Due to
positive effects of olive oil on both the country's economy and human health,
world olive plantations and the amount of olive processed into oil increases.
Although olive oil is an extremely healthy and valuable food ingredient,
uncontrolled discharge of the liquid waste of olive oil processing process to
the nature causes irreversible environmental problems and ecosystem degradation
due to the burden of organic pollution. In this context, the determination of
environmentally conscious economic and sustainable solution proposals are of
utmost importance for solving problems caused by olive mill wastewater. In this
study, face-to-face surveys were conducted with the managers of 46 olive oil
facilities in Izmir province. The five point Likert scale was used to determine
the expectations of managers and their perspectives on the assessment of olive
mill wastewater and demands of technological transformations in production
processes. New Environmental Paradigm
Scale was used to determine the environmental sensitivity of the managers.
According to the results of the study, managers of the facilities accept olive
mill wastewater as a source to be evaluated. For the solution, managers expect
technical and financial support in order to transform to the two-phase system
that they recommended. Managers' environmental sensitivities are moderate and
they are indecisive about the ability of nature to clean the olive mill
wastewater.
Olive oil Olive mill wastewater Environmental pollution New environmental paradigm
Zeytinyağının insan sağlığı ve ülke ekonomisine olumlu etkilerinden
dolayı, dünyada zeytin plantasyonları giderek çoğalmakta ve yağa işlenen zeytin
miktarı artmaktadır. Zeytinyağı, son derece sağlıklı bir gıda maddesi olmakla
birlikte, zeytinyağı işletmelerinin sıvı atığı olan karasuyun doğaya kontrolsüz
olarak deşarjı, içeriğindeki organik kirlilik yükü nedeniyle geri dönüşü
olmayan çevre sorunlarına ve ekosistem bozulmalarına neden olmaktadır. Bu
nedenle karasuyun yol açtığı problemler için, çevreye duyarlı, ekonomik ve
sürdürülebilir çözüm önerilerinin belirlenmesi son derece önemlidir. Bu çalışmada, İzmir ilinde faaliyet gösteren 46 zeytinyağı tesisinde yöneticilerle yüz yüze görüşülerek
yapılan anketlerin verileri kullanılmıştır. Sanayicilerin, karasuyun
bertaraf edilmesi ve değerlendirilmesine yönelik bakış açılarının ve üretim
teknolojilerinde dönüşüm yapma isteklilikleri ile beklentilerinin belirlenmesinde Beşli Likert Ölçeği’nden, çevre duyarlılıklarının
belirlenmesinde ise Yeni Çevresel Paradigma Ölçeği’nden yararlanılmıştır.
Araştırmanın sonuçlarına göre, sanayiciler
zeytin karasuyunu değerlendirilmesi gereken bir kaynak olarak görmektedir.
Çözüm için önerdikleri iki fazlı sisteme geçmek için ise teknik ve mali destek
beklentisi içindedirler. Sanayicilerin çevre duyarlılıkları orta düzeyde olup; doğanın karasuyu temizleme
yeteneği konusunda ise kararsızlık göstermektedirler.
Zeytinyağı Zeytin karasuyu Çevre kirliliği Yeni çevresel paradigma
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Ziraat Mühendisliği |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Aralık 2019 |
Gönderilme Tarihi | 27 Mayıs 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt: 32 Sayı: 3 |
Mediterranean Agricultural Sciences is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.