds.
Bacillus sp. Quality Coriander Stress Seed Medicinal and aromatic plants
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Agronomi |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Erken Görünüm Tarihi | 28 Eylül 2023 |
Yayımlanma Tarihi | 30 Eylül 2023 |
Gönderilme Tarihi | 27 Nisan 2023 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023 |