The aim of this study was to estimate the genetic parameters and environmental factors for test day milk yield (TDMY), lactation milk yield (LMY), 305-day milk yield (305-DMY), milk fat percentage (FP) and milk protein percentage (PP) of Jersey cows raised on Karaköy Agricultural State Farm in Samsun province of Turkey. The data were obtained from 279 milk yield records of 170 heads cows calved from 2011 to 2013 years. Parity, calving season and calving year were considered as fixed effects. Heritability, additive genetic variance and phenotypic variance were estimated by multiple trait derivative free restricted maximum likelihood (MTDFREML) with the animal model. Variance analysis results showed that except for FP, the effects of parity and calving year on TDMY, LMY, 305-DMY and PP were significantly important (P<0.05). However, calving season did not affect TDMY, LMY, 305-DMY, FP and PP (P>0.05). Heritability estimates for TDMY, LMY, 305-DMY, FP and PP were 0.38, 0.30, 0.28, 0.19, and 0.36, respectively. Repeatability for TDMY, LMY, 305-DMY, FP and PP were ranged from 0.35 to 0.45. The results indicate that these traits can be used as a selection criteria in genetic improvement of Jersey cattle this herd.
Milk yield Heritability Repeatability Fat percentage Protein percentage
Bu çalışmanın amacı, Türkiye’nin Samsun ilinde bulunan
Karaköy Tarım İşletmesi’nde yetiştirilen Jersey ineklerinin test günü süt
verimi (TGSV), laktasyon süt verimi (LSV), 305-gün süt verimi (305-GSV), süt
yağ oranı (YO) ve süt protein oranı (PO) için genetik parametre ve çevresel
faktörleri tahmin etmektir. Veriler, 2011 ve 2013 yılları arasında
buzağılamış 170 baş ineğin 279 süt verim kaydından elde edilmiştir. Laktasyon
sırası, buzağılama mevsimi ve buzağılama yılı sabit faktörler olarak dikkate
alınmıştır. Kalıtım derecesi, eklemeli genetik varyans ve fenotipik varyans,
bireysel hayvan modelinde MTDFREML
ile tahmin edilmiştir. Varyans analiz
sonuçları, YO hariç, TGSV, LSV, 305-GSV, YO ve PO üzerine laktasyon sırası ve
buzağılama yılının etkilerinin istatistiksel olarak önemli olduğunu
göstermiştir (P<0.05). Ancak,
buzağılama mevsimi TGSV, LSV, 305-GSV,
YO ve PO’nı etkilememiştir. TGSV, LSV, 305-GSV, YO ve PO için kalıtım
dereceleri sırasıyla 0.38, 0.30, 0.28, 0.19 ve
0.36 olarak tahmin edilmiştir. TGSV, LSV, 305-GSV, YO ve PO için tekrarlama
dereceleri ise 0.35 ile 0.45 arasındadır. Sonuçlar, bu özelliklerin bu sürüde
Jersey sığırların genetik olarak iyileştirilmesinde bir seleksiyon kriterleri olarak
kullanılabileceğini göstermektedir.
Süt verimi Kalıtım derecesi Tekrarlama derecesi Yağ oranı Protein oranı
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Ziraat Mühendisliği |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 3 Aralık 2018 |
Gönderilme Tarihi | 8 Mart 2018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2018 Cilt: 31 Sayı: 3 |
Mediterranean Agricultural Sciences is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.