Harvested avocado fruits were divided into four different groups and three groups were treated with 156.25, 312.5 and 625 ppb 1-Methylcyclopropene 1-(MCP), respectively. 1-MCP treatments were carried out at 5 °C for 24 h. Then treated and non-treated (Control) fruit were stored at 5 °C and 90±5% relative humidity for 2 months and some fruits were kept at 20 °C for 3 days to simulate a period of shelf-life. Fruits were removed from storage conditions at 15 days intervals and weight loss, fruit firmness, skin color, soluble solids content, titratable acidity and decay development during storage and shelf-life periods were determined. Furthermore, respiration rate and ethylene production of avocados were also recorded. The fruit treated with the highest 1-MCP dose (625 ppb) performed better performance than the other treatments in terms of preserving tested postharvest quality parameters. The results taken during shelf-life period at 20 °C were also found to be similar. There were no significant differences among fruit treated with all tested 1-MCP doses in terms of decay development. On the other hand, the highest 1-MCP dose (625 ppb) caused an irregular ripening in the fruit. Therefore, we concluded that 312.5 ppb 1-MCP application could be sufficient for 2 months storage of avocado fruit.
Bu çalışmada, dünyada ve ülkemizde en fazla
üretilen ve tüketilen ‘Hass’ avokado çeşidinin uzun süreli depolamasını
engelleyen etilenin olumsuz etkilerini ortadan kaldırmak amacıyla faklı
dozlarda 1-MCP uygulamasının bu çeşidin depolama ve kalite korunumu üzerine
etkileri araştırılmıştır. Bu amaçla, ticari olum aşamasında hasat edilen ‘Hass’
avokado çeşidine ait meyvelere 5 °C sıcaklıkta 24 saat süreyle 156.25,
312.5 ve 625 ppb olmak üzere üç farklı dozda 1-Metilsiklopropen (% 3.3
1-MCP) uygulanmıştır. 1-MCP uygulanmış ve uygulama yapılmamış kontrol meyveleri
5 °C sıcaklık ve % 90±5 oransal nem koşullarında 2 ay süreyle
muhafaza edilmiştir. Soğukta muhafazadan sonra meyveler raf ömürlerinin
belirlenmesi amacıyla 20 °C de 3 gün bekletilmiştir. Çalışmada, muhafaza
ve manav koşullarında bekletme süresince avokado meyvelerinde ağırlık kaybı,
meyve eti sertliği, meyve kabuk rengi, suda çözünebilir kuru madde (SÇKM),
titre edilebilir asit (TEA), çürük meyve miktarları ile solunum hızı ve etilen
üretim miktarlarındaki değişimler belirlenmiştir. Çalışma sonucunda, yüksek
dozda 1-MCP (625 ppb) uygulaması diğer uygulamalara göre meyve kalitesinin
korunması bakımından daha başarılı bulunmuştur. Benzer durum manav koşullarında
da gözlemlenmiştir. Ancak, yüksek dozda uygulama yapılan meyvelerdeki düzensiz
olgunlaşma, dozlar arasında çürüme açısından istatistiksel farklılık olmaması
ve 1-MCP kullanım maliyetleri göz önüne alındığında 312.5 ppb dozunda 1-MCP
uygulamasının avokadolarda 2 ay süreyle depolama için yeterli olacağı sonucuna
varılmıştır.
Bölüm | Makaleler |
---|---|
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Ağustos 2017 |
Gönderilme Tarihi | 8 Ağustos 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 Cilt: 30 Sayı: 2 |
Mediterranean Agricultural Sciences is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.