The rapid increase in the human population and the improvement in the living standards of many countries in the world cause the increasing supply of agricultural land to be unmet. Therefore, soil fertility is gaining importance day by day and soil texture is becoming a strategic element. With the development of nanotechnology, the usability of nanoparticles in many fields, especially in agriculture, has started to be investigated or discussed. Studies in agricultural nanotechnology have generally focused on using less pesticides, increasing yields or developing stress-resistant crops. Some studies in this field have started to yield positive results. However, more studies are needed for nanotechnology to be used in agriculture. Because deciding on the use of nanoparticles is an issue that can be reached in the long term. In recent years, the application of nanotechnology-based applications in agriculture is one of the strategies that attract the attention of researchers. Nanotechnology explores a wide spectrum of applications in the fields of biotechnology and agriculture sector, creating a broad spectrum for various applications. Nanotechnology has become a new technology that can be used in various industries such as industry, medicine, food science and safety, smart packaging and agriculture. Nanotechnology, which has been used in many stages of agriculture in recent years, has been widely applied in product production, development, processing, packaging, storage and transportation, and has brought about major changes in food and agricultural systems. It is also used to increase plant resistance and to control the efficacy and safety of pesticides and fertilizers. Thus, the application of nanostructured materials designed for sustainable crop production reduces nutrient losses, suppresses diseases and increases yields. In this study, the strengths, weaknesses, opportunities and targets for the use of nanotechnology and nanoparticles in wheat agriculture were identified and presented.
İnsan nüfusunun hızla artması ve dünyada birçok ülkenin yaşam standartlarının gelişmesi ve iyileşmesi, tarım alanlarında artan arzın karşılanamamasına neden olmaktadır. Bu nedenle toprak verimliliği her geçen gün önem kazanmakta ve toprak teskstürü stratejik bir unsur haline gelmektedir. Nanoteknolojinin gelişmesiyle birlikte nanoparçacıkların birçok alanda kullanılabilirliği araştırılmaya veya tartışılmaya başlanmıştır. Nanoteknoloji, tarımsal alanda kullanılabilirliği araştırılan konulardan biridir. Tarımsal nanoteknolojideki çalışmalar genellikle daha az pestisit kullanmaya, verimi artırmaya veya strese dayanıklı mahsuller geliştirmeye odaklanmıştır. Bu alanda yapılan bazı çalışmalar olumlu sonuçlar vermeye başlamıştır. Ancak nanoteknolojinin tarımda kullanılabilmesi için daha fazla çalışmaya ihtiyaç duyulmaktadır. Nanopartikül kullanımına karar vermek uzun vadede ulaşılabilecek bir konudur. Son yıllarda nanoteknoloji temelli uygulamaların tarım alanlarında uygulanması araştırmacıların ilgisini çeken stratejilerden biridir. Nanoteknoloji, biyoteknoloji ve tarım sektörü alanlarında çeşitli uygulamalar için geniş bir spektrum oluşturarak geniş bir alanı araştırmaktadır. Nanoteknoloji çeşitli endüstrilerde; Sanayi, tıp, gıda bilimi ve güvenliği, akıllı paketleme ve tarım gibi alanlarda kullanılabilecek yeni bir teknoloji haline gelmiştir. Özellikle son yıllarda tarımın birçok aşamasında kullanım alanları artan nanoteknoloji, ürün üretimi, geliştirilmesi, işlenmesi, ambalajlanması, depolanması ve taşınmasında yaygın olarak uygulanarak gıda ve tarım sistemlerinde büyük değişiklikler meydana getirmiştir. Ayrıca bitki direncini arttırmak, pestisit ve gübrelerin etkinliğini ve güvenliğini kontrol etmek için kullanılmaktadır. Böylece sürdürülebilir mahsul üretimi için tasarlanmış nano yapılı malzemelerin uygulanması besin kayıplarını azaltır, hastalıkları bastırır ve verimi artırır. Bu çalışmada, nanoteknoloji ve nanopartiküllerin buğday tarımında kullanımının güçlü, zayıf yönleri, fırsatları ve hedefleri belirtilmiş ve ortaya konmuştur.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Agronomi |
Bölüm | Derlemeler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Mart 2024 |
Gönderilme Tarihi | 16 Ağustos 2023 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2024 |