Gemlik zeytin çeşidi Türkiye’de en yaygın
yetiştirilen çeşitlerin başında gelmektedir. Genelde dekara 30-40 ağaç
dikilmekte ve goble şeklinde budanmaktadır. Modern zeytin yetiştiriciliğinde
dikim mesafeleri kısaltılarak hasat ve kültürel işlemler kolaylaştırılmakta ve
de dekara verim artırılmaktadır. Bu amaçla, Gemlik zeytin çeşidinin Antalya
koşullarında farklı dikim sıklıkları ve budama uygulamalarının meyveye yatma
üzerine etkileri araştırılmıştır. Çelikle çoğaltılan 1 yaşındaki Gemlik
zeytinleri 5x5 m, 4x3 m ve 4x1.5 m olacak şekilde dikilmişler ve bunlara
kontrol (budanmamış), goble ve dikey eksenli budama uygulamaları yapılmıştır.
Bitkilerde ağaç boyu, gövde çapı, somaklanma başlangıcı, çiçeklenme başlangıcı,
tam çiçeklenme, çiçeklenme sonu, meyve tutum oranı, yeşil olum, pembe olum ve
siyah olum tarihleri belirlenmiştir. Fidanların dikiminden sonraki yılda 5x5 m
dikilen ağaçlarda meyve oluşmazken, 4x3 m ve 4x1.5 m dikim sıklıklarındaki
ağaçlardan azda olsa meyve alınmıştır. Üçüncü yıldan itibaren ise bütün
uygulamalarda meyve tutumu görülmüştür. Denemenin ilk yılında ortalama meyve
tutum oranı % 0.88 iken, bu oran ikinci yılda ortalama % 4.85’e
yükselmiştir. Gemlik zeytin çeşidinde en iyi gelişim ve meyve tutum performansı
4x3 m dikilen ve goble şeklinde budanan ağaçlardan elde edilmiştir.
Gemlik olive is the most common olive variety in Turkey. Generally,
30-40 trees are planted per decare and pruned as open vase style. In the modern
olive cultivation, harvest and growing process are eased and yield per decare
is increased by shortening planting density. For this purpose, it was
researched that the effects of different planting densities and pruning styles
on fruit set of Gemlik olive in Antalya conditions. One year old Gemlik olive
seedlings, which were propagated by cuttings, were planted with 5x5 m, 4x3 m
and 4x1.5 m densities and they were pruned as a control (not pruned), open vase
and vertical axe styles. Plant height, trunk diameter, and also, beginning
dates of inflorescence development, flowering, full flowering, the end of
flowering, and the development of green, pink and black fruits, were observed
on plants. Following year of planting, the trees which were planted with 5x5 m
density, did not give any fruit, and whereas 4x3 m and 4x1.5 m planted trees
gave fruits even a little. After the third year, fruit set was observed on all
trees. Furthermore, during the first year, the fruit set rate was 0.88%,
whereas in the second year it increased to 4.85%. The best plant development
and the highest fruit set for Gemlik olive were observed on the trees, which
were planted with 4x3 m density and pruned as open vase style.
Konular | Ziraat Mühendisliği |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 4 Nisan 2017 |
Gönderilme Tarihi | 10 Nisan 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 Cilt: 30 Sayı: 1 |
Mediterranean Agricultural Sciences is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.