The objective of this study was determine to the amount of plant biomass residue and mapping to their energy potential which occur during the harvesting of tomato, pepper and eggplant in greenhouses in Antalya. Besides it was aimed to examining the usability of these residues for the purpose of energy production. In Antalya, tomato, pepper and eggplant grown in greenhouses provides 202.53 thousand tons of annual biomass residues. The total calorific value of these residues is 3.19 PJ. It was calculated that 13 combine heat and power (CHP) plant with 23 MW installed capacity can be established to obtain electrical energy from these residues. In addition, the CO2 emissions reduction of 92% could be achieved by using all of these residues.
Bu çalışmada
Antalya’da örtü altında domates, biber ve patlıcan yetiştiriciliği sonucunda
oluşan bitkisel biyokütle artık miktarlarını ve enerji potansiyelinin ilçelere
göre haritalanması ve bu potansiyelin enerji üretim amacıyla
kullanılabilirliğinin incelenmesi amaçlanmıştır. Antalya’da örtü altında
yetiştirilen domates biber ve patlıcan bitkilerinden yıllık kuru bazda 202.53 bin ton biyokütle artığı elde edilmektedir. Bu
artıkların toplam ısıl değeri ise 3.19 PJ’dir. Bu artıklardan elektrik enerjisi
elde etmek için 23 MW kurulu güce sahip 13 adet birleşik ısı ve güç (CHP)
santrali kurulabileceği hesaplanmıştır. Ayrıca bu artıkların tamamının
kullanılmasıyla da CO2 emisyonunda % 92’lik bir azalma
sağlanabilir.
Subjects | Agricultural Engineering |
---|---|
Journal Section | Makaleler |
Authors | |
Publication Date | April 4, 2017 |
Submission Date | April 11, 2017 |
Published in Issue | Year 2017 Volume: 30 Issue: 1 |
Mediterranean Agricultural Sciences is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.