Gıda üretimi günümüz dünyasında çok önemli bir
stratejiye sahiptir. Dünyanın yarısı açlıkla mücadele ederken, diğer yarısı da
ürettiği ve tükettiği gıda maddelerinin güvenli olmasını istemektedirler.
Güvenli gıda denildiğinde, insan sağlığına zararlı olmayan, fiziksel, kimyasal
ve mikrobiyolojik kalıntılar içermeyen, aynı zamanda izlenilebilirliği
sağlanmış ürünler akla gelir. Tarımsal ürünlerin izlenilebilirliği, gıda
güvenliğinin sağlanması açısından en önemli konu haline gelmiştir. Tüm dünya
ülkeleri tarafından kabul görmüş ve GLOBALGAP adını alan standartlar geliştirilmiştir.
Türkiye'de de aynı esaslara dayanan İyi Tarım Uygulamaları Yönetmeliği
yayınlanmıştır. İyi Tarım Uygulamaları Tehlike Önleme, Tehlike Analizi (HACCP)
Zararlılarla Entegre Mücadele (IPM) ve Entegre Ürün Yetiştiriciliği (ICM)
ilkelerini baz alarak, çiftçilikle ilgili metotların ve teknolojilerin sürekli
gelişmesini destekler. İyi tarım Uygulamaları sertifikasına sahip ürünün;
kimyasal, fiziksel, mikrobiyolojik kalıntılar içermediği, çevreyi kirletmeden
ve doğal dengeye zarar vermeden üretildiği; üretimi sırasında insan, işçi ve
diğer canlıların olumsuz etkilenmediği; üretildiği ve tüketildiği ülkelerin
tarımsal mevzuatına uygun olduğu anlaşılır. Bu makalede AB sürecinde Türkiye’de
uygulanan iyi tarım uygulamalarına yaklaşımlar değerlendirilmiştir.
Food production has very important strategy in today’s world. While half the world struggle with famine, the other half wants food stuffs they produce and consume to be secure. When it is said secure food, foods which is not harmful to health, do not contain any physical, chemical and microbiological residues and also of which traceability provided come to mind. Traceability of agricultural products has become the most important issue to provide food security. It has been accepted by all countries of the world and standards called GLOBALGAP have been developed. Also in Turkey, Good Agricultural Practices Regulation which is based on the same basics was published. Based on the principles of Danger Prevention, Hazard Analysis and Critical Control Point (HACCP), Integrated Pest Management (IPM) and Integrated Crop Management (ICM), Good Agricultural Practices support continuous improvement of methods and Technologies about agriculture. It is understandable that the product which has the Good Agricultural Practices certificate does not contain any physical, chemical and microbiological residues; is produced without polluting the environment and disturbing natural balance; during its production people, employees and the other creatures are not affected negatively; it is suitable for agricultural regulations of countries in which it is produced and consumed. In this review, approaches to good agricultural practices implemented in Turkey are evaluated.
Bölüm | Makaleler |
---|---|
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Ağustos 2017 |
Gönderilme Tarihi | 24 Mart 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 Cilt: 30 Sayı: 2 |
Mediterranean Agricultural Sciences is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.