In this study, it was investigated the effect of propolis on malaondialdehit (MDA) and glutathione
(GSH) levels and glutathione-S-transferase (GST) activity in scaly carp (Cyprinus carpio carpio) applied
different water temperatures. The fish were maintained at 20, 24 and 28 ° C and propolis (10 mg propolis/kg
diet) was administered to these fish. The fish maintained at 24 ° C were selected as control group. Treatment was
continued for 10 days, and at the end of this period, liver and kidney samples were obtained from fish. The MDA
level of fish at 20 and 28 ° C was significantly increased, while the GSH level and GST activity were
significantly decreased (p<0.05). The GST activity and the GSH level were significantly increased with propolis
administration in these groups, while the MDA level was significantly decreased (p<0.05).
Fish propolis oxidative stress antioxidant system temperature
Bu çalışmada; farklı su sıcaklıkları uygulanmış pullu sazan (Cyprinus carpio carpio)' da malaondialdehit
(MDA) ve glutatyon (GSH) düzeyi ile glutatyon-S-transferaz (GST) enzim aktivitesine propolisin etkisi
araştırıldı. Balıklar 20, 24 ve 28 °C’de tutuldu ve propolis (10 mg kg-1
yem) bu balıklara uygulandı. 24 °C’de
tutulan balıklar kontrol grubu olarak seçildi. Uygulama 10 gün devam etti ve bu sürenin sonunda balıklardan
karaciğer ve böbrek örnekleri alındı. 20 °C ve 28 °C' deki balıkların MDA düzeyinin önemli oranda arttığı, GSH
düzeyi ile GST aktivitesinin düştüğü tespit edildi (P < 0.05). Bu gruplarda propolis uygulamasıyla MDA
düzeyinin istatistiksel olarak önemli düzeyde düştüğü (P < 0.05), GSH düzeyi ile GST aktivitesinin önemli
oranda yükseldiği belirlendi (P < 0.05).
Bölüm | Araştırmalar |
---|---|
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 3 Kasım 2013 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2013 Cilt: 1 Sayı: 1 |
Menba Kastamonu Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dergisi olarak 2013'te kurulan dergimiz,
Memba Su Bilimleri Dergisi olarak yayın hayatına devam etmektedir.
-----------
Su bilimleri alanında biyoloji, ekoloji, içsular, balık besleme, balık avcılığı, balıkçılık teknolojisi, balıkçılık ekonomisi ve yönetimi, su ürünleri işleme teknolojileri, su kimyası, mikrobiyoloji, alg biyoteknolojisi, denizel organizmaların korunması, acısu ve tatlı su habitatları ve kirlilik, ekotoksikoloji, tarımsal ve çevresel sürdürülebilirlik, iklim ve bitki büyüme modelleri, iklim değişikliği, doğal afetler, hidrometeorolojik afetler, uzaktan algılama, coğrafi bilgi teknolojileri, kıyısal alanlar, kurak ve yarıkurak topografyalar, mekansal analiz ve modelleme, biyocoğrafya, fiziki coğrafya, beşeri ve ekonomik coğrafya, jeomorfoloji, çevresel sorunlar, hayvansal ve bitkisel biyoteknoloji, hayvansal ve bitkisel üretim alanlarında İngilizce ve Türkçe orjinal makaleler, kısa notlar, teknik notlar, raporlar ve derlemeleri yılda dört sayı (Mart, Haziran, Eylül, Aralık) olarak yayınlanan online, açık erişimli, uluslararası hakemli dergidir.
Memba Su Bilimleri Dergisi
TRDizin, SOBIAD, ASCI, CAB Direct, Google Scholar, Paperity, Asosindex, Academic Journal Index, CNKI Scholar
dizinlerinde taranmaktadır.
----------
Dergimize makale yükleme sırasında intihal benzerlik raporu yüklemek zorunlu ve bu raporun intihal benzerlik oranının % 30'un altında olması gerekmektedir. Bu raporu yazarlar makale yükleme sırasında göndermelidir.
Dergimize yüklenen Türkçe ve İngilizce makalelerde Türkçe ve İngilizce özetlerin bulunması zorunludur.