Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Antalya’nın sahil bölgesinde örtü altında saksı içerisinde kiraz yetiştiriciliği

Yıl 2018, Cilt: 31 Sayı: 1, 17 - 20, 01.04.2018
https://doi.org/10.29136/mediterranean.397569

Öz

Kiraz
yetiştiriciliği Türk üreticiler için önemlidir ve çoğunlukla Türkiye’nin ılıman
iklim bölgelerinde yetiştirilir. Erken yetiştiriciliğin getirisinin iyi
olmasından dolayı son yıllarda Türkiye’nin sahil kısımlarında da yetiştirilmeye
başlanmıştır. Güney bölgelerindeki en önemli sorun soğuklama ihtiyacını
karşılayamamadır. Bundan dolayı soğuklama ihtiyacı düşük çeşitler tercih
edilmektedir. Araştırmanın amacı, Antalya ekolojik koşullarında plastik serada,
saksı içerisinde
0900
Ziraat, Early Burlat ve Regina
kiraz çeşitlerini erkenci olarak
yetiştirmektir. Meyve tutumunu artırmak için Starks Gold ve Merton Premier
kiraz çeşitleri tozlayıcı olarak kullanılmıştır. Araştırma 2012-2013 yılları
arasında Akdeniz Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Arazisindeki plastik serada
yürütülmüştür. Bitkiler torf-çiftlik gübresi karışımı (% 60-% 40) içeren
30 l’lik siyah plastik saksılara dikilmiştir. İkinci yıldan itibaren bitkiler
plastik sera içerisine konulmadan önce 5
oC’de 30 gün süreyle soğuk
hava deposunda bekletilerek soğuklama ihtiyaçları karşılanmıştır. Bitkiler
seraya taşınmış ve hasat tamamlanıncaya kadar sera içerisinde bekletilmiştir.
Daha sonra, bitkiler dışarıya alınmıştır. Bitkilerde bazı fenolojik ve pomolojik
özellikler incelenmiştir. Kiraz çeşitleri arasında, meyve tutumu ve bitki
başına verimde Regina çeşidi en iyi sonucu verirken, asitlik en fazla 0900
Ziraat çeşidinde saptanmıştır. Elde edilen sonuçlar, Antalya’nın sahil
bölgesinde sera içerisinde kiraz yetiştiriciliğinin karlı olmayabileceğini
göstermiştir.

Kaynakça

  • Godini A, Palasciano M, Ferrara G, Camposeo S, Pacifico A (2008) On the advancement of bud break and fruit ripening induced by hydrogen cyanamide (Dormex (R)) in sweet cherry: A three-year study. ActaHorticulturae 795: 469-477.
  • İmrak B (2010) Bazı kiraz çeşitlerinin subtropik iklim koşullarındaki performansları ve çoklu dişi organ oluşumu sorununun çözümüne ilişkin araştırmalar. Doktora Tezi, Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Adana.
  • Küden A, Kaşka N (1995) Kiraz çeşit ve seleksiyon çalışmaları. Türkiye I. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, Adana, 1: 233-237.
  • Küden A, Küden A, Son L (2001) Örtü altında sert çekirdekli meyve yetiştiriciliği. I. Sert Çekirdekli Meyveler Sempozyumu, Yalova, s. 133-138.
  • Küden BA, Küden A, Kaska N (1997) Cherry growing in the subtropics. ActaHorticulturae 441: 71-74.
  • Küden BA, Küden A (2004) Cherry growing under subtropics conditions. ActaHorticulturae 662: 171-175.
  • Önen M (2008) 0900 Ziraat kiraz çeşidinde GA3, budama ve gölgeleme uygulamalarının derim zamanı ve meyve kalitesi üzerine etkilerinin araştırılması. Yüksek Lisans Tezi, Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Adana.
  • Önen M, Küden A (2010) 0900 Ziraat kiraz çeşidinde GA3, budama ve gölgeleme uygulamalarının derim zamanı ve meyve kalitesi üzerine etkilerinin araştırılması. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları, 22: 3.
  • Öz F (1988) Kiraz ve vişne. TAV Yayın, No: 160, Yalova, s. 80.
  • Özbiçerler A (2006) Yeni kiraz çeşitlerinde, sık dikim ve İspanyol budama sisteminin meyve verim ve kalitesi üzerine etkileri. Yüksek Lisans Tezi, Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Adana.
  • Parlak L, Bolat İ (2001) Erzurum koşullarında yetiştirilen bazı kiraz çeşitlerinin fenolojik ve pomolojik özellikleri. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 32(2): 129-136.
  • Roversi A, Ughuni V (1996) Fruit set in sweet cherry as affected by orchard design and tree structure. ActaHorticulturae 410: 435-511.
  • Ugurluay D (2009) Karboksil uygulamasının ihraç edilen üzüm, kayısı, kiraz meyvelerindeki verim ve kalite üzerine etkisi. Yüksek Lisans Tezi, Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Adana.

Protected cultivation of sweet cherry in container in coastal region of Antalya

Yıl 2018, Cilt: 31 Sayı: 1, 17 - 20, 01.04.2018
https://doi.org/10.29136/mediterranean.397569

Öz

Sweet cherry production is important for Turkish growers and it is mostly common in temperate zone of Turkey. Recently, sweet cherry was started to grown in the coastal areas of Turkey due to its high income of earliness. The most important problem in the southern region is low chilling period. Thus, the cultivars that require low chilling period are preferred. The aim of this research was to induce earliness in sweet cherry cultivars such as 0900 Ziraat, Early Burlat and Regina grown in containers in the plastic greenhouse under the Antalya ecological conditions.With the purpose of increase fruit set, Starks Gold and Merton Premier cherries were selected as pollen parents. The research was conducted in a plastic greenhouse in the Research and Experimental Station of Akdeniz University in between 2012 and 2013. The plants were placed in 30 L black plastic containers filled with peat- manure mixture (60%-40%). From the second year, the plants were stored at 5 Co for 30 days in the storage house in order to meet the chilling requirements before transferring the plastic greenhouse. The plants were transferred into the greenhouse, and were kept in there until harvest was completed. Soon after, the plants were transferred to the outside. During the vegetation period, some phenological and pomological parameters were determined. Among the sweet cherry cultivars, while Regina was the best in terms of the fruit set and yield per plant, 0900 Ziraat  had the highest acidity. According to the results, sweet cherry production in the plastic greenhouse was not found feasible in the coastal region of Antalya.

Kaynakça

  • Godini A, Palasciano M, Ferrara G, Camposeo S, Pacifico A (2008) On the advancement of bud break and fruit ripening induced by hydrogen cyanamide (Dormex (R)) in sweet cherry: A three-year study. ActaHorticulturae 795: 469-477.
  • İmrak B (2010) Bazı kiraz çeşitlerinin subtropik iklim koşullarındaki performansları ve çoklu dişi organ oluşumu sorununun çözümüne ilişkin araştırmalar. Doktora Tezi, Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Adana.
  • Küden A, Kaşka N (1995) Kiraz çeşit ve seleksiyon çalışmaları. Türkiye I. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, Adana, 1: 233-237.
  • Küden A, Küden A, Son L (2001) Örtü altında sert çekirdekli meyve yetiştiriciliği. I. Sert Çekirdekli Meyveler Sempozyumu, Yalova, s. 133-138.
  • Küden BA, Küden A, Kaska N (1997) Cherry growing in the subtropics. ActaHorticulturae 441: 71-74.
  • Küden BA, Küden A (2004) Cherry growing under subtropics conditions. ActaHorticulturae 662: 171-175.
  • Önen M (2008) 0900 Ziraat kiraz çeşidinde GA3, budama ve gölgeleme uygulamalarının derim zamanı ve meyve kalitesi üzerine etkilerinin araştırılması. Yüksek Lisans Tezi, Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Adana.
  • Önen M, Küden A (2010) 0900 Ziraat kiraz çeşidinde GA3, budama ve gölgeleme uygulamalarının derim zamanı ve meyve kalitesi üzerine etkilerinin araştırılması. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları, 22: 3.
  • Öz F (1988) Kiraz ve vişne. TAV Yayın, No: 160, Yalova, s. 80.
  • Özbiçerler A (2006) Yeni kiraz çeşitlerinde, sık dikim ve İspanyol budama sisteminin meyve verim ve kalitesi üzerine etkileri. Yüksek Lisans Tezi, Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Adana.
  • Parlak L, Bolat İ (2001) Erzurum koşullarında yetiştirilen bazı kiraz çeşitlerinin fenolojik ve pomolojik özellikleri. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 32(2): 129-136.
  • Roversi A, Ughuni V (1996) Fruit set in sweet cherry as affected by orchard design and tree structure. ActaHorticulturae 410: 435-511.
  • Ugurluay D (2009) Karboksil uygulamasının ihraç edilen üzüm, kayısı, kiraz meyvelerindeki verim ve kalite üzerine etkisi. Yüksek Lisans Tezi, Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Adana.
Toplam 13 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil İngilizce
Konular Ziraat Mühendisliği
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Sara Demiral Bu kişi benim

Salih Ülger

Yayımlanma Tarihi 1 Nisan 2018
Gönderilme Tarihi 19 Eylül 2017
Yayımlandığı Sayı Yıl 2018 Cilt: 31 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Demiral, S., & Ülger, S. (2018). Protected cultivation of sweet cherry in container in coastal region of Antalya. Mediterranean Agricultural Sciences, 31(1), 17-20. https://doi.org/10.29136/mediterranean.397569
AMA Demiral S, Ülger S. Protected cultivation of sweet cherry in container in coastal region of Antalya. Mediterranean Agricultural Sciences. Nisan 2018;31(1):17-20. doi:10.29136/mediterranean.397569
Chicago Demiral, Sara, ve Salih Ülger. “Protected Cultivation of Sweet Cherry in Container in Coastal Region of Antalya”. Mediterranean Agricultural Sciences 31, sy. 1 (Nisan 2018): 17-20. https://doi.org/10.29136/mediterranean.397569.
EndNote Demiral S, Ülger S (01 Nisan 2018) Protected cultivation of sweet cherry in container in coastal region of Antalya. Mediterranean Agricultural Sciences 31 1 17–20.
IEEE S. Demiral ve S. Ülger, “Protected cultivation of sweet cherry in container in coastal region of Antalya”, Mediterranean Agricultural Sciences, c. 31, sy. 1, ss. 17–20, 2018, doi: 10.29136/mediterranean.397569.
ISNAD Demiral, Sara - Ülger, Salih. “Protected Cultivation of Sweet Cherry in Container in Coastal Region of Antalya”. Mediterranean Agricultural Sciences 31/1 (Nisan 2018), 17-20. https://doi.org/10.29136/mediterranean.397569.
JAMA Demiral S, Ülger S. Protected cultivation of sweet cherry in container in coastal region of Antalya. Mediterranean Agricultural Sciences. 2018;31:17–20.
MLA Demiral, Sara ve Salih Ülger. “Protected Cultivation of Sweet Cherry in Container in Coastal Region of Antalya”. Mediterranean Agricultural Sciences, c. 31, sy. 1, 2018, ss. 17-20, doi:10.29136/mediterranean.397569.
Vancouver Demiral S, Ülger S. Protected cultivation of sweet cherry in container in coastal region of Antalya. Mediterranean Agricultural Sciences. 2018;31(1):17-20.

Creative Commons License

Mediterranean Agricultural Sciences is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.